Hoci to nie je jogurt, aj tak vyniká vysokým obsahom bielkovín a probiotík, navyše aj dobre chutí. Skyr je jedným z najkvalitnejších mliečnych produktov, ktorý by nemal chýbať v našich jedálničkoch. Aké sú jeho výhody?
Väčšina odborníkov na výživu sa zhoduje v názore, že konzumácia mliečnych výrobkov zdraviu prospieva. Obsahujú totiž základné minerály, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku chronických a zložitých patológií. Mali by sa však konzumovať bez pridaných cukrov, inak by mohlo dôjsť ku glykemickému vrcholu, ktorý je v strednodobom horizonte škodlivý. Medzi ospevované pokrmy patrí aj skyr. Na Islande bežný mliečny výrobok, ktorý sa vďaka svojej nutričnej hodnote rozšíril do rôznych kuchýň po celom svete, uvádza magazín Step To Health. Je to potravina, ktorá je zdraviu prospešná a je skvelou alternatívou k prírodnému jogurtu. Má vysokú dávku vysokokvalitných bielkovín a tukov.
Čo je skyr?
Skyr je mliečny výrobok vyrobený z odstredeného mlieka. Pri výrobe sa jeho teplota zvýši na 100 °C, a potom sa drasticky zníži na 37 °C. Je obohatený o baktérie, ktoré umožňujú fermentáciu a pokrmu tak dodávajú vzácne probiotiká. Pred dokončením prípravy produktu sa odstraňuje kvapalina, pričom vznikne tuhá časť s vysokou koncentráciou bielkovín. Skyr má síce nižšie percento tuku ako prírodný jogurt alebo iné druhy mliečnych výrobkov, sú však zdraviu prospešné.
Výhody skyru
Zdroj bielkovín
Je zdrojom bielkovín vysokej biologickej hodnoty a esenciálnych aminokyselín. Ľahko sa aj trávi. Práve konzumácia proteínu je nevyhnutná na zabezpečenie správnej regenerácie po intenzívnom fyzickom výkone. Je tiež rozhodujúca pri prevencii rozvoja chronických a zložitých patológií, ako je sarkopénia. Tá spôsobuje progresívnu stratu svalovej hmoty a sily.
Nabitý probiotikami
Skyr obsahuje väčšie množstvo probiotík. Črevá ich milujú. Ich konzumácia zefektívni tráviaci systém a zabráni zápche.
Naplnený vápnikom
Tento minerál prispieva k zlepšeniu zdravia kostí a zabraňuje tvorbe zlomenín. Športovci sú vystavení vysokej úrovni stresu, preto je kľúčové optimalizovať prísun vitamínu D a vápnika a zlepšiť stav svalovej hmoty, aby sa predišlo zraneniam.
Skyr pre športovcov
Konzumácia skyru prospieva aj športovcov. Poskytuje im vysokokvalitné bielkoviny a nie je vôbec kalorický. Často býva súčasťou nízkokalorickej diéty zameranej na zníženie percenta telesného tuku.
Konzumácia skyru
Skyr sa konzumuje rovnakým spôsobom ako prírodný jogurt. Kúpiť ho môžete aj v rôznych príchutiach, je však dôležité vyhnúť sa verziám, ktoré obsahujú veľké množstvo pridaných cukrov.
Je to potravina, ktorá sa dobre kombinuje s inými kvalitnými pokrmami, akými sú ovsené vločky, orechy a dokonca aj nakrájané ovocie. Môže byť súčasťou raňajok alebo akéhokoľvek občerstvenia, vždy poskytne kvalitné živiny, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu tráviaceho systému. Dá sa zahrnúť aj do slaných receptov. Výborne chutí s avokádom, údeným lososom a dokonca aj na toaste. Pri jeho kúpe venujte pozornosť označovaniu mliečnych výrobkov. Nie všetky sú totiž kvalitné. Niekedy môžu obsahovať umelé prísady, ako sú sladidlá, ktoré zdraviu rozhodne neprospievajú.
Výhody skyru
- posilňuje srdce a cievy
- kontroluje zdravú hladinu cukru v krvi
- buduje svaly
- chudne sa z neho
- udržuje zdravie kostí
- hlad pod kontrolou