Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Chutné šťavy, ktoré zaberajú na anémiu: Zvýšia počet červených krviniek!

(Zdroj: GettyImages)

Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny, minerály, vlákninu a potrebné látky, aby bol človek zdravý. Ich popíjanie zaberá aj na anémiu. Výhodou týchto nápojov je aj to, že skvele chutia.

Anémia je stav, pri ktorom je v krvi znížené množstvo červených krviniek. Obmedzuje to schopnosť organizmu transportovať kyslík z pľúc do zvyšku tela. Ľudia s týmto stavom sa cítia unavene, slabo a majú problémy so sústredením sa. Ich pokožka je bledá, vlasy a nechty sú oslabené. Pri prekonávaní anémie je dôležité dodržiavať pokyny lekára a tiež je nutná zmena životného štýlu. K tomu patrí úprava jedálnička. Je dôležité začleniť do stravy potraviny bohaté na železo. To je zodpovedné za zvýšenie množstva červených krviniek, vďaka ktorým dôjde k obnove všetkých funkcií, ktoré sú ovplyvnené ich nedostatkom. Toto sú nápoje, ktoré na chudokrvnosť zaberajú, píše sa na steptohealth.com.

6 štiav na boj s anémiou

Petržlenová šťava

Ingrediencie

- 1 hrsť petržlenovej vňate

- šťava z 1 citróna

- 1 pohár vody

Vezmite hrsť petržlenovej vňate a dobre ju umyte. Nakrájajte ju na niekoľko kusov. Vložte ju do mixéra a pridajte čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu spolu s vodou. Pomixujte a vypite.

Šťava z repy a pivovarských kvasníc

Zmes cvikly a pivovarských kvasníc nechutí len lahodne, tento nápoj aj zasýti na dlhší čas, pretože obe potraviny majú vysoký obsah vlákniny.

Ingrediencie

- 1/2 repy

- jedna mrkva

- 1 čajová lyžička pivovarských kvasníc

- pohár vody

Nakrájajte repu a mrkvu na niekoľko kusov a vložte ich do mixéra. Pridajte pohár vody a čajovú lyžičku pivovarských kvasníc a ešte chvíľu mixujte, kým neostanú žiadne kúsky.

Šťava z černíc, jahôd a jabĺk

Chuť černíc a jahôd dáva jablkovému džúsu jedinečný nádych.

Ingrediencie

- 2 černice

- 3 jahody

- 1 jablko

- 1/2 pohára vody

Černice a jahody dobre umyte a vložte do mixéra. Jablko nakrájajte na kúsky a pridajte zvyšné ingrediencie. Nezabudnite odstrániť semená.

Šťava z reďkovky a žeruchy

Reďkovky majú výraznú chuť, a preto je najlepšie kombinovať ich s potravinami, ktoré ju zmiernia.

Ingrediencie

- 5 zväzkov žeruchy

- 4 reďkovky

- 2 hrste špenátu

- 1 pohár vody

Zeleninu umyte a odšťavte. Pridajte vodu, premiešajte a vypite.

Šťava z mrkvy a žeruchy

Žerucha zjemní sladkú chuť mrkvy, no bez toho, aby ju o ňu obrala.

Ingrediencie

- 3 mrkvy

- 2 zväzky žeruchy

- 1 pohár vody

Zeleninu nakrájajte na kocky a vložte do mixéra. Zmiešajte ich spolu s pohárom vody. Keď je nápoj dobre premiešaný, vypite ho čo najrýchlejšie. Môžete si dopriať až dva poháre denne.

Šťava z mrkvy, špenátu a zeleru

Mrkva je skvelým zdrojom karoténov. Táto kombinácia zeleniny je ideálna, keď si chcete vychutnať osviežujúci nápoj, ktorý nie je príliš sladký, ale ani príliš horký.

Ingrediencie

- 5 mrkiev

- 1 stonkový zeler

- jedna hrsť špenátu

- 1 pohár vody

Všetky ingrediencie dobre umyte, nakrájajte na kocky, prilejte vodu a poriadne pomixujte. Nápoj popíjajte čerstvý.

Viac o téme: KrvZelezoAnemiaäChudokrvnostZeruchaCervene krvinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9