Vyčarujte si plochý vzhľad: Do leta s krásnym vypracovaným bruškom!

Stravujte sa zdravo a cvičte pravidelne, budete mať krásne ploché bruško.
Zdroj: photl.com
2014-02-26 06:00:00

Už len pár týždňov a zima je preč. Naša túžba po krajšom tele sa čoraz viac ozýva s príchodom teplejších dní. Kto by nechcel mať krásne ploché bruško? Tieto tipy vám k tomu pomôžu!

Potraviny pre plochý vzhľad

Chcete zmeniť svoje telo? Zaútočte na kilá, ktoré ste nabrali počas zimných mesiacov. Údajne 70 % boja prebieha v kuchyni a 30 % v telocvični. Je preto jasné, kde treba začať.

V zoštíhlujúcom úsilí vám pomôžu potraviny ako mäta, chilli, zázvor, uhorka, ananás, ovsené vločky, vajcia, chudé mäso, olivový olej, srvátka a bobuľové ovocie.

Pred obezitou vás ochráni olivový olej, ktorý je súčasťou mnohých diét. Navyše, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bojuje proti vysokému krvnému tlaku. Ovsené vločky sú zase vynikajúcim zdrojom energie. Dajte si ich na raňajky. Pozor však na to, aké si vyberiete. K plochému brušku vás dovedú len tie, ktoré sú nesladené a neochutené.

Pikantné jedlá sa všeobecne považujú za spaľovače tukov. Príkladom sú chilli, ktoré naštartujú metabolimus a vďaka kapsaicínu efektívne spaľujú tuky. Srvátka je skvelým pomocníkom v sáčku. Tento zdroj proteínov spaľuje tuky a zároveň buduje svalstvo. Viete, ktorá potravina je krotiteľom vlčieho hladu? Je to zázvor, ktorý je výborný nielen v období chrípok, ale i pri chudnutí. Ananás sa považuje za jedno z najideálnejších ovocí počas diéty. Môže za to enzým bromelín, ktorý napomáha tráveniu a uľavuje pankreasu.

Ako na nafúknuté bruško?

Brucho sa zväčšuje nafúknutím. Tým, že budete klásť dôraz na jedlo, predídete tráviacim problémom, ktoré sa podpisujú na tom, ako brucho navonok vyzerá. Keď budete mať nafúknutí, nielenže sa bude cítiť zle, ale i pohľad na oblé a vypuknuté brucho nebude práve najkrajší.

Za „pacháteľa“ nafúknutého brucha možno považovať umelé sladidlá, keďže v tele zadržujú vzduch. Vynechajte sladké nápoje či sladkosti „bez cukru“, ktoré obsahujú sorbitol, lactitol a mannitol. Oblé bruško môžete mať aj preto, že konzumujete veľa zložených sacharidov a nerozpustnej vlákniny. Pozor aj na dochucovadlá a soľ. Rôzne omáčky či slané jedlá zadržiavajú v tele veľa vody, preto sa môžete cítiť plno. Za tento nepríjemný pocti môžu byť aj konzervy, instantné jedlá a mrazené polotovary.

Tipy, ako dať zbohom oblému bruchu:

  • Uprednostňujte čerstvé potraviny bez prechádzajúcich úprav.
  • Konzumujte veľa bielkovín, ktoré organizmus zbavujú vody, napr. hydinové šaláty alebo omeleta z bielkov s trochou zeleniny.
  • Popíjajte len čistú vodu a bylinkové čaje (zelený a púpavový čaj).
  • Nahraďte biele pečivo celozrnným. Konzumujte ho radšej v malom množstve častejšie.
  • Stavte na probiotiká. Vášmu telu pomôžu zvládnuť trávenie a upokojiť črevá. Pravidelné probiotické raňajky vo forme jogurtov so živými kultúrami alebo kyslomliečnych probio nápojov vám zbavia nafúknutého bruška.
  • K odľahčeniu nafúknutého brucha a zároveň k prevencii nadúvania patria aj dlhé prechádzky.

Už dlhšie máte nepríjemný pocit plnosti, aj keď sa stravujete zdravo? Zájdite radšej za lekárom, môže byť totiž príznakom vážnejších zdravotných ťažkostí.

Bez cvičenia to nepôjde

Ak chcete mať krásne ploché bruško, budete musieť zaťať zuby a cvičiť, aj keď to neznášate. Ak sa vám vybavia ťažké stroje, činky a bežiaci pás, nebojte sa! Je kopu iných zábavných aktivít, pri ktorých si spevníte bruško a spálite kalórie. Napríklad brušný tanec alebo zumba dokážu spraviť s brušnými svalmi doslova divy a pritom krásne zrelaxujete. Na ploché bruško je ideálne spojenie aeróbnej aktivity (beh, tanec, aerobic) a posilňovacích cvikov – brušákov.  

Čo radí osobný tréner?

Tipy, ako na ploché bruško, zosumarizoval osobný tréner a nutričný špecialista Martin Roháček. K brušku, aké ste vždy chceli, vám podľa trénera pomôže:

  • Veľa aeróbneho cvičenia.
  • Dôsledné dodržiavanie správneho stravovania, kedy telo dostáva všetky potrebné živiny, ktoré v daný deň potrebuje. 
  • Vylúčiť zo stravy rýchly cukor.
  • Posilňovať stred tela.
  • Najlepšie na ploché brucho sú cviky s vlastnou váhou tela s využitím rôznych balančných pomôcok ako TRX, Bossu a iné. 
  • Nezameriavať sa na počet opakovaní, ale na precítenie cviku a jeho techniky. 

Veľa šťastia na ceste za krásnym štíhlym bruškom!

2014-02-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia