Je bohatá na vitamín C, posilňuje imunitu, chráni srdce, detoxikuje organizmus. Popíjanie cviklovej šťavy má naozaj pozitívny vplyv na zdravie. Netreba to s ňou však preháňať.
Pitie nápoja, ktorý sa vyrába extrahovaním tekutiny z koreňa surovej alebo varenej červenej repy, má viacero výhod. Obsahuje totiž dusičnany, ktoré rozširujú krvné cievy. „Znižuje to záťaž na srdce a zlepšuje celkové kardiovaskulárne zdravie,“ uviedla pre Health Shots dietologička Sifa Chishtiová. Zlepšuje tiež kognitívne funkcie aj stav pamäte. Šťava z repy je tiež obľúbeným predtréningovým nápojom, ktorý zvyšuje výkon a znižuje bolesti svalov. Je bohatá na vitamín C, o ktorom je známe, že pomáha pri posilňovaní imunity a udržiavaní infekcií na uzde. „Podporuje detoxikáciu pečene tým, že odstraňuje toxíny,“ tvrdí odborníčka. Ako však upozornila, tento nápoj má aj svoju odvrátenú stránku.
Vedľajšie účinky šťavy z červenej repy
Aj keď má šťava z červenej repy mnohé zdravotné výhody, nadmerná konzumácia môže spôsobiť problémy. Aké?
Môže spôsobiť rakovinu
Cviklová šťava obsahuje vysoké množstvo dusičnanov, ktoré za normálnych okolností zlepšujú krvný obeh a zásobujú telo kyslíkom. Pri nadmernej konzumácii však môžu reagovať so žalúdočnými kyselinami a viesť k tvorbe zlúčenín, o ktorých je známe, že majú potenciál spôsobiť rakovinu.
Zvýšené riziko obličkových kameňov
Táto zelenina má prirodzene vysoký obsah oxalátov, ktoré sa môžu ľahko viazať s vápnikom v tele a viesť k tvorbe kalcium-oxalátových kryštálov. „Tie sa môžu zhromažďovať v obličkách a zvýšiť riziko tvorby kameňov," varuje Chishtiová.
Nebezpečný pokles krvného tlaku
Cviklová šťava je všeobecne známa svojou schopnosťou znižovať krvný tlak vďaka vysokému obsahu dusičnanov, ktoré pomáhajú rozširovať cievy a zlepšujú krvný obeh. Jej konzumácia môže byť nebezpečná u tých, ktorí ho majú nízky alebo užívajú lieky na hypertenziu.
Tráviace ťažkosti
Nepohodlie v bruchu je jedným z vedľajších účinkov šťavy z červenej repy. „Je totiž vysoko kyslá a môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, najmä, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách alebo na prázdny žalúdok," tvrdí odborníčka. Fermentovateľné sacharidy v šťave môžu viesť k nadmernej tvorbe plynov v črevách, čo spôsobí nadúvanie a nepohodlie.
Vypadávanie vlasov
Strata vlasov je jedným z vedľajších účinkov pitia tejto šťavy. Je bohatá na oxaláty, ktoré okrem zvýšenia rizika obličkových kameňov môžu narúšať vstrebávanie základných minerálov, ako je zinok, v tele. „Je to kľúčová živina pre rast vlasov a zdravie pokožky hlavy, zamedzuje nadmernému vypadávaniu a rednutiu vlasov,“ vysvetlila odborníčka. Ak telo neabsorbuje dostatok tohto stopového prvku v dôsledku vysokého príjmu oxalátov, môže to viesť k nedostatku živín, ktoré môžu oslabiť vlasové folikuly, čo má za následok zvýšené vypadávanie vlasov.
Nárast cukru v krvi
Cvikla obsahuje mierne množstvo prírodných cukrov. Keďže šťave chýba vláknina, ich obsah v nej je koncentrovanejší. „To môže viesť k prudkým nárastom hladiny cukru v krvi, najmä u diabetikov," poznamenala Chishtiová.
Môže interagovať s liekmi
Šťava z červenej repy obsahuje vitamín K, ktorý hrá úlohu pri zrážaní krvi. To môže interferovať s antikoagulačnými liekmi, potenciálne znižovať ich účinnosť a zvyšovať riziko krvných zrazenín či nadmerného krvácania.
Koľko cviklovej šťavy je bezpečné?
„Aby ste sa vyhli vedľajším účinkom šťavy z červenej repy, vypite maximálne 240 ml denne," radí Chishtiová. Toto množstvo sa vďaka vysokému obsahu dusičnanov považuje za účinné pri podpore zdravia srdca, zlepšovaní krvného obehu, zvyšovaní výdrže a pomáha pri detoxikácii. Podľa odborníčky však lepšie urobíte, ak dáte prednosť konzumácii celej zeleniny pred odšťavovaním. „V takejto forme si totiž zachováva vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje trávenie,“ vysvetlila odborníčka.'
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%