Pondelok21. apríl 2025, meniny má Ervín, zajtra Slavomír

Zdravé kosti, črevá, pokožka a tiež srdce: 5 dôvodov, prečo jesť TENTO druh syra

(Zdroj: GettyImages)

Ak patríte medzi milovníkov syrov, určite vás poteší, že ich konzumácia vám neposkytuje len chuťový pôžitok. Mnohé z nich majú aj zdravotné benefity. Patrí medzi ne aj burrata.

Burrata je mäkký, krémový taliansky syr. Vyrába sa z kravského alebo byvolieho mlieka. Pochádza z juhotalianskej oblasti Puglia a je známy svojou jemnou, mliečnou chuťou a vytekajúcim stredom, keď sa rozkrojí. Najčastejšie sa podáva s jednoduchými prílohami, ako sú čerstvé paradajky, bazalka a olivový olej. Výborne chutí aj na pizzy a cestovinách.

Zdravotné prínosy syra burrata

1. Dobrá pre srdce

Hoci je burrata bohata na tuk, ak sa to s ňou nepreháňa, telu prospieva. Obsahuje totiž vápnik, ktorý znižuje krvný tlak a kyselinu linolovú, ktorá je dobrá pre srdce. Navyše, obsah bielkovín podporuje celkové zdravie, čo nepriamo prospieva kardiovaskulárnemu systému, informuje magazín Health Shots.

2. Reguluje krvný tlak

Syr burrata prispieva k regulácii krvného tlaku predovšetkým obsahom vápnika. Ten hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej funkcie krvných ciev,  vďaka nemu relaxujú a správne sa sťahujú.

3. Podporuje zdravie kostí

Tento syr podporuje zdravie kostí vďaka vápniku a fosforu. Tieto živiny sú životne dôležité pre prevenciu straty kostnej hmoty a zníženie rizika osteoporózy. Okrem toho poskytuje vitamín D, ktorý kostiam tiež prospieva.

4. Pomáha pri zdraví pokožky

Burrata prispieva k zdraviu pokožky vďaka obsahu vitamínu A a zinku. Vitamín A podporuje bunkovú výmenu a zdravie pleti. Zinok zas hrá úlohu pri hojení rán, znižuje zápal a chráni pred poškodením UV žiarením.

5. Dobrá pre zdravie čriev

Ak je burrata vyrobená zo surového mlieka, obsahuje prospešné probiotiká, ktoré prispievajú k zdraviu čriev a podporujú rozmanitý a vyvážený črevný mikrobióm.

Tipy na servírovanie 

- Podávajte ju pri izbovej teplote. Burrata chutí najlepšie, keď nie je vychladená.
- Aby ste zachovali krémový stred, nakrájajte burratu tesne pred konzumáciou.
-  Nechajte vyniknúť jej prirodzenú chuť tým, že ju len jemne okoreníte a osolíte.

Vedľajšie účinky syra burrata

- Burrata je bohatá na nasýtené tuky, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu prispieť k zvýšenej hladine cholesterolu a zvýšiť riziko srdcových ochorení.
- Jej krémová a bohatá chuť znamená, že burrata má vysoký obsah kalórií, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, ak sa konzumuje často alebo vo veľkých porciách.
- Ako mliečny výrobok obsahuje laktózu. Jedinci s intoleranciou môžu po jej konzumácii pociťovať tráviace problémy, ako sú nadúvanie, plynatosť a hnačka.

Viac o téme: SyrVápnikZdravie kostíSyr burrataZdravie čriev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9