Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeden z najznámejších diétnych trikov, ktorí mnohí zatracujú: Jedenie do piatej hodiny večer vraj funguje!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cesta k štíhlemu telu vedie cez rôzne diétne vychytávky či iné spôsoby chudnutia, ktoré zaručujú úbytok hmotnosti. Jedným z takých trikov je nejesť po piatej hodine večer. Odborníci ho odmietajú, no výskum prišiel na prekvapivé zistenie!

Väčšina výživových poradcov sa zhoduje na tom, že v podstate nezáleží na tom, kedy počas dňa budete jesť. Hlavné je si jedlo rozdeliť do piatich menších porcií a na poslednej si pochutnať približne 3 hodiny pred tým, než sa uložíte do postele. Samozrejme, dôležité je zloženie potravín. Vďaka konzumácii zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, obilnín a potravín s nízkym obsahom tukov sa dostanete k vytúženej postave o niečo bližšie.

Čítajte tiež: Ktorý sladký prehrešok je zdravší? Pravda o bielej a hnedej čokoláde, ktorá vás prekvapí!

Jeden výskum v odbornom časopise International Journal of Obesity však ukázal, že záleží na tom, kedy si naložíte jedlo na tanier! Má oveľa väčší vplyv na to, koľkých kilogramov sa zbavíte a tiež na udržanie telesnej hmotnosti. Ak chcete byť kandidátom na úspešné chudnutie, mali by ste prijať všetky kalórie, než hodiny udre päť hodín po obede a môžete sa tešiť z výsledkov!

Jedzte skôr a schudnete!

Štúdia zverejnená v odbornom časopise International Journal of Obesity v apríli 2013 zistila, že ľudia, ktorí prijali väčšinu kalórií skôr v priebehu dňa, stratili väčšiu váhu, než tí, ktorí jedli v neskorších hodinách. Tento výsledok potvrdzuje, že čas, kedy sa pustíte do jedla, je dôležitou súčasťou chudnutia. 

Vedci pozorovali po dobu 20 týždňov 420 dospelých mužov a žien s nadváhou v Španielsku, kde je obed hlavným jedlom dňa. Sami boli prekvapení, že účastníci, ktorí jedli hlavné jedlo pred pätnástou hodinou po obede stratili viac kilogramov, než tí, ktorí jedli hlavné jedlo po pätnástej hodine. Výskumníci tak došli k záveru, žekonzumácia jedla v neskorších hodinách môže zastaviť chudnutie!

Dôležité sú bohaté raňajky

Ak ste odhodlaní dať sa na takéto chudnutie a prijať všetky kalórie pred sedemnástou hodinou, budete si musieť zvyknúť na veľké raňajky. Má to svoje výhody, čo odhalila štúdia publikovaná v časopise Obesity. Podľa výskumu ženy, bojujúce s nadváhou a obezitou, ktoré jedli veľké raňajky so 600 kalóriami schudli viac a obvod pása mali menší ako tie, ktoré prijali rovnaký počet kalórií počas dňa s tým, že raňajky obsahovali len 200 kalórií.

Ak sa budete cez deň držať a prijmete 2 000 kalórií, môžete si to rozdeliť nasledovne: 800 kalórií prijmete na raňajky, no vaše druhé a tretie jedlo už bude o niečo menšie. Nie je to až také zložité.

Jeden z najznámejších diétnych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kontrolujte si počet prijatých kalórií

Ak chcete schudnúť tým, že prijmete všetko kalórie pred sedemnástou hodinou večer, stále musíte sledovať svoj kalorický deficit. Chcete, aby vám ručička na váhe ukazovala o 0,5-1 kg týždenne menej? Musíte udržiavať denný kalorický deficit na približne 1 000 kalórií. Mali by ste si sledovať veľkosti porcií a tiež konzumovať zdravé potraviny ako ovocie, zeleniny, chudé bielkoviny, výrobky s nízkym obsahom tuku a celé zrná.

Len preto, že večer už nebudete nič jesť vás neoprávňuje sa napchávať nezdravými potravinami pred piatou hodinou večer! Nezabúdajte ani na 30 až 60 minútovú fyzickú aktivitu aspoň trikrát do týždňa. Aj to podporí vašu snahu a cestu za štíhlym telom.

Poraďte sa so svojim lekárom, čo by bolo pre vás najlepšie. Predsa len, je rozdiel, či trpíte obezitou a chcete sa zbaviť 20 kíl alebo vám stačí zhodiť len 5 kíl a vyformovať si postavu. Pomôže vám len skúsený odborník. Jedno je však isté, dostatočný pohyb a zdravá strava zaberá u každého!

Viac o téme: PotravinyJedloChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9