Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Michal schudol 15 kíl: Pozrite sa, ako sa mu to podarilo (1. časť)

Michal pred tým a po tom, ako začal chudnúť.
Michal pred tým a po tom, ako začal chudnúť.

Dvadsaťdeväťročný Michal nikdy žiadne diéty nedržal. Aj keď športoval až 5-krát do týždňa na cestnom bicykli, neprikladal zdravej strave väčší význam, nakoľko si bol istý, že mu fyzická aktivita pomôže v redukcii váhy. I napriek tomu, že športoval, na váhe sa to prejavilo len minimálne. Preto sa rozhodol zmeniť svoj životný štýl raz a navždy.

Bez zdravej stravy to nejde

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra, človek len športovaním bez dodržiavania zdravého jedálnička neschudne. To si na začiatku Michal myslel, no dnes je to už inak.

"Väčšine ľudí, ktorí vyvíjajú fyzickú aktivitu a nedávajú si pozor na stravovanie, to neprinesie potrebný účinok redukcie tukových zásob," potvrdzuje výživový poradca Ing. Libor Javro z výživového štúdia SH NUTRITION a pokračuje: "Hlavnou zo zásadných pravidiel pri fyzicky aktívnych, ktorí chcú zredukovať váhu, je, že musia znížiť svoj energetický príjem max o 20% z celkového svojho bazálneho metabolizmu. Vtedy sa cíti organizmus v pohode bez stresov, bez znižovania bazálneho metabolizmu a s dostatočnou energiou k danej fyzickej aktivite."

Ako ďalej dodal, organizmus si potom povie, že je všetko v poriadku a nebude chcieť zanechávať svoje energetické zásoby na horšie časy. Tak sa môžete bez obmedzenia stravovať, ale pravdepodobne to neprinesie dostatočný efekt.

Prečo sa rozhodol chudnúť?

Keď si Michal začal všímať fakt, že sa kvôli svojej váhe vyhýba spoločnosti, rozhodol sa urobiť s tým rázny koniec. Vyhľadal odbornú pomoc a začal nielen chodiť do fitness centra, ale hlavne zmenil svoju životosprávu. Tak sa mu za 5 mesiacov podarilo schudnúť zo 102 kíl na 87 kíl.

Kto ho podporoval?

Pri chudnutí je veľmi dôležitá podpora rodiny či najbližšieho okolia, s čím sa stotožňuje aj Ing. Libor Javro.

"Podpora je vždy dôležitá v každej oblasti, keď sa niekto rozhodne so svojím životom niečo spraviť. A práve najdôležitejší sú tí, s ktorými sme každý deň v kontakte. Vždy vedia motivovať dobrým slovom a podporia najmä v časoch, keď nemáte dostatočnú motiváciu," tvrdí Ing. Libor Javro.

Michal priznáva, že na začiatku chudnutia bolo jeho okolie skeptické. Neskôr sa to však všetko zmenilo.

"Okolie bolo zo začiatku skeptické, avšak, akonáhle sa dostavili výsledky v úbytku váhy, začali ma viac podporovať z rodiny, hlavne mama. Pri fitness cvičení ma zase podporoval Miro," povedal Michal.

Na jedálniček si zvykal ťažko

Priznal sa, že zo začiatku bolo preňho ťažké zvyknúť si na jedálniček. Musel totiž jesť veľké porcie stravy (obed, večera).

"Vôbec som si nemyslel, že zvýšeným príjmom stravy (energie) môžem docieliť redukciu váhy. Avšak pri mojich športových aktivitách (cestná cyklistika, posilňovanie) je podľa výživového poradcu dôležitý vyvážený príjem energie, čo sa niektorým môže zdať, že sa z toho priberá," tvrdí Michal.

V zdravom stravovaní časom poľavil

Počas prvých troch mesiacov mal Michal zakázané konzumovať akékoľvek potraviny, ktoré sú nevhodné pre redukciu jeho hmotnosti. Upustil od mastných, vyprážaných a sladkých jedál,  z jedálnička vynechal aj pečivo z bielej múky a sladké nápoje.

"Ale ako každý človek som časom trošku poľavil, avšak poradca mi dal také rady, s ktorými som dokázal vybalancovať svoje chute," priznal sa Michal.

Dôležitá je gramáž a časové intervaly jedál

Mal presne zostavený jedálniček, ktorý musel dodržiavať. Dôležité boli nielen časové intervaly medzi jednotlivými jedlami, ale aj gramáž jedál.

Význam časovým intervalom pri chudnutí prikladá aj výživový poradca Ing. Libor Javro, podľa ktorého sú nesmierne dôležité pri redukcii váhy. Časové intervaly nastavia organizmus k stálemu pravidelnému príjmu energie, preto je organizmus v kľude, nemá potrebu pracovať so svojím bazálnym metabolizmom v šetriacom režime, následne môže prirodzene redukovať svoje tukové zásoby.

"Gramáž je vždy veľmi dôležitá najmä zo začiatku, keď sa človek, ktorý začína chudnúť, ešte nevie vyznať v dostatočných veľkostiach daných potravín. Je určite energetický rozdiel skonzumovať 100 gramov zemiakov a 200 gramov zemiakov," tvrdí Ing. Libor Javro.

Ako sa stravoval?

Súčasťou jeho jedálnička boli obilniny, syry, hovädzie a kuracie mäso, zemiaky, ryžu a v neposlednom rade nechýbalo veľké množstvo zeleniny a ovocia. Dôležité bolo i dodržiavanie pitného režimu (min. 3 litre tekutín denne podľa fyzickej aktivity a klimatických podmienok).

Ako ďalej Michal pokračoval v chudnutí? Čo mu robilo najväčší problém? To sa dozviete v druhej časti článku, kde poradí ostatným, ako schudnúť a udržať si váhu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9