Škorica je viac než len voňavé korenie, ktoré zvýrazňuje chuť dezertov a nápojov. Už stáročia je v rôznych kultúrach oslavovaná pre svoje liečivé vlastnosti.
Toto obľúbené korenie, ktoré sa získava z vnútornej kôry stromov z rodu Cinnamomum, je plné antioxidantov, protizápalových látok a ďalších prospešných živín, ktoré podporujú celkové zdravie.
Plné antioxidantov
Škorica je bohatá na silné antioxidanty, ako sú polyfenoly, ktoré:
- bojujú proti voľným radikálom: Chránia bunky pred oxidačným stresom, čím znižujú riziko chronických ochorení.
- spomaľujú starnutie: Antioxidanty prispievajú k zdravšej pokožke a spomaľujú proces starnutia.
Zaradením škorice do jedálnička môžete zvýšiť príjem antioxidantov a posilniť obranný systém svojho tela.
Protizápalové vlastnosti
Chronický zápal je spojený s ochoreniami, ako sú srdcové choroby, artritída a cukrovka. Škorica obsahuje zlúčeniny ako škoricový aldehyd, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal, a tak zmierniť príznaky zápalových ochorení, a podporiť zdravie kĺbov, napr. zmierniť bolesť a opuchy spojené s artritídou.
Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi
Účinky škorice na reguláciu hladiny cukru v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou 2. typu, boli predmetom rozsiahlych štúdií. Zistilo sa, že škorica:
- zlepšuje citlivosť na inzulín, teda schopnosť tela efektívne využívať inzulín.
- znižuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, teda znižuje glykemickú reakciu po jedle, čím pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Štipka škorice v jedle alebo nápojoch môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.
Podporuje zdravie srdca
Škorica môže podporovať zdravie srdca a ciev, pretože znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov a reguluje krvný tlak. Jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti prispievajú k lepšiemu krvnému obehu a nižšiemu krvnému tlaku.
Zlepšuje funkciu mozgu
Škorica môže chrániť mozog a zlepšovať kognitívne funkcie. Má neuroprotektívne účinky, zabraňuje hromadeniu proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou.
A tiež zlepšuje pamäť a sústredenie, stimuluje činnosť mozgu a pomáha bojovať proti duševnej únave.
Bolo preukázané, že samotná vôňa škorice zvyšuje bdelosť a koncentráciu, takže ak potrebujete podržať svoju koncentráciu dlhšie, stačí, ak sa obklopíte vôňou škorice, napr. vďaka esenciálnemu oleju.
Antimikrobiálne vlastnosti
Škorica obsahuje prírodné zlúčeniny, ktoré bojujú proti baktériám, vírusom a plesniam.
Potláča rast škodlivých mikróbov, podporuje zdravie ústnej dutiny, znižuje zápach z úst a bojuje proti ústnym baktériám, ktoré spôsobujú zubný kaz a ochorenia ďasien.
Ak by ste si chceli doma vyrobiť prírodnú pstnu vodu, skúste kombináciu vody so škoricou.
Pomáha pri trávení
Škorica môže pomôcť upokojiť tráviace problémy a zlepšiť zdravie čriev.
Konkrétne znižuje nadúvanie a plynatosť a tiež podporuje zdravú črevnú flóru. Antimikrobiálne vlastnosti škorice totiž pomáhajú udržiavať vyvážený črevný mikrobióm.
Podporuje reguláciu hmotnosti
Škorica môže pomôcť pri regulácii hmotnosti tým, že potláča chuť do jedla a zvyšuje metabolizmus, s ním termogenézu, ktorá pomáha spaľovať viac kalórií.
Môže mať protirakovinové vlastnosti
Niektoré výskumy naznačujú, že škorica má potenciálne protirakovinové účinky.
Výskumy naznačujú, že škorica spomaľuje rast nádorov. V laboratórnych štúdiách sa zistilo, že škoricový aldehyd brzdí rast rakovinových buniek, žiada si to ale ešte ďalšie výskumy.
Navyše preventívne bráni poškodeniu DNA, jej antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred mutáciami, ktoré môžu viesť k rakovine.
Prírodný liek proti bolesti
No a škorica je vďaka protizápalovým a analgetickým vlastnostiam užitočná pri liečbe bolesti. Konkrétne:
- zmierňuje menštruačné kŕče, znižuje ich intenzitu a trvanie.
- zmierňuje bolesť svalov, pomáha po intenzívnej fyzickej aktivite.
Ako zaradiť škoricu do stravy
Škorica je všestranná a dá sa ľahko pridať do každodenných jedál:
- Posypte si ňou ovsenú kašu, jogurt alebo ovocie.
- Pridajte si ju do kávy, čaju alebo smoothies.
- Použite ju ako korenie do slaných jedál, ako je kari a dusené mäso.
- Pridávajte ho do receptov na pečenie, aby ste získali aromatický nádych.
Na pravidelnú konzumáciu si vyberte cejlónsku škoricu („pravú škoricu“), pretože obsahuje menej kumarínu, zlúčeniny, ktorá môže vo veľkých množstvách spôsobiť poškodenie pečene. Pozor na množstvo, práve preto, že nie vždy poznáte pôvod škorice, a teda ani obsah spomenutého kumarínu, odporúča sa konzumovať max. 1 čajovú lyžičku škorice denne.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%