Už naše prastarí rodičia tvrdili, že ak chceme mať zdravé oči, musíme jesť veľa mrkvy. A v podstate mali pravdu. Obsahuje totiž živiny, ktoré podporujú ich zdravie.
Mnoho ľudí trpí problémami s očami, ako sú presbyopia, krátkozrakosť alebo šedý zákal. Niekedy sú tieto stavy spojené s prirodzeným procesom starnutia, no na ich zdravie negatívne vplývajú aj niektoré zlozvyky, ako je čítanie v šere, dlhé pozeranie na televízor či do obrazovky počítača. Je preto potrebné sa o ne poriadne starať. Napríklad jedením mrkvy. Je totiž bohatá na antioxidanty, vitamín A a luteín, teda živiny, ktoré zlepšujú zdravie zraku. Čo okrem tejto zeleniny pomáha očiam?
Superpotraviny pre zdravie očí
Starostlivosť o oči je nevyhnutná, aby ste ich udržali zdravé. Kľúčovým faktorom v starostlivosti o ne je strava. Zdravie očí sa neodmysliteľne spája s konzumáciou určitých živín. Ktoré to sú?
- vitamíny A a C
- flavonoidy
- karotenoidy
- omega-3 mastné kyseliny
- minerály
- antioxidanty
Najlepšie zdroje
1. Zelená listová zelenina
Mangold, špenát, kel, brokolica, ale aj iná listová zelenina podporujú zdravie zraku. Je to vďaka prírodným antioxidantom, ktoré obsahujú. Môže za to aj vitamín A, ktorý zabezpečuje zdravie rohovky. Nájdeme v nich tiež luteín, ktorý chráni oči pred ultrafialovým svetlom a zeaxantín, ten zas prispieva k zrakovému dozrievaniu.
2. Mrkva
Mrkva je bohatá na vitamín A a je jednou z najlepších superpotravín pre zdravie očí. Nízke hladiny ich môžu poškodiť, no človek ho vie získať zo stravy. Do jedálnička treba zaradiť potraviny bohaté na betakarotén, ktorý podporuje syntézu tohto vitamínu. Jednou z nich je práve mrkva.
3. Paprika
Aj paprika môže zlepšiť váš zrak. Je vynikajúcim zdrojom vitamínov A a C, vďaka ktorým si udržíte oči v zdraví. Vitamín C navyše znižuje riziko očných infekcií a je silným antioxidantom proti starnutiu buniek. Nájdeme v nej aj vitamín B6, luteín, zeaxantín, betakarotén a lykopén.
4. Jahody
Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidant, ktorý telo potrebuje, aby oči zostali zdravé a bez chorôb súvisiacich so zápalmi a starnutím. Vďaka antioxidantom, ktoré sa v tomto ovocí nachádzajú, sa človek vyhne možným problémom so zrakom, ako sú suché oči, makulárna degenerácia a zhoršené videnie. Denná konzumácia znižuje riziko očných problémov súvisiacich s vekom.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%