Dokáže sa náš žalúdok scvrknúť, ak budeme jesť menej?

Scvrkne sa nám žalúdok, ak budeme jesť menej?
Zdroj: pixabay.com
2016-11-07 16:35:00

Keď začnete držať diétu, žalúdok sa vám zmenší a vy budete jesť menej. Veríte tomu mýtu? Asi by sme vás mali vyviesť z omylu. Vôbec to tak nie je. Jediné, čo sa so žalúdkom stane je, že bude prijímať menšie dávky potravy.

Veľkosť sa nemení

Môžme jesť hocičo, môžme sa trápiť. Jedna vec sa však v dospelosti nezmení. Veľkosť žalúdka. 

To je hlavný dôvod toho, prečo tento diétny "trik" nefunguje. Jeho veľkosť môže zmeniť jedine operácia, žiadne menšie porcie či zaručené triky jeho proporcie nezmenšia.

Nezáleží ani na tom akú váhu máte, či aké proporčných veľkostí ste. Veľkosť žalúdka totiž od tohto vôbec nezáleží. Vyhovárať sa teda na to, že - "si chudší, zješ automaticky menej" - sa vôbec nezakladá na pravde.

Jesť menej a častejšie niekedy nič neznamená  

To, že budeme držať diétu a jesť menšie porcie údajne nemusí neznamenať, že sa budeme cítiť menej hladní. Chemické látky, zodpovedné za kontrolu chuti do jedla, vrátane leptínu a gherlínu, sa pravdepodobne zvyšujú práve preto, že do žalúdka sa dostáva strava, ktorá by mala „zmenšiť“ žalúdok. Takže sa v skutočnosti cítime ešte viac hladní. Tieto skutočnosti potvrdil aj James J. Lee, gastroenterológ z nemocnice St. Joseph v Kalifornii.

„Len päť až desať percent ľudí, ktorí podstupujú takéto diéty na zhodenie kilogramov, v dlhodobejšom horizonte neschudnú,“ dodal James J. Lee.

Všetko je o dobrom zostavení stravy 

Miesto toho, aby sme sa zamýšľali nad tým, ako „zmenšiť“ žalúdok, podľa odborníkov je na čase zamyslieť sa nad zložením potravy. Uprednostniť by sme mali vlákninu a bielkoviny, ktoré sú spojené s nárastom sýtosti.

„Jesť by sme mali malé porcie, spať aspoň sedem hodín, kontrolovať hladinu chemických látok súvisiacich s hladom,“ povedal Lee.

Čo je potešujúce, je zmenšenie obvodu brucha. To však nie je dôsledok zmenšenia žalúdka, ale vyváženého stravovania, ktoré odbúrava tuky. 

Čítajte tiež: Bolia vás kĺby? Magický recept vylieči všetky bolesti už do 7 dní!

Fotogaléria

2016-11-07 16:35:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: webmd.com, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia