Diétny mýtus, ktorému všetci veria: Túto chybu už nerobte!
Zdroj: thinkstock.com
Niektoré druhy diét hlásia, že zemiaky ako zdroj sacharidov nie sú vhodné pri chudnutí. Viac ako obyčajné biele zemiaky by sme mali konzumovať ich „zdravšiu“ verziu, teda sladké zemiaky – batáty. Obyčajné zemiaky sa ale podceňujú. Prečo?
Zemiaky versus batáty
Kimberly Hoban, dietetologička z CulinArt Group tvrdí, že obyčajné zemiaky obsahujú o niečo viac proteínov ako ich sladký, čoraz viac preferovaný zástupca. Okrem toho bežné zemiaky obsahujú vitamín A a vitamín C, sú plné draslíka. Je ho tam viac ako v banánoch. Obsahujú aj viac vlákniny.
„Biele zemiaky sú absolútne zdravou potravinou, hoci majú zlú reputáciu,“ povedala Hoban.
Hoci obsahujú viac cukrov, podľa The Cleveland Clinic by sme ich rozhodne nemali vynechávať z jedálnička, a to ani počas obdobia chudnutia.
Glykemický index - potrebný údaj?
To, či zaradiť zemiaky do diétneho jedálnička alebo nie závisí aj od glykemického indexu. Toto číslo udáva, ako rýchlo sa uvoľní z jedla glukóza do krvi a spôsobí pocit nasýtenosti organizmu.
Vedci prišli nato, že konzumácia zemiakov nevedie k zvyšovaniu váhy, ak sa jedia v správnej miere a sú pripravené podľa princípov zdravého stravovania.
Výskumu sa zúčastnilo cez 90 mužov a žien, ktorí mali nadváhu. Rozdelení boli do troch skupín, z ktorých prvá mala za úlohu jesť jedlá s vysokým glykemickým indexom, druhá s nízkym glykemickým indexom, tretia to mala „najlepšie“. Mohla jesť hocičo a v hocijakom množstve.
Všetky tri skupiny však mali vo svojom jedálničku aj zemiaky, každý týždeň päť až sedem zemiakov.
Nie je podstatné čo, ale koľko
Po troch mesiacoch výskumníci prišli k nečakanému záveru – je úplne jedno, ktorá skupina jedla aké jedlo, všetci účasníci zhodli niekoľko kilogramov. Bolo teda jedno, či jedli zemiaky s potravinami s vyšším či nižším glykemickým indexom, k úbytku hmotnosti prišlo aj tak. Všetky údaje boli publikované v Journal of the American College of Nutrition.
„ Výsledky tejto štúdie potvrdzujú to, čo zdravotníci a odborníci na výživu hovoria celé roky - nie je to o odstránení určitej potraviny alebo skupiny, skôr o znížení kalórií, ktoré počítame,“ povedal Britt Burton- Freeman, vedúci výskumník z Illinois Institute of Technology.
Čítajte tiež: Zabráňte kazeniu potravín jednoduchými trikmi: Takto by sa mali správne skladovať!