Ak patríte medzi milovníkov syrov, určite vás poteší, že ich konzumácia vám neposkytuje len chuťový pôžitok. Mnohé z nich majú aj zdravotné benefity. Patrí medzi ne aj burrata.
Burrata je mäkký, krémový taliansky syr. Vyrába sa z kravského alebo byvolieho mlieka. Pochádza z juhotalianskej oblasti Puglia a je známy svojou jemnou, mliečnou chuťou a vytekajúcim stredom, keď sa rozkrojí. Najčastejšie sa podáva s jednoduchými prílohami, ako sú čerstvé paradajky, bazalka a olivový olej. Výborne chutí aj na pizzy a cestovinách.
Zdravotné prínosy syra burrata
1. Dobrá pre srdce
Hoci je burrata bohata na tuk, ak sa to s ňou nepreháňa, telu prospieva. Obsahuje totiž vápnik, ktorý znižuje krvný tlak a kyselinu linolovú, ktorá je dobrá pre srdce. Navyše, obsah bielkovín podporuje celkové zdravie, čo nepriamo prospieva kardiovaskulárnemu systému, informuje magazín Health Shots.
2. Reguluje krvný tlak
Syr burrata prispieva k regulácii krvného tlaku predovšetkým obsahom vápnika. Ten hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej funkcie krvných ciev, vďaka nemu relaxujú a správne sa sťahujú.
3. Podporuje zdravie kostí
Tento syr podporuje zdravie kostí vďaka vápniku a fosforu. Tieto živiny sú životne dôležité pre prevenciu straty kostnej hmoty a zníženie rizika osteoporózy. Okrem toho poskytuje vitamín D, ktorý kostiam tiež prospieva.
4. Pomáha pri zdraví pokožky
Burrata prispieva k zdraviu pokožky vďaka obsahu vitamínu A a zinku. Vitamín A podporuje bunkovú výmenu a zdravie pleti. Zinok zas hrá úlohu pri hojení rán, znižuje zápal a chráni pred poškodením UV žiarením.
5. Dobrá pre zdravie čriev
Ak je burrata vyrobená zo surového mlieka, obsahuje prospešné probiotiká, ktoré prispievajú k zdraviu čriev a podporujú rozmanitý a vyvážený črevný mikrobióm.
Tipy na servírovanie
- Podávajte ju pri izbovej teplote. Burrata chutí najlepšie, keď nie je vychladená.
- Aby ste zachovali krémový stred, nakrájajte burratu tesne pred konzumáciou.
- Nechajte vyniknúť jej prirodzenú chuť tým, že ju len jemne okoreníte a osolíte.
Vedľajšie účinky syra burrata
- Burrata je bohatá na nasýtené tuky, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu prispieť k zvýšenej hladine cholesterolu a zvýšiť riziko srdcových ochorení.
- Jej krémová a bohatá chuť znamená, že burrata má vysoký obsah kalórií, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, ak sa konzumuje často alebo vo veľkých porciách.
- Ako mliečny výrobok obsahuje laktózu. Jedinci s intoleranciou môžu po jej konzumácii pociťovať tráviace problémy, ako sú nadúvanie, plynatosť a hnačka.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%