Diétny mýtus, ktorému všetci veria: Túto chybu už nerobte!

Zemiaky nemusíte vynechať z jedálnička, stačí, ak ich rozumne pripravíte.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-08 20:30:00

Niektoré druhy diét hlásia, že zemiaky ako zdroj sacharidov nie sú vhodné pri chudnutí. Viac ako obyčajné biele zemiaky by sme mali konzumovať ich „zdravšiu“ verziu, teda sladké zemiaky – batáty. Obyčajné zemiaky sa ale podceňujú. Prečo?

Zemiaky versus batáty 

Kimberly Hoban, dietetologička z CulinArt Group tvrdí, že obyčajné zemiaky obsahujú o niečo viac proteínov ako ich sladký, čoraz viac preferovaný zástupca. Okrem toho bežné zemiaky obsahujú vitamín A a vitamín C, sú plné draslíka. Je ho tam viac ako v banánoch.  Obsahujú aj viac vlákniny.

„Biele zemiaky sú absolútne zdravou potravinou, hoci majú zlú reputáciu,“ povedala Hoban.

Hoci obsahujú viac cukrov, podľa The Cleveland Clinic by sme ich rozhodne nemali vynechávať z jedálnička, a to ani počas obdobia chudnutia.

Glykemický index - potrebný údaj? 

To, či zaradiť zemiaky do diétneho jedálnička alebo nie závisí aj od glykemického indexu. Toto číslo udáva, ako rýchlo sa uvoľní z jedla glukóza do krvi a spôsobí pocit nasýtenosti organizmu.

Vedci prišli nato, že konzumácia zemiakov nevedie k zvyšovaniu váhy, ak sa jedia v správnej miere a sú pripravené podľa princípov zdravého stravovania.

Výskumu sa zúčastnilo cez 90 mužov a žien, ktorí mali nadváhu. Rozdelení boli do troch skupín, z ktorých prvá mala za úlohu jesť jedlá s vysokým glykemickým indexom, druhá s nízkym glykemickým indexom, tretia to mala „najlepšie“. Mohla jesť hocičo a v hocijakom množstve.

Všetky tri skupiny však mali vo svojom jedálničku aj zemiaky, každý týždeň päť až sedem zemiakov.

Nie je podstatné čo, ale koľko 

Po troch mesiacoch výskumníci prišli k nečakanému záveru – je úplne jedno, ktorá skupina jedla aké jedlo, všetci účasníci zhodli niekoľko kilogramov. Bolo teda jedno, či jedli zemiaky s potravinami s vyšším či nižším glykemickým indexom, k úbytku hmotnosti prišlo aj tak. Všetky údaje boli publikované v Journal of the American College of Nutrition.

„ Výsledky tejto štúdie potvrdzujú to, čo zdravotníci a odborníci na výživu hovoria celé roky - nie je to o odstránení určitej potraviny alebo skupiny, skôr o znížení kalórií, ktoré počítame,“ povedal Britt Burton- Freeman, vedúci výskumník z Illinois Institute of Technology. 

Čítajte tiež: Zabráňte kazeniu potravín jednoduchými trikmi: Takto by sa mali správne skladovať! 

2016-02-08 20:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, red, weather.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia