Vedeli ste, že kešu sú jedným z najzdravších suchých plodov, ktoré môžete konzumovať? Tieto malé, maslové oriešky sú nielen chutné, ale sú tiež plné základných vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, aby bolo zdravé.
Nájdeme v nich horčík, meď aj vlákninu. Ak ich pridáte do každodennej stravy, podporíte zdravie srdca, zlepšíte si trávenie a dokonca dodáte pokožke zdravý lesk. Môžete ich jesť surové, pražené alebo vo forme kešu masla - všetky podoby skvele vyživia telo. Sú bohaté na živiny a ponúkajú množstvo základných minerálov a vitamínov. Iba v 100 gramoch nepražených a nesolených kešu orieškov nájdeme:
- 553 kalórií
- 18,2 g bielkovín
- 43,8 g tuku
- 30,2 g sacharidov
- 3,3 g vlákniny
- 37 mg vápnika
- 2,2 mg medi
- 660 mg draslíka
- 5,78 mg zinku
- 6,68 mg železa
- 19,9 mg selénu
Tieto živiny sú nevyhnutné pre rôzne telesné funkcie, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a pohode. Aké sú výhody ich konzumácie?
1. Znižujú hladinu cholesterolu
Kešu oriešky sa spájajú so zlepšením zdravia srdca. Ich konzumácia prispieva k vyšším hladinám HDL dobrého cholesterolu a nižšiemu krvnému tlaku. Je to vďaka mononenasýteným a polynenasýteným tukom, ktoré sa v nich nachádzajú.
2. Chudne sa z nich
Napriek tomu, že sú kalorické, kešu oriešky podporujú reguláciu hmotnosti, keď sa konzumujú s mierou. Majú vysoký obsah bielkovín a zdravých tukov, ktoré zvyšujú sýtosť a znižujú celkový pocit hladu. Navyše, vláknina, ktorá sa v nich nachádza, podporuje zdravé trávenie a vyprázdňovanie.
3. Posilňujú svaly a kosti
Kešu sú bohaté na horčík, minerál, ktorý je rozhodujúci pre zdravie svalov a kostí. Hrá kľúčovú úlohu pri ich kontrakcii a relaxácii a je tiež životne dôležitý pre minerálnu hustotu. Pravidelná konzumácia prispieva najmä tým ľuďom, ktorí sú vystavení riziku osteoporózy alebo svalových problémov.
4. Zabraňujú cukrovke
Kešu sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi. Spomaľuje jeho vstrebávanie do krvného obehu, čím zabraňuje rýchlym skokom, ktoré môžu viesť k cukrovke 2. typu. Ich začlenenie do jedálnička zlepšuje celkové metabolické zdravie.
5. Podporujú zdravú pokožku
Kešu sú nabité antioxidantmi, vitamínmi a minerálmi, ako je vitamín E. Spoločne chránia pokožku pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vitamín E zlepšuje elasticitu pokožky a predchádza predčasnému starnutiu, zinok zas prispieva k hojeniu rán a regenerácii kože.
6. Sú zdravé pre oči
Jednou z najdôležitejších výhod kešu je zdravý zrak. Sú totiž vynikajúcim zdrojom luteínu a zeaxantínu, dvoch antioxidantov, ktoré sú obzvlášť prospešné pre zdravie očí. Tieto zlúčeniny chránia sietnicu pred oxidačným stresom a poškodením modrým svetlom, čím potenciálne znižujú riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie a šedého zákalu.
7. Zlepšujú zdravie čriev
Medzi ďalšie výhody kešu patrí zlepšenie zdravia tráviaceho traktu. Obsah vlákniny v kešu hrá rozhodujúcu úlohu pri podpore zdravého trávenia. Podporuje totiž pravidelné vyprázdňovanie, zabraňuje zápche a zároveň podporuje tvorbu prospešných črevných baktérií. Zdravý črevný mikrobióm je nevyhnutný pre celkové zdravie, pretože ovplyvňuje imunitnú funkciu, náladu a dokonca aj reguláciu hmotnosti.
Možné vedľajšie účinky
Zatiaľ, čo kešu oriešky ponúkajú veľa zdravotných výhod, je dôležité brať do úvahy potenciálne vedľajšie účinky. Pečené alebo solené kešu orechy často obsahujú pridané oleje a soľ, ktoré prispievajú k prebytku sodíka alebo nezdravých tukov v strave. Dajte preto radšej prednosť nesolenej a nepečenej verzii. Okrem toho sú kešu klasifikované ako stromové orechy, takže jedinci s alergiou na mandle, pistácie, para, pekanové, vlašské alebo lieskové orechy, môžu nezdravo reagovať aj na tieto plody, upozorňuje magazín Health Shots.