Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pochutnajte si na čokoládovej torte: Pomôže vám schudnúť viac

Čokoládový koláč si môžete dopriať na raňajky, vaše kilá hore nepôjdu.
Čokoládový koláč si môžete dopriať na raňajky, vaše kilá hore nepôjdu.

Znie to príliš dobre, aby to bola pravda, ale nový výskum jednoznačne potvrdil, že ak si k výdatným raňajkám doprajete aj kúsok čokoládovej torty, schudnete viac kíl. Nemusíte sa tak obávať, že sa ručička na váhe posunie smerom hore.

Dajte si sladkosti ráno

Štúdia ukázala, že najlepším časom na konzumáciu sladkostí je ráno, kedy metabolizmus pracuje na plné obrátky a počas celého dňa má čas spáliť kalórie. Dať si čokoládu ako súčasť raňajok, ktorá obsahuje bielkoviny a sacharidy, pomáha zastaviť chuť na sladké v neskorších hodinách. 

S dezertom schudli viac

Výskumníci rozdelili 193 obéznych ľudí do dvoch skupín, pričom jedna skupina konzumovala raňajky, ktoré mali 300 kalórií a obsahovali málo sacharidov a druhá skupina si dopriala 600 kalórií, pričom si pochutnali na čokoládovom dezerte.

V polovici štúdie, ktorá trvala 32 týždňov, boli obe skupiny ľudí ľahšie o približne 9 kíl na osobu. Na konci celej štúdie sa výsledky chudnutia zaujímavo zmenili. Väčší jedáci, ktorí si pochutnali na raňajkách so 600 kalóriami aspolu s čokoládovým koláčom, schudli o 7 kíl viac ako prvá skupina.

Úspešní pri chudnutí boli tí, ktorí si dali sladké

"Aj keď obe skupiny konzumovali po zvyšok dňa rovnaký počet kalórií - muži 1 600 za deň a ženy 1 400 - účastníci, ktorí prijímali menšie množstvo sacharidov, mali nižšiu spokojnosť a nemali pocit, že boli najedení," povedala profesorka Daniela Jakubowic z Tel Aviv University.

Ich chute na cukor a sacharidy boli intenzívnejšie, čo nakoniec spôsobilo to, že diétny plán porušili. To naznačuje, že ľudia, ktorí si dajú k raňajkám aj niečo sladké, majú väčší úspech pri chudnutí a udržaní váhy. To potvrdili vedci, ktorých závery boli publikované v časopise Steroids.

Navyše, výdatné jedlo v dopoludnejších hodinách poskytuje energiu na celý deň, pomáha pri fungovaní mozgu a naštartuje metabolizmus, čo je veľmi dôležité pri chudnutí.

Raňajky potlačujú hromón grelín

Ako potvrdila profesorka Jakubowicz, jedlo na raňajky reguluje grelín, čo je hormón, ktorý zvyšuje hlad. A zatiaľ, čo sa úroveň grelínu zvyšuje pred každým jedlom, najefektívnejšie je potlačený pri raňajkách.

Obmedzenie sladkostí vytvára závislosť

Profesorka Daniela Jakubowicz tvrdí, že ak sa človek bude úplne vyhýbať sladkostiam, môže sa uňho vytvoriť psychologická závisloť na jedlo. Človek ešte viac zatúži po zakázaných sladkostiach a skôr či neskôr si ich skutočne dopraje.

Ak chcete schudnúť, nemusíte sa úplne vzdať sladkých jedál. Aby ste na sladkosti nedostali chuť vo večerných hodinách, vďaka čomu môžete ľahko pribrať, doprajte si ich radšej na raňajky. Samozrejme, že dôležité je množstvo sladkostí. Jedným kúskom koláča váš metabolizmus začne pracovať na plné obrátky a schudnete viac.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9