Hoci sú drobné, chutia skvele. Sú naplnené vlákninou, antioxidantmi, vitamínom C - teda všetkým, čo prospieva zdraviu. Prečo by ste mali mať maliny na vašom tanieri?
Ovocie a zelenina boli vždy súčasťou zdravej výživy. Chránia totiž telo pred niektorými chorobami spôsobenými oxidačným stresom. Patria medzi ne aj maliny, píše magazín Step To Health. Sú plodom kríka, ktorý patrí do čeľade Rosaceae. Najbežnejšie odrody sú červené (Rubus idaeus), typické pre Európu, a červené a čierne, ktoré rastú v Severnej Amerike, ako je čierna malina (Rubus occidentalis), lesná malina (Rubus strigosus) a fialová malina (Rubus prohibitus). Iba v 1 šálke nájdeme:
- 75 kalórií
- 18 gramov sacharidov
- 7,6 g vlákniny
- 282 miligramov draslíka
- 30 miligramov vitamínu C
Výhody konzumácie malín
1. Zlepšujú niektoré črevné problémy
Strava s nízkym obsahom vlákniny je spojená s črevnými problémami, ako sú zápcha a nadúvanie. Okrem toho jej nedostatok zvyšuje aj riziko srdcových ochorení. Jedna šálka čerstvých malín, napriek ich malej veľkosti, poskytuje až 8 gramov vlákniny. Keď ich zaradíte do jedálnička, zníži sa vám hladina cholesterolu aj cukru v krvi, podporíte pohyb čriev a budete sa cítiť sýtejšie.
2. Bojujú proti oxidačnému stresu
Voľné radikály sú veľmi reaktívne, oxidujú a poškodzujú všetko, čo je okolo nich. Tento účinok vedie k degeneratívnym ochoreniam a starnutiu. Čím tmavšia je malina, tým má väčšiu rozmanitosť antokyánov a kyanidínov s antioxidačnou kapacitou. Výskum, ktorý bol zverejnený v časopise Nutrition Research, odhalil, že už 300 gramov bobúľ je schopných chrániť DNA pred ich poškodením.
3. Znižujú riziko srdcových chorôb
Keď hodnoty LDL alebo zlého cholesterolu v krvi stúpajú, stáva sa rizikovým faktorom pre srdce. Fenolové zlúčeniny v malinách ho však dokážu ochrániť. Stačí na to jedna menšia porcia denne.
4. Predchádzajú neurodegeneratívnym stavom
Konzumácia malín zlepšuje zdravie mozgu a zastavuje stratu pamäte, čo je bežný jav starnutia. Znižujú tiež mozgový zápal a podporujú kognitívne funkcie. Štúdia na potkanoch odhalila, že antokyány, ktoré sa v nich nachádzajú, sú prospešné pri prevencii Alzheimerovej choroby.
5. Zlepšujú hladinu inzulínu a cukru v krvi
Nezdravá strava môže byť spúšťačom obezity a cukrovky 2. typu. Polyfenoly v malinách však dokážu udržať kontrolu hladiny cukru v krvi. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú toto ovocie, majú preukázateľne lepšiu citlivosť na inzulín.
6. Sú protizápalové
Zápal je znakom obrany tela pred infekciou alebo zranením. Našťastie, bobule majú protizápalové vlastnosti. Maliny sú známe tým, že sú naplnené polyfenolovými zlúčeninami, najmä antokyánmi, ktoré si s ním v tele poradia.
7. Sú prospešné pre pokožku
Voľné radikály majú tendenciu spôsobiť poškodenie kože, urýchľujú tiež starnutie. Maliny však s kožou dokážu divy, dokonca bojujú aj s vráskami. Je to vďaka kyseline ellagovej, ktorá pôsobí ako blokátor enzýmov, ktoré rozkladajú kolagén.
8. Chránia pred rakovinou
Fytochemikálie v bobuliach, ako sú maliny, dokážu zastaviť progresiu rakoviny. Kyselina ellagová pôsobí ako antioxidant, deaktivuje karcinogény a spomaľuje reprodukciu rakovinových buniek.
Možné kontraindikácie malín
Aj keď sú maliny chutné, výživné a prospešné, pri ich konzumácii je potrebné dodržiavať určité opatrenia. Na čo si dať pozor?
- Červené bobule sa objavujú na zozname alergénnych potravín.
- Ich konzumácia je zakázaná v prípade dvanástnikových a žalúdočných vredov, gastritídy, nosových polypov, nefritídy, dny, astmy a polyartritídy.
- Nemali by byť súčasťou jedálnička ľudí, ktorí majú sklon k tvorbe zrazenín alebo užívajú antikoagulanciá.
- Tehotné ženy nemôžu zjesť viac ako 3 maliny denne, pretože môžu spôsobiť alergie.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%