Štvrtok22. máj 2025, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Tento extrémne zdravý plod je v surovom stave TOXICKÝ: POZOR, aby ste si neprivodili viac škody ako úžitku!

(Zdroj: GettyImages)

Chutí sladko a jemne pikantne. V ľudovom liečiteľstve sa po stáročia používala na boj proti prechladnutiu, chrípke a iným ochoreniam. Počuli ste už o účinkoch bazy čiernej na zdravie?

Baza je plodom stromu Sambucus. Je jedným z najbohatších zdrojov antokyánov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém. Nájdeme v nej vitamíny A, B, C, K, fenolové kyseliny a flavanoly. Dnes sa najčastejšie predáva v podobe šťavy, sirupu, pridáva sa aj do džemov. „V surovej forme je však toxická, pred konzumáciou ju treba vždy uvariť,“  konštatovala pre Live Strong dietologička Leslie Langevinová. Aké sú podľa nej ďalšie zdravotné výhody?

Zdravotné benefity bazy čiernej

Má vysoký obsah antioxidantov

„Baza je bohatá na antioxidanty, ako sú antokyány, kvercetín a vitamín C,“ vymenovala odborníčka. Tieto zlúčeniny bojujú proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred poškodením, ktoré môže potenciálne prispieť k mnohým ochoreniam. 

Podporuje imunitu

Baza poskytuje prirodzenú podporu imunitnému systému, a to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Ten obnovuje tkanivá, bojuje proti voľným radikálom, podporuje zdravé starnutie a posilňuje imunitnú obranu.

Zmierňuje prechladnutie 

Baza je známa tým, že zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky. Potláča horúčku, svalové bolesti aj kašeľ.

Chráni srdce

„Flavonoidy v baze majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, sú spojené s nižším rizikom srdcových ochorení,“ tvrdí Langevinová. Niektoré štúdie tiež viažu bazu so znížením hladín kyseliny močovej, čo prospieva zdraviu ciev a upravuje aj krvný tlak.

Má protizápalové vlastnosti 

Antokyány v baze majú protizápalové účinky. Znižujú zápal v tele a bojujú s oxidačným stresom.

Prispieva k chudnutiu

Bazová šťava podporuje reguláciu hmotnosti a metabolické zdravie. Pravidelné pitie bazovej šťavy zlepšuje zdravie čriev, znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje spaľovanie tukov. 

Nájdeme v nej vlákninu

Surová baza má prirodzene vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie. „Keďže sa však z bezpečnostných dôvodov konzumuje vo varenej forme, ako je sirup a šťava, časť z nej sa prípravou odstráni,“  vysvetlila Langevinová.

Zdravotné riziká bazy čiernej

Bazová šťava môže byť zdravým doplnkom mnohých diét, ak je správne pripravená. Zvýšiť pozornosť by ste mali v týchto prípadoch.
- Konzumácia bazovej šťavy sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám kvôli nedostatku výskumu o jej bezpečnosti.
‌- Pozor by si na ňu mali dať aj ľudia s autoimunitným ochorením. Baza totiž môže stimulovať imunitný systém.
-  Ak užívate diuretiká, lieky na cukrovku, na potlačenie imunity alebo laxatíva, nápoj z bazy čiernej môže ovplyvňovať liečbu.

Ako pridať bazu do stravy

Baza je všestranná a lahodná (ak sa používa bezpečne), najmä v období prechladnutia a chrípky. Ak sa chystáte na prípravu šťavy, uistite sa, že je správne uvarená a neobsahuje toxické časti, ako sú semená, stonky a listy.

Viac o téme: ChrípkaBazaPrechladnutieBaza čiernaäNápoj z bazyŠťava z bazy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9