Nie je to len drahá kulinárska pochúťka. Čierna hľuzovka v sebe ukrýva oveľa viac. Možno ste to nevedeli, ale jej konzumácia prináša mnoho zdravotných výhod.
Čierna hľuzovka je v gastronomickom svete vysoko cenená huba. Je to pokrm, ktorý vyžaruje chuť aj vôňu. Je známa ako čierny diamant. Pochádza z krajín ako Taliansko, Francúzsko, Ázia a niektoré časti Afriky. Španielsko je popredným svetovým dodávateľom. Jej hodnota nespočíva len v jej vlastnostiach, ktoré ju robia jedinečnou, ale aj vo veľkých zdravotných benefitoch, píše magazín Step To Health. Rozdiel medzi hubami a hľuzovkami je v tom, že hoci sa rodia pod zemou, vynárajú sa na povrch, keď dozrievajú, aby rozptýlili svoje spóry. Keď sa objavia, sú už zrelé. Najprv majú červenkastú farbu, ale dozrievaním sčernejú a získajú štipľavý zápach.
Nutričná hodnota čiernej hľuzovky
Hľuzovka, okrem toho, že je mystickou ingredienciou, má veľkú nutričnú hodnotu. Približne 100 gramov hľuzovky obsahuje:
- 50 kalórií
- 74,7 g vody
- 5,7 g sacharidov
- 10,3 g vlákniny
- 0,5 g tuku
- 7,4 g bielkovín
- 74,1 mg draslíka
- 7,91 mg vápnika
- 0,19 mg železa
- 77 mg sodíka
- 28 mg horčíka
- 0,37 mg kremíka
Čierna hľuzovka má nízky kalorický príjem. Je bohatá na draslík, horčík a sodík. Ďalšími prítomnými stopovými prvkami sú železo, vápnik a kremík. Obsahuje štyrikrát viac dusíkatých látok a minerálov ako lesné huby. Obsahuje tiež vitamín C a vitamíny skupiny B.
Zber hľuzovky
Čierne hľuzovky sa zvyčajne zbierajú pomocou vyškolených psov. Vo Francúzsku alebo Španielsku sa používajú aj domestikované ošípané a diviaky, no nie príliš často, pretože sa radi prežierajú. Akonáhle pes nájde hľuzovku, zberač ju vyhrabe pomocou špeciálneho noža s trojuholníkovou čepeľou.
Zdravotné benefity
1. Antioxidačná sila
Fenoly v hľuzovkách majú vysokú antioxidačnú aktivitu, pôsobia proti starnutiu. Bojujú proti voľným radikálom, ktoré sú spúšťačom kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení.
2. Podporujú zdravie pokožky
Hľuzovka je považovaná za prírodný botox kvôli prítomnosti fenolových zlúčenín, ktoré vykazujú vysokú antioxidačnú kapacitu. Produkujú tiež kolagén, udržujú pružnosť, textúru a pevnosť pokožky. Podporujú rast vlasov. Čierna hľuzovka sa používa v kozmetike pre jej vysoký obsah vitamínov B a jej depigmentačný účinok. Rozjasňuje pleť a redukuje nedokonalosti. Poskytuje zmes aminokyselín, ktoré vyhladzujú vrásky a poskytujú aj liftingový efekt.
3. Vhodné pri nízkokalorických diétach
Kalorický obsah týchto húb je nízky. Porcia 100 gramov poskytuje sotva 50 kalórií a viac ako 70 gramov vody.
4. Pomoc pri liečbe dyslipidémie
Nízky obsah tuku v hľuzovkách z nich robí obľúbenú zložku na kontrolu porúch vysokého cholesterolu a triglyceridov. Neposkytujú tuk a vysoká hodnota rozpustnej vlákniny umožňuje zníženie lipidov v krvi.
5. Regulujú vstrebávanie živín v tele
Čierna hľuzovka je zdrojom rozpustnej vlákniny a umožňuje pomalší proces trávenia. Reguluje vstrebávanie živín a vytvára pocit sýtosti. Ak k niektorým jedlám bohatým na sacharidy pripojíte čierne hľuzovky, môže vám to pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Pred konzumáciou čiernych hľuzoviek treba najskôr rozpoznať ich kvalitu. Dávajte pozor, aby neboli pomliaždené, porezané alebo zlomené. Kvalitné hľuzovky by nemali byť mäkké a ich povrch by mal byť hladký a drsný. Vo vnútri by mali mať tmavohnedú až čiernu farbu, s jemnými nepravidelnými líniami. Ďalším ukazovateľom kvality je aróma, ktorá by mala byť mohutná a pripomínajúca mokrú, čerstvú zem. Konzumuje sa v malých množstvách. Dodáva chuť a vôňu cestovinám, pizzi, vajciam a syrom.