Danka sa pýši dokonalou postavou: Ako ju dosiahla? (1. časť)

Danka sa vďaka zdravému stravovaniu a pohybu dopracovala k dokonalej postave.
2013-06-04 15:30:00

Keď chcela schudnúť, jednoducho držala hladovky. Keď však zistila, že sú nezdravé a spôsobujú jojo efekt, rozhodla sa s tým nadobro skončiť. Dvadsaťsedemročná Danka chcela vedieť, ako sa správne stravovať a mať fyzickú aktivitu tak, aby účinne schudla. Po vyhľadaní odbornej pomoci to zistila a dnes sa môže pýšiť dokonalou postavou, po ktorej vždy túžila!

Riešila to hladovkami

Ako každá žena, ani Danka nebola úplne spokojná so svojou postavou, čo bolo hlavne v jej teenegerských rokoch. Keď chcela schudnúť, dala sa na hladovku, čo považovala za úplne bežnú vec, ako sa zbaviť nadbytočných kíl.

„Najviac som nebola spokojná so svojou postavou na strednej škole, čo bolo viac menej spôsobené nepravidelnosťou stravy a zníženým pohybom. Chudnutie som vždy dosahovala hladovkami, čo som do nedávna brala za bežnú vec. Avšak, akonáhle som začala viac jesť, ihneď sa to odzrkadlilo na mojej váhe, mala som obvyklý jojo efekt,“ povedala pre Vysetrenie.sk Danka.

Hladovky sú nebezpečné a nielenže nimi človek neschudne, ale môže si privodiť i zdravotné problémy, čo potvrdzuje i výživový poradca Ing. Libor Javro.

"Veľa dievčat drží často niekoľkotýždňové, mesačné až celoživotné hladovky kvôli svojej postave, pretože si myslia, že iba takýmto spôsobom sú schopné udržať si štíhlu postavu. To však môže priniesť veľmi vysoké zdravotné riziká. Ich organizmus potrebuje každý deň určité množstvo "paliva" (potravy), aby mohol zabezpečiť fungovanie aspoň základných funkcií (dýchanie, činnosť mozgu, srdca atď). Keď že pri takomto type stravovania musí pracovať na sto percent v šetriacom režime, niet divu, že prichádza únava, znížená koncentrácia, spomalené bioolgické reakcie a funkcie organizmu, až po spracovávanie svojich vlastných telových buniek na energiu a ďalej by som už ani radšej nezachádzal," upozorňuje Ing. Libor Javro.

Kedy začala chudnúť pod odborným dohľadom?

Keď si v magazíne Vysetrenie.sk prečítala článok o Michalovi, ktorý vďaka pomoci výživového poradcu schudol 15 kíl, rozhodla sa tak urobiť aj ona. Jedine tak zistí, ako by mala vyzerať správna životospráva, ktorá jej pomôže zhodiť pár kíl.

„Po prečítaní vášho článku o chudnúcom Michalovi som usúdila, že takéto chudnutie pod odborným dohľadom by som potrebovala aj ja. Pretože som sa chcela konečne naučiť, ako sa mám správne stravovať, aké potraviny môžem prijímať a v akých množstvách bez obáv, aby som nepriberala,“ povedala Danka.

Keď absolvovala odbornú konzultáciu s výživovým poradcom, hneď zistila, čo robila predtým zle.

Po odbornej konzultácií som zistila, že som prijímala nevyváženú stravu, vynechávala základné denné jedlo – raňajky, častokrát som nemávala ani obed. V skratke povedané, nepravidelné stravovanie. Čo sa týka pohybu, nikdy som denne nevykonávala žiadnu športovú aktivitu,“ priznala sa Danka.

Okolie bolo skeptické

Čo sa týka podpory pri chudnutí, zo začiatku to bolo ťažké. Nikto z okolia jej neveril, keďže si mysleli, že nevydrží v chudnutí. Dokonca aj ona sama o sebe pochybovala. To však bolo až do prvého stretnutia so svojím osobným výživovým poradcom, v ktorom našla svoju podporu.

„Najväčšiu podporu som mala práve v ňom, pretože mi vždy vedel poradiť a podržať ma v kritických situáciach. Postupom času, ako moje okolie na mne pozorovalo kladné zmeny, mi dali za pravdu, že som urobila správne rozhodnutie chudnúť pod dohľadom výživového poradcu. A to najmä moji najbližší, ktorí boli so mnou v každodennom kontakte a videli na mne, že pravidelnou a vyváženou stravou chudnem a mám navyše dostatok energie,“ povedala nadšene Danka. 

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra je podpora rodiny a najbližšieho okolia veľmi dôležitá.

"Častokrát sa stretávam s vetou, "keby som bol sám, omnoho lepšie by sa mi dodržiaval zdravý jedálniček". Bohužial, je to fakt. Vo veľa prípadoch býva práve nátlak, nerešpektovanie, lenivosť, odmietavosť alebo závisť rodiny faktorom zlyhania. V opačnom prípade je to 70% úspechu, pokiaľ rodina stojí za svojím blízkym," povedal Ing. Libor Javro.

Aké stravovanie jej pomohlo pri chudnutí, s čím mala najväčší problém, aké konkrétne výsledky dosiahla a čo radí ostatným, ktorí sa chcú zbaviť prebytočných kíl? Aj to prezradila magazínu Vysetrenie.sk v druhom pokračovaní článku o jej príbehu, ako schudla. Nenechajte si ho ujsť budúci utorok 11. júna!

2013-06-04 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Danka  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia