Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najhoršie chyby pri chudnutí podľa olympionika: Brzdia vás a oddiaľujú cieľ!

Skoncujte s chybami pri chudnutí a schudnite! Zobraziť galériu (2)
Skoncujte s chybami pri chudnutí a schudnite! (Zdroj: thinkstock.com)

Mnoho ľudí robí opakovane určité chyby pri chudnutí. Či ste sa pre tento krok rozhodli prvý, či piatykrát urobte to tentokrát správne. Odborníci vo výžive sa zhodujú, že za neúspešným zhadzovaním kíl sú drastické diéty a vynechávanie určitých potravín.

Na začiatku možno kilá idú dole veľmi rýchlo, no po krátkej dobe sa prejaví jojo efekt a vaše úsilie vyjde na zmar.

Podľa britského olympionika Toma Daleyho netreba zabúdať na jedlo, je to totiž palivo pre telo a mozog.

„Takisto by ste nemali vynechať zo svojej stravy sacharidy, telo ich potrebuje, dodávajú telu energiu,“ myslí si olympionik.

Ako uviedol, chybu ľudia robia aj v tom, že majú tendenciu dávať si viac predsavzatí naraz, potom nestíhajú a poľavia.

„Odporúčam preto stanovenie len jedného konkrétneho cieľa, ako zmeniť svoje telo a zotrvať,“ hovorí.

Netreba sa nechať ovplyvniť súčasnou dobou, ktorá diktuje posadnutosť ultra štíhlou a vyšportovanou postavou. Na prvom mieste by malo byť zlepšenie zdravotného stavu a až potom zdokonalenie postavy. Je potrebné, aby sa človek mal rád, nastavil si správny životný štýl, vtedy bude spokojný, šťastný a aj kilá pôjdu dole.

Majster sveta a bronzový olympionik Tom Daley. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Majster sveta a bronzový olympionik Tom Daley. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Najčastejšie chyby pri chudnutí

1. Držíte diéty

Tým, že sa trápite diétou, metabolizmus funguje v úspornom režime. Akonáhle sa vrátite k normálnemu stravovaniu, kilá budú naspäť, je pravdepodobné, že aj nejaké navyše.

2. Neraňajkujete

Vyvážené raňajky by mali byť základom dobrého stravovania sa a tvoriť štvrtinu denného príjmu. Ak ich vynecháte, hladina cukru v tele kolíše a vlčí hlad sa objaví v priebehu dňa.

 

Džús, ktorý zachránil desaťtisíce ľudí: Spravte si ho doma, chorobu vraj zabije do 42 dní!

3. Dojedáte zvyškov po deťoch

Je pravda, že jedlom sa nemá plytvať a vyhadzovať, no neustále dojedanie hoci len v malých množstvách znamenajú kalórie navyše. Skúste všetkým naložiť menej.

4. Jedlo dva až trikrát za deň

Keď budem jesť len dva, trikrát za deň, zjem menej. Na to rýchlo zabudnite. Jesť by ste mali päť päťkrát za deň v malých množstvách. Stanovte si presné intervaly 2,5 až 3 hodiny.

5. Nakupujete bez rozmýšľania

Tu platia dve zásady. Napíšte si presný zoznam vecí, ktoré potrebujete nakúpiť. Nikdy nenakupujte hladní.

6. Zabúdate piť

Denne by ste mali vypiť 2,5 až 3 litrov tekutín. Najlepšia je čistá voda, nesladené čaje. Pitný režim je kľúčový pri zhadzovaní kíl.

7. Vysadili ste bielkoviny a tuky

Bielkoviny sú veľmi dôležité pri formovaní postavy. Často pri chudnutí  jeme viac ovocia, zeleniny, celozrnného pečiva, no na proteíny zabúdame. Zaraďte do jedálnička chudé mäso, mliečne výrobky, strukoviny a vajcia.

Bez tukov telo nevie vstrebať všetky vitamíny, čo negatívne pôsobí na ľudský organizmus, preto rastlinné oleje nevylučujte zo stravy.

8. Nejete sacharidy

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Odborníci v stravovaní sa zhodujú, že diéty s nízkym obsahom sacharidov viac telu škodia, ako prospievajú. Dlhodobé obmedzovanie môže mať negatívny vplyv na organizmus, môže spôsobiť srdcovocievne ochorenie, či osteoporózu. Jedzte preto komplexné sacharidy s vysokým obsahom vlákniny, napríklad hnedú ryžu. 
9. Spoliehate sa na tabletky na chudnutie

Pijete litre čajov na chudnutie, jete tabletky z ktorých nebudete mať chuť do jedla, používate náplaste? Zabudnite na to, žiaden zázrak sa nestane. Ak chcete naozaj schudnúť, začnite sa zdravo stravovať a hýbať, kilá pôjdu dole.

10. Jete prirýchlo

Ponáhľate sa a jedlo do seba doslova hádžete? Veľká chyba, spomaľte. Keď jete prirýchlo, mozog nestačí spracovať informáciu o nasýtení a vtedy zjete viac, ako potrebujete. Jedzte preto pomaly, jedlo poriadne prežúvajte.

Čítajte tiež: Čo s nami robí celibát? Pozitívny účinok odmietania sexu, ktorý môže zmeniť váš milostný život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9