O výhodách ghee alebo inak prepusteného masla sa popísalo už veľa. No asi ste nepočuli o sile, ktorú dosiahnete, keď ho spojíte s cesnakom.
Táto silná kombinácia má výraznú chuť a ľahko si ju vyrobíte doma. Pripravíte si z nej lahodnú nátierku, detoxikačný nápoj, skvele dochutíte svoje pokrmy. A to nie je všetko, vďaka nej podporíte najmä zdravie srdca a zlepšíte aj trávenie.
Čo je cesnakové ghee?
Cesnakové ghee je prepustené maslo obohatené cesnakom. „Výsledkom je chutný, aromatický tuk, ktorý zlepšuje chuť aj výživu,“ vysvetlila pre Health Shots dietologička Garima Goyalová. Táto zmes má veľa výhod. Cesnak má antimikrobiálne vlastnosti, zatiaľ čo ghee posilňuje trávenie a podporuje zdravý imunitný systém.
7 výhod cesnakového ghee
1. Podporuje trávenie
Ghee aj cesnak pomáhajú pri trávení. Prepálené maslo obsahuje kyselinu maslovú, ktorá vyživuje bunky čriev. Mierna konzumácia cesnaku zlepšuje niektoré gastrointestinálne funkcie a pomáha predchádzať tvorbe vredov. Má tiež prebiotické vlastnosti, ktoré podporujú zdravé črevné baktérie. Spoločne zlepšujú trávenie a znižujú nadúvanie.
2. Zvyšuje imunitu
Cesnak je bohatý na alicín, zlúčeninu síry s antimikrobiálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Jeho konzumácia predchádza obezite, metabolickému syndrómu, kardiovaskulárnym poruchám, žalúdočným vredom a dokonca aj rakovine. V kombinácii s ghee, ktoré pomáha lepšiemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, sa táto kombinácia stáva prirodzeným posilňovačom imunity.
3. Podporuje zdravie srdca
Umiernená konzumácia ghee môže byť prospešná pre srdce vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín. Cesnak podporuje kardiovaskulárne zdravie znížením LDL cholesterolu a zlepšením krvného obehu.
4. Má protizápalové účinky
Cesnakové ghee má protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je zdravým doplnkom stravy. „Táto kombinácia bojuje proti zápalu, ktorý je hlavnou príčinou mnohých chronických ochorení vrátane metabolických porúch, zmierňuje tiež bolesti kĺbov,“ vymenovala Goyalová.
5. Posilňuje detoxikáciu
Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktoré napomáhajú detoxikácii pečene. Odbúrava toxíny a odstraňuje ich z tela. Ghee, ktoré je bohaté na butyrát, pomáha udržiavať zdravú výstelku čriev, čo je kľúčové pre odstraňovanie odpadu.
6. Reguluje hmotnosť
Ghee poskytuje zdravé tuky, ktoré podporujú sýtosť, a cesnak zas napomáha ich metabolizmu.
7. Zlepšuje zdravie pokožky a vlasov
Ghee je prírodný zvlhčovač. Pokiaľ ide o cesnak, obsahuje síru, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu kolagénu, ktorý podporuje zdravie pokožky, silu aj lesk vlasov. Cesnak pôsobí ako prírodný čistič krvi, odstraňuje škodlivé látky z tela a podporuje zdravý obeh.
Ako vyrobiť cesnakové ghee
Proces zahŕňa pomalé vylúhovanie čerstvého alebo pečeného cesnaku do ghee, kým sa jeho esencia úplne nevstrebe. Cesnak sa potom precedí a zanechá hlboko aromatický a výživný tuk.
Ingrediencie:
- 1 šálka ghee (domáce alebo kúpené v obchode)
- 6-8 strúčikov cesnaku (ošúpané a jemne nasekané alebo rozdrvené)
V panvici na miernom ohni roztopte ghee. Pridajte nasekané alebo pretlačené strúčiky cesnaku. Varte na miernom ohni 3 až 5 minút. Dávajte pozor, aby ste ho nepripálili. Nechajte mierne vychladnúť, a potom preložte do vzduchotesnej nádoby. Skladujte pri izbovej teplote alebo v chladničke.
Možné vedľajšie účinky
- Cesnak môže u citlivých jedincov spôsobiť kyslosť alebo nadúvanie.
- Tí, ktorí sú alergickí na mliečne výrobky alebo cesnak, by sa tejto kombinácii mali vyhýbať.
- Cesnak vplýva na riedenie krvi, takže tí, ktorí užívajú antikoagulanciá, by sa mali pred pravidelnou konzumáciou poradiť s lekárom.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%