Chcete jesť menej soli a cukru? Stačí trocha zmeniť chuť jedla a vyhrali ste!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-28 12:00:00

Zaexperimentujte s chuťami a urobte niečo pre svoje zdravie! Najnovší výskum potvrdil, že ľudia, ktorí konzumujú viac pikantných, resp. korenistých jedál, menej často siahajú po slaných a sladkých pokrmoch. Prečo je to tak?

 

Vedci tvrdia, že dôkazy hovoria v prospech korenených jedál - zaháňajú totiž chuť na soľ alebo cukor. Vyplýva to z čínskej štúdie zverejnenej v magazíne Hypertension, do ktorej bolo zahrnutých 600 ľudí. Stimulácia, ktorú pociťujeme pri konzumácii slaných a okorenených jedál, sa prekrýva, zistili výskumníci. Chuťové poháriky sú teda rovnako spokojné, ak im namiesto slaného pokrmu doprajete niečo pikantné. Navyše, konzumácia korenistých pokrmov zvyšuje citlivosť na slanú chuť, je teda aj prevenciou nadmernej konzumácie soli.

Čítajte viac: Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!

Ľudia, ktorým chutia pikantné jedlá, denne konzumujú o 2,5 gramu soli menej v porovnaní s tými, ktorí koreniny nepreferujú. A s ostrou chuťou získavajú aj ďalší benefit - nižší krvný tlak s menším rizikom srdcového infarktu. Podľa Richarda Davida Wainforda, odborníka z Bostonskej univerzity, by si tento stravovací návyk mohli osvojiť aj ľudia z iných kútov sveta. Strategicky zvýšená konzumácia korenín by súčasne mohla byť lepšou voľbou, než cielené znižovanie obsahu soli v jedlách.

Mätúce výsledky?

Ako však píše CNN, výsledky štúdií môžu byť mätúce a rozporuplné. Jedna dánska štúdia, ktorej sa zúčastnilo 40 dobrovoľníkov, vyvracia tvrdenia a spotrebe sladkých pokrmov po konzumácii pikantných jedál. Keď účastníci ochutnali sladké, horké a kyslé jedlá s čili korením, mali výraznejšiu chuť na sladké, než keď konzumovali jedlá bez výrazného dochutenia. A a s kontroverznými výsledkami prišla aj ďalšia dánska štúdia – dobrovoľníci konzumovali okorenenú polievku, a keď dojedli, výrazne u nich vzrástla chuť na slané a tučné jedlá. Keď však dobrovoľníci zjedli paradajkovú polievku s kajenským korením, na slané či korenené potraviny potom už chuť nemali. Potom ale výskumníci do polievky korenie nedali a chuť na slané, korenené či slané sa ozvala.

Čili papričky však mlsné jazyky konzumentov majú čím zaujať. Nachádza sa v nich rastlinný alkaloid zvaný kapsaicín, ktorý vyvoláva pocit pálenia, ktorý zažívame pri ich ochutnávaní. Zlúčenina má podľa vedcov schopnosť potlačiť chuť na sladké. Hoci však kapsaicín preukázateľne potláča chuť do jedla, jeho účinok je relatívne slabý, dodávajú odborníci. Ak teda pikantná chuť napomáha chudnutiu, konzumácia ostrých jedál nemá ohurujúci efekt. Aby ste na sebe pozorovali aspoň malú zmenu, museli by ste čili korenie konzumovať pravidelne, napríklad na dennej báze. Ako však prízvukujú lekári už dlhé roky, všetko s mierou!

Fotogaléria


Tagy:
korenie chudnutie pikatné jedlá. korenisté jedlá

2017-11-28 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia