Stačí tak málo na to, aby sa začali diať ZMENY: Toto všetko vyvolá v tele CHUDNUTIE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-14 13:00:00

Keď zhodíte nejaké kilá, s vaším telom sa udejú zmeny nielen navonok, ale aj vo vnútri. Okrem toho, že máte zo seba dobrý pocit a lepšie vám sadne oblečenie, budete mať zrazu aj viac energie. Čo konkrétne sa stane po schudnutí s organizmom? 

Pozitívne zmeny sa začnú diať skôr, než si myslíte, ako sa uvádza na livestrong.com. V skutočnosti strata necelých piatich kilogramov, najmä ak trpíte nadváhou, môže naštartovať celý rad telesných posunov smerom k lepšiemu zdraviu. Úplné porozumenie biológii chudnutia by trvalo aj celý semester, stačí však aj stručné vysvetlenie, čo sa skutočne udeje v počiatočných fázach chudnutia a aké sú výhody straty pár kilogramov.

Čítajte tiež: Hrozí z bežnej prílohy k jedlu OTRAVA? Odvrátená strana RYŽE, ktorú potvrdili vedci

Tukové bunky

Keď si doprajeme viac jedla a teda viac kalórií, musíme zvýšiť aj výdaj energie vrátane cvičenia. Telo totiž premieňa prebytočné kalórie na tuk a ukladá ich do tukových buniek na neskôr, ktoré použije v prípade nedostatku. Ak tento nedostatok nenastane a naďalej budeme prekračovať príjem kalórií, v tukových bunkách sa bude ukladať viac a viac tuku. To je dôvod, prečo sa nám zrazu zdajú nohavice akési menšie.

Keď začneme chudnúť, stane sa opak.

„Diéta vytvára stav negatívnej energetickej bilancie. Telo musí potom na prežitie použiť uloženú energiu, ktorá pochádza predovšetkým z našich tukových buniek,“ objasňuje Joseph Houmard z East Carolina University. „S týmto stresom negatívnej energetickej rovnováhy hormóny v krvi zvyšujú schopnosť tukových buniek uvoľňovať uložený tuk, ktorý sa používa na energiu v iných tkanivách,“ dodal.

Keď sa to stane, tukové bunky sa zmenšujú a nám sa zdá, že nohavice sa zväčšili. Toto sa však neudeje okamžite. Podľa autorov prieskumu uverejneného v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics v marci 2014 telo v počiatočnej fáze chudnutia spaľuje predovšetkým uložené sacharidy a bielkoviny, ako aj značné množstvo vody. Táto fáza trvá niekoľko dní alebo týždňov, kým telo začne spaľovať tuky. To, že chudnete, je reálne viditeľné zhruba po úbytku spomínaných 4,5 kg. Dovtedy sú zmeny len málo výrazné.

Krvný tlak

Okrem toho, že opäť zapnete nohavice, jedným z najdôležitejších dôvodov, prečo sa oplatí schudnúť, je posilnenie zdravia srdca. Nadváha zvyšuje objem krvi, ktorú musí telo cirkulovať cez krvné cievy, čo zvyšuje v nich napätie. Vysoký krvný tlak môže časom viesť k zúženiu a stvrdnutiu tepien, čo ovplyvňuje ich schopnosť prenášať čerstvú okysličenú krv do srdca. To zvyšuje riziko infarktu, mozgovej príhody a srdcových chorôb.

Dobrou správou je, že keď začnete chudnúť, objem krvi sa pomerne rýchlo znižuje. 

„Efektívnosť chudnutia je celkom pozoruhodná, keď už strata 2 kilogramov spôsobí pokles krvného tlaku o jeden bod,“ hovorí Houmard.

To, ako chudnutie znižuje krvný tlak, je zložitý proces. Podľa Houmarda to súvisí s kombináciou meniacich sa hormónov, lepšou funkciou obličiek a zníženým namáhaním srdca.

Hladiny hormónov

Hormóny sú pre náš život a jeho kvalitu nesmierne dôležité. Prenášajú chemické správy cez krvný obeh a tkanivá, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, rast a vývoj, reprodukciu, sexuálne funkcie a náladu. Podľa Harvard Health Publishing súvisí to, ako hormóny jednotlivé proces ovplyvňujú, práve s množstvom telesného tuku.

Chudnutie môže pomôcť normalizovať hladinu hormónov celkom rýchlo. Ideálne je kombinovať diétu a cvičenie.

Hlad

Kým potenciálne nebezpečné hladiny niektorých hormónov sa pri chudnutí menia priaznivo, môžu sa vyskytnúť ďalšie hormonálne zmeny, ktoré už také priaznivé nie sú. K tým patrí to, že ľudské telo má tendenciu prispôsobiť sa deficitu kalórií v snahe udržať tzv. homeostázu (stav, pri ktorom vnútorné prostredie zostáva v určitých limitoch, ktoré umožňujú jeho normálne fungovanie) a držať zásoby tuku. Aby sa zachoval súčasný stav, hladiny hormónu hladu - grelínu, stimulujúceho chuť do jedla, sa zvyšujú, zatiaľ čo hladiny leptínu potláčajúceho chuť do jedla sa znižujú. Tieto hormonálne zmeny môžu pretrvávať aj po dosiahnutí vášho cieľa, čo sťažuje udržanie telesnej hmotnosti.

Svaly

Ak schudnete 4,5 kg pomocou cvičenia, vaše telo sa tomu prispôsobí. Na začiatku cvičebného režimu je pravdepodobnejšie, že uvidíte rýchle výsledky v prírastku svalovej hmoty a úbytku tuku. Ak budete chcieť tento trend udržať, postupne budete musieť zvyšovať intenzitu aj frekvenciu tréningov. 

Spánok

Nadváha je v mnohých prípadoch spojená s poruchami spánku a poruchy spánku zase zvyšujú šance na nadváhu. Ak sa chcete z tohto bludného kruhu vymaniť, musíte na sebe zapracovať. Strata 4,5 kg môže zlepšiť váš spánok.

štúdii vedcov z University of Medicine Johns Hopkins z roku 2012 bolo 77 dobrovoľníkov, ktorí mali buď nadváhu alebo obezitu a ktorí hlásili rôzne poruchy spánku. Boli rozdelení do dvoch skupín – jedna držala iba diétu a druhá popri diéte aj cvičila. Po šiestich mesiacoch obe skupiny stratili takmer 8 kilogramov, ako aj 15% brušného tuku. Výsledkom bolo, že obe skupiny zlepšili celkové skóre spánku približne o 20%. Na základe týchto zistení mohli experti konštatovať, že už aj strata 4,5 kg vám pomôže ku kvalitnejšiemu spánku.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie

2020-08-14 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia