Potraviny, ktoré podľa odborníčky urýchľujú metabolizmus: Tieto naštartujú chudnutie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-16 05:00:00

Neexistuje žiaden zázračný produkt, ktorý by spaľoval tuky a mal výrazný redukčný efekt. Tvrdí to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová. Pripomína však, že niektoré potraviny a koreniny obsahujú látky, ktoré proces trávenia môžu zlepšiť.

"Nevyhnutná je pohybová aktivita a disciplína v stravovaní. Základom optimálneho metabolizmu je pestrá strava, dostatok psychickej a fyzickej aktivity, primeraný príjem kaloriferných ochranných živín a vlákniny," zdôraznila odborníčka.

Čítajte tiež: Geniálny trik, ktorý dá tvrdému chlebu nový život: Čerstvé pečivo aj po týždni!

Čili papričky 

Uviedla, že niektoré potraviny a koreniny obsahujú látky, ktoré zlepšujú proces trávenia, urýchľujú metabolizmus, hlavne tukov, a preto sa označujú ako spaľovače tukov. Takéto účinky majú podľa jej slov napríklad koreniny a látky prítomné v ovocí a zelenine.

"Veľmi účinný je kapsaicín prítomný v štipľavej paprike, najvýraznejšie v čili papričkách. Okrem stimulácie metabolizmu podporuje krvný obeh, chráni pred infekciami, upravuje hladinu cukru a najnovšie je potvrdené, že dokáže zabíjať rakovinové bunky," priblížila Béderová.

Zázvor a ananás

Odporúča tiež konzumovať zázvor, ktorý obsahuje éterické oleje, cesnak a cibuľu pre alicín, citrón pre kyselinu citrónovú a grep pre horčiny či ananás pre obsah enzýmu bromelín.

"Tieto látky okrem iných významných pozitív stimulujú metabolizmus tukov a znižujú ich hladinu," vysvetlila. 

Brokolica, ustrice, huby

Brokolica, huby, ustrice, krevety zasa obsahujú chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi, a tak tlmí chuť na sladké. V neposlednom rade odporúča pridať do jedálnička jablčný ocot, ktorý podporuje metabolizmus a imunitný systém.

„Losos je zasa bohatý na jód, potrebný na tvorbu hormónov štítnej žľazy a zrýchľuje metabolické pochody. Zelený čaj má antioxidačné účinky a tiež urýchľuje metabolizmus,“ uzatvorila.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie chudnutie

2019-08-16 05:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia