Priberanie v určitých častiach tela: Varovný signál, za ktorým sa skrýva viac, ako si myslíte!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-19 12:00:00

Ako postupne starneme, náš metabolizmus sa spomaľuje, čím sa ľudské telo stáva náchylnejšie na priberanie. Podľa austrálskej nutričnej špecialistky Lee Holmesovej naša strava, úroveň stresu a hormonálny stav prispievajú k rozvoju neželaných kíl v rôznych oblastiach, najmä v oblasti brucha, stehien a zadku.

Odborníčka odhalila, prečo priberáme na určitých častiach tela a taktiež, ako sa toho zbaviť!

Stehná

Podľa nutričnej poradkyne je prírastok hmotnosti v oblasti stehien, bokov a zadku spôsobený hormonálnou nerovnováhou.

"Ak váš estrogén nie je v rovnováhe a kolíše, môžete byť náchylnejší na priberanie v oblasti stehien. Hladinu estrogénu zistíte pomocou hormonálneho testu. Ak sa blížite k menopauze, vaše hormóny prirodzene kolíšu, čo je dôvod, prečo ženy práve v tomto období priberajú," upozorňuje odborníčka.

Čítajte tiež: Nová záchrana proti kožnej chorobe, ktorú spúšťa zimné obdobie: Spojitosť s bežným nápojom!

Odporúča, aby ste konzumovali potraviny, ktoré vplývajú pozitívne na rovnováhu hormónov v tele ako sú avokádo, brokolica a losos. Ide o zdravé potraviny, ktorými si udržíte hmotnosť. Taktiež dostatočný príjem bielkovín a pravidelné cvičenie udržia kilá od tela!

Brucho

Ak konzumujete potraviny s vysokým obsahom cukru a uhľohydrátov, nebuďte prekvapení, ak máte väčšie bruško, ako by ste chceli. Dôležité sú aj hladiny kortizolu, pokiaľ ide o tuk v okolí žalúdka. Prebytok kortizolu - stresového hormónu spôsobuje prebytočný tuk v strede tela. Ak je hladina kortizolu nevyvážená, môžete pocítiť priberanie nielen v strede tela, ale aj v oblasti tváre.

Zatiaľ čo určitá hladina kortizolu je prospešná a prispieva k regulácii krvného tlaku, je dôležité udržiavať jeho hladinu konzumáciou potravín, ako sú tmavá listová zelenina alebo semená z granátového jablka. Pomáhajú aj dýchacie techniky, jóga a meditácia.

Ruky

Nepekne ovisnuté svalstvo paží a uvoľnená koža trápi väčšinu žien. Ide o súčasť procesu starnutia. Pomáha pravidelná masáž a peeling tejto oblasti tela! Ak to budete robiť poctivo, každý deň, môžete očakávať príjemné zmeny. Obzvlášť vtedy, ak to skombinujete s pravidelným cvičením!

Chrbát

"Spotreba príliš veľkého množstva kalórií vedie k nahromadeniu tuku v oblasti chrbta, najmä, ak budete jesť značné množstvo tučných alebo vyprážaných potravín. Diéta s nedostatkom chudých bielkovín bude tiež viesť k nežiadúcej hmotnosti na hornej a dolnej časti chrbta," dodala odborníčka.

Nohy

Výživová poradkyňa zdôrazňuje, že tehotenstvo a celkové zadržiavanie tekutín môže spôsobiť neobvyklé zvýšenie telesnej hmotnosti a priberanie okolo dolných končatín a predovšetkým v členkoch.

"Ak nie ste tehotná, mali by ste venovať pozornosť príjmu sodíka - príliš veľa soli v strave môže prispieť k problematickému zadržiavaniu tekutín. Poraďte sa so svojím lekárom, ak máte obavy."

Dôležité je aj udržanie dobrého črevného zdravia. Aj to je rozhodujúce, čo sa týka priberania či chudnutia.

"Veľa prípadov u žien, ktoré priberajú, je spôsobených problémami s hormónmi. Aby ste sa ubezpečili, že vaše hormóny fungujú správne, musíte si udržiavať dobré zdravie čriev. Dajte prednosť jedlám, bohatých na probiotiká ako sú kimchi a kyslá kapusta," radí Lee Holmesová.

V súčasnosti sa veľmi málo hovorí o prebiotických potravinách, ako je pór, cibuľa, zelené fazuľky, špargľa. Ide o potraviny, ktoré stimulujú vyvážený črevný mikrobióm v našom tele, taktiež sú tiež dôležité na ceste za zdravím a štíhlym telom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie hmotnosť priberanie

2018-11-19 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia