Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potraviny, ktoré vám pomôžu: Spaľujte tuky ostošesť (2. časť)

Mnohí odborníci považujú vajcia za jedno z najvýživnejších jedál.
Mnohí odborníci považujú vajcia za jedno z najvýživnejších jedál. (Zdroj: photl.com)

Zhadzovanie prebytočných kíl môžete urýchliť konzumáciou určitých potravín. Pozrite sa, ktoré sú bohatým zdrojom výživných látok, na dlhšiu dobu vás zasýtia a zároveň pomôžu pri spaľovaní tukov!

Šošovica

Šošovica je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny. Pol šálky tejto potraviny vám dodá 3,4 g rezistentného škrobu a zdravých uhľohydrátov, ktoré podporujú metabolizmus a spaľujú tuky. Niektorí odborníci ju odporúčajú konzumovať kvôli tomu, že znižuje cholesterol v krvi a je výbornou prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám. Vďaka železu, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2 a B6 sa suverénne považuje za jednu z potravín, ktorú by ste mali konzumovať, ak chcete schudnúť či zdravo sa stravovať.

Banány

Aj keď 1 porcia banánu má viac kalórií ako iné druhy ovocia a zeleniny, stále je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú zhodiť pár kíl, vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu. Mierne zelený banán, strednej veľkosti, vás spoľahlivo zasýti a zvýši váš metabolizmus svojimi 12,5 g rezistentného škrobu. Aj keď obsahujú dôležité vitamíny a živiny, vrátane vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, mangán pre zdravú funkciu nervov či draslík, ktorý pomáha v prevencii vysokého krvného tlaku, nájdete v ňom i cukry. Preto sa odporúča ho konzumovať najlepšie ráno. Na druhej strane, vždy je lepšou voľbou ako sladkosti v podobe čokoládových tyčiniek či čipsov.

Vajcia

Mnohí odborníci považujú vajcia za jedno z najvýživnejších jedál. Výborné sú nielen pre tých, čo chudnú. Ocenia ich aj tí, ktorí chcú nabrať svalovú hmotu. Tento úžasný zdroj bielkovín a zdravých tukov tvorí v podstate stavebné látky pre svaly.

Jedna štúdia zistila, že ženy s nadváhou, ktoré jedli vajcia na raňajky, stratili dvakrát toľko váhy ako ženy, ktoré začali svoje dni s bagetou. A nebojte sa cholesterolu! Štúdia zistila, že jedáci vajec nemajú vyšší zlý cholesterol alebo nižší dobrý cholesterol než tí, ktorí jedávali bagetu.

Tmavá čokoláda

Milovníci čokolády, radujte sa! Kúsok horkej čokolády môžu spomaliť trávenie, takže sa budete cítiť plní na dlhšiu dobu. Horká čokoláda je plná mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdravým typom tuku. Štúdie ukazujú, že konzumácia stravy s vysokým obsahom týchto zdravých tukov môže „roztočiť“ váš metabolizmus na spaľovanie tukov a kalórií.

Pomaranče

Chcete zahnať hlad? Dajte si pomaranč! Toto citrusové ovocie má iba 59 kalórií a vďaka poriadnej dávke vlákniny navodí pocit sýtosti. Obsahuje vitamín C, ktorý urýchľuje metabolizmus a zabezpečuje spaľovanie tukov. Dajte si aspoň jeden pomaranč denne.

Zemiaky

Zemiaky majú vysoký obsah sacharidov, ale trikrát viac vás zasýtia ako krajec bieleho chleba. Vyvolávajú pocit sýtosti, keďže obsahujú škrob. Ten patrí medzi polysacharidy. Mnohí ich považujú za potravinu s vysokým glykemickým indexom, preto ich vylučujú zo stravy. Boja sa, že neschudnú. Ide však o mýtus! Glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Najlepšie sú zemiaky varené v šupke.

Píniové oriešky

Milovníci orieškov nemusia jesť len mandle. Píniové oriešky sú rovnako zdravé a plné zdravých nenasýtených omega 3-mastných kyselín. Jedna štúdia zistila, že keď ľudia nahradili nasýtené tuky za nenasýtené, schudli i bez toho, aby znížili príjem kalórií alebo zvýšili pohybové aktivity. Môžete si ich dopriať bez výčitiek, 80 píniových orieškov má len 95 kalórií.

Biela fazuľa

Už naše babičky hovorili, že fazuľa je zdravá a diétna. Mali pravdu, čo potvrdzujú aj vedci, ktorí zistili, že biela fazuľa obsahuje účinné látky proti ukladaniu cukrov a tukov. Polovica šálky tejto fazule, plnej vlákniny, obsahuje takmer 4 g tuku, rezistentný škrob a zdravé uhľohydráty, ktoré posilňujú metabolizmus.

Syr

Syry sú tiež vhodné pri chudnutí, no záleží na tom, aký druh si vyberiete. Cottage, čerstvý kozí syr a feta obsahujú mastné kyseliny, vďaka ktorým sa budete cítiť sýto a zároveň vám pomôžu spáliť viac tuku.

Nízkotučné mlieko

Siahnite aj po nízkotučnom mlieku s vysokým obsahom vápnika! V jednej štúdii spálili ženy viac tuku a kalórií vtedy, keď  prijímali 1000 až 1400 miligramov vápnika denne.

Quinoa

Spoľahlivo vás zasýti menej známa potravina menom Quinoia. Je bohatým zdrojom živín, má vysoké hodnoty fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú dôležitými bojovníkmi s rakovinou. Quinoa má v sebe všetko, čo by malo byť súčasťou zdravého stravovania: je bohatá na mangán, horčík, tryptofán, kyselinu listovú a fosfor. Ako zdroj vápnika a bielkovín vás zasýti na dlhšiu dobu, takže nebudete mať chuť na ďalšie jedlo.

Prečítajte si na Vyšetrení prvú časť článku, kde sú uvedené ďalšie potraviny, ktoré spoľahlivo naštartujú spaľovanie tukov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9