Hoci ide o listovú zeleninu, mnohí ju považujú za obyčajnú burinu. Mnohé kultúry však portulaku zeleninovú už pred tisíckami rokov vyzdvihovali pre jej zdravotné benefity. Aké sú jej výhody?
Portulaka je vedecky známa ako Portulaca oleracea. Je to jedlá zelená zelenina so skvelou nutričnou hodnotou. Ľudia jej silu využívali už v starovekom Grécku aj v čínskej medicíne kvôli jej pozitívnym vlastnostiam na zdravie človeka. Táto rastlina so žltými alebo ružovými kvetmi vyniká veľkou odolnosťou. Často sa objavuje aj v trhlinách na chodníku. Farmári ju neradi vidia medzi plodinami, pretože im môže uškodiť. Čoraz viac ľudí ju však uznáva ako lacnú a dostupnú super potravinu, ktorá pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. Podľa magazínu Step To Health je totiž zdrojom:
- flavonoidov
- alkaloidov
- polysacharidov
- mastných kyselín
- terpenoidov
- sterolov
- proteínu
- vitamínov
- minerálov
Navyše má aj neuroprotektívne, antimikrobiálne, antidiabetické, antioxidačné, protizápalové a antiulcerogénne účinky.
Zdravotné benefity portulaky
1. Je protizápalová
Táto rastlina má protizápalové vlastnosti. Je to vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín, betalaínových pigmentov, izolovaných alakaloidov a polysacharidov. Konzumácia portulaky môže znížiť zápal v tele, s ktorým telo bojuje.
2. Je to silný antioxidant
Antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a zabraňujú starnutiu. V portulake nájdeme niekoľko z nich:
- vitamíny A, C a E
- flavonoidy
- alkaloidy
- β-karotény
- glutatión
3. Obsahuje omega-3
Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych a protizápalových ochorení. Podľa výskumu publikovaného v The Scientific World Journal je portulaka naplnená dvoma druhmi, a to ALA a EPA. Množstvo ALA je mimoriadne vysoké.
4. Prospieva srdcu
Okrem priaznivých účinkov omega-3 v portulake existujú aj ďalšie dôvody, prečo podporuje zdravie srdca. Vďaka obsahu polyfenolov a antioxidačných látok prispieva k prevencii problémov, ako je ateroskleróza. Extrakty tejto rastliny majú ochranný účinok na srdcovú dysfunkciu.
5. Má protivredové vlastnosti
Portulaka tiež chráni steny orgánov. Etanolový extrakt z rastliny preukazuje priaznivé účinky proti zápalu a ulceróznej kolitíde.
6. Je hypoglykemická
Portulaka pomáha prirodzene znižovať hladinu cukru v krvi. To znamená, že môže predchádzať chorobám, ako sú cukrovka, obezita alebo inzulínová rezistencia.
7. Je antimikrobiálna
Vedci zistili, že extrakty získané z listov a semien portulaky majú pozoruhodný antimikrobiálny účinok. Hoci sú potrebné ďalšie štúdie, výskumníci sa domnievajú, že by mohla byť užitočná proti niektorým baktériám odolným voči liekom.
8. Má neuroprotektívne účinky
Existujú dôkazy o neuroprotektívnych účinkoch, ktoré poskytuje portulaka. Štúdia uvedená v CNS & Neurological Disorders-Drug Targets odhalila neuroprotektívne a antioxidačné výhody pri podávaní bylinnej vodnej šťavy z tejto rastliny.
9. Portulaka je dobrá pre pokožku
Portulaka vďaka svojej nutričnej kvalite prospieva aj pokožke. V skutočnosti má liečivé a regeneračné vlastnosti, pretože poskytuje antioxidanty, mastné kyseliny a vitamíny. Pomáha hojiť rany, rozjasňuje pleť a dokonca predchádza známkam starnutia.
10. Zabraňuje oxidačnému stresu
Vďaka svojej koncentrácii antioxidačných zlúčenín táto rastlina bojuje proti oxidačnému stresu. Ten je zodpovedný za poškodenie buniek a výskyt niektorých z najčastejších chronických ochorení.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%