Prvý krok k vývoju unikátneho lieku: Mohol by napodobňovať účinky cvičenia

Nový liek by mohol napodobňovať účinky cvičenia!
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-01 06:00:00

Čo ak by ste mohli využívať výhody cvičenia bez akéhokoľvek pohybu? Nová štúdia z Anglicka urobila dôležitý krok smerom k pochopeniu toho, ako sa ľudské telo správa, keď cvičí. Vaše telo môže pocítiť všetky benefity cvičenia bez toho, aby ste sa zapotili. Je načase zrušiť svoje členstvo v posilňovni?


Ako krv prúdi v tele počas cvičenia? 

Počas cvičenia sa srdcová frekvencia človeka zvyšuje a čerpá viac krvi, putujúcej po celom tele. Tento zvýšený prietok krvi nedosahujú rovnomerne všetky časti ľudského tela. Viac krvi sa dostáva do kostrových svalov a mozgu človeka a menej do vnútorných orgánov, ako je žalúdok a črevá.

Čítajte tiež: Cukor nie je až taký zlý, ako si mnohí myslia: Benefit, ktorý vás dostane

Nebolo však jasné, ako vie telo odkloniť krv z jednej časti tela do druhej počas cvičenia, ako povedal vedec a autor štúdie David Beech, profesor kardiovaskulárnej vedy na univerzite v Leeds v Anglicku. V novej štúdii výskumníci zistili, že proteíny u myší, ako sa zdá, robia to isté pri cvičení a teda krv prúdiaca v ich tele sa počas pohybu odkloní do určitých častí tela.

Proteín, nazývaný Piezo1, pôsobí ako "cvičebný senzor". Nachádza sa v bunkách, ktoré línia vnútorné časti krvných ciev v blízkosti žalúdka a čriev. Počas cvičenia krv prúdi rýchlejšie, pričom tento proteín zaznamenáva zmenu rýchlosti. Na druhej strane proteín spúšťa krvné cievy v blízkosti tráviacich orgánov, ktoré sa zužujú, takže menej krvi prúdi do tejto časti tela a viac do kostrových svalov a mozgu, podľa štúdie.

V štúdii, publikovanej v časopise Nature Communications, výskumníci porovnávali tok krvi u normálnych myší s prietokom krvi myší bez proteínu Piezo1. Počas fyzickej aktivity (v tomto prípade išlo o beh na kolesách) sa krvné cievy v blízkosti tráviacich orgánov nezúžili v myšiach bez proteínu. Navyše myši s proteínom boli na tom fyzicky lepšie ako myši bez proteínu.

Zlúčenina, ktorá aktivuje proteín

Cvičenie hrá dôležitú úlohu v zdraví človeka a otázkou je, či tento proteín môže prispieť k týmto zdravotným prínosom. Ak by to tak malo byť, znamená to, že by mohli vedci vyvinúť liek, ktorý by mohol aktivovať proteín?

Beech a jeho tím už urobili krok týmto smerom! V ďalšej časti štúdie výskumníci uskutočnili experimenty so zlúčeninou nazvanou "Yoda1", ktorá interagovala s proteínom Piezo1.

V experimentoch, ktoré boli vykonané v laboratórnych miskách, sa Yoda1 javil, že zapína proteín Piezo1, podobne ako spôsob zvýšeného prietoku krvi, zistili výskumníci.

Teraz pracujú na vytvorení formy zlúčeniny Yoda1, ktorú môžu dať myšiam, aby zistili, či to bude mať rovnaké účinky vo vnútri tiel zvierat, ako povedal Beech. Inými slovami, výskum by mohol byť prvým krokom k vývoju lieku, ktorý by napodobňoval účinky cvičenia.

Hoci nová štúdia bola vykonaná u zvierat, Beech poznamenal, že ľudské bunky majú tiež proteín Piezo1.

"Vieme, že mechanizmus je prítomný v ľudských krvných bunkách. A taktiež aj to, že tok krvi je obmedzený na črevá u ľudí počas cvičenia rovnako ako u myší," povedal odborník.

Vedci očakávajú podobné zistenia aj u ľudí, ale ešte je potrebné to preskúmať bližšie..

2017-10-01 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia