Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny, minerály, vlákninu a potrebné látky, aby bol človek zdravý. Ich popíjanie zaberá aj na anémiu. Výhodou týchto nápojov je aj to, že skvele chutia.
Anémia je stav, pri ktorom je v krvi znížené množstvo červených krviniek. Obmedzuje to schopnosť organizmu transportovať kyslík z pľúc do zvyšku tela. Ľudia s týmto stavom sa cítia unavene, slabo a majú problémy so sústredením sa. Ich pokožka je bledá, vlasy a nechty sú oslabené. Pri prekonávaní anémie je dôležité dodržiavať pokyny lekára a tiež je nutná zmena životného štýlu. K tomu patrí úprava jedálnička. Je dôležité začleniť do stravy potraviny bohaté na železo. To je zodpovedné za zvýšenie množstva červených krviniek, vďaka ktorým dôjde k obnove všetkých funkcií, ktoré sú ovplyvnené ich nedostatkom. Toto sú nápoje, ktoré na chudokrvnosť zaberajú, píše sa na steptohealth.com.
Skryté nebezpečenstvo vo vašom tele: Prečo sa cítite unavení aj po dobrom spánku?
6 štiav na boj s anémiou
Petržlenová šťava
Ingrediencie
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- šťava z 1 citróna
- 1 pohár vody
Vezmite hrsť petržlenovej vňate a dobre ju umyte. Nakrájajte ju na niekoľko kusov. Vložte ju do mixéra a pridajte čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu spolu s vodou. Pomixujte a vypite.
Šťava z repy a pivovarských kvasníc
Zmes cvikly a pivovarských kvasníc nechutí len lahodne, tento nápoj aj zasýti na dlhší čas, pretože obe potraviny majú vysoký obsah vlákniny.
Ingrediencie
- 1/2 repy
- jedna mrkva
- 1 čajová lyžička pivovarských kvasníc
- pohár vody
Nakrájajte repu a mrkvu na niekoľko kusov a vložte ich do mixéra. Pridajte pohár vody a čajovú lyžičku pivovarských kvasníc a ešte chvíľu mixujte, kým neostanú žiadne kúsky.
Šťava z černíc, jahôd a jabĺk
Chuť černíc a jahôd dáva jablkovému džúsu jedinečný nádych.
Ingrediencie
- 2 černice
- 3 jahody
- 1 jablko
- 1/2 pohára vody
Černice a jahody dobre umyte a vložte do mixéra. Jablko nakrájajte na kúsky a pridajte zvyšné ingrediencie. Nezabudnite odstrániť semená.
Šťava z reďkovky a žeruchy
Reďkovky majú výraznú chuť, a preto je najlepšie kombinovať ich s potravinami, ktoré ju zmiernia.
Ingrediencie
- 5 zväzkov žeruchy
- 4 reďkovky
- 2 hrste špenátu
- 1 pohár vody
Zeleninu umyte a odšťavte. Pridajte vodu, premiešajte a vypite.
Šťava z mrkvy a žeruchy
Žerucha zjemní sladkú chuť mrkvy, no bez toho, aby ju o ňu obrala.
Ingrediencie
- 3 mrkvy
- 2 zväzky žeruchy
- 1 pohár vody
Zeleninu nakrájajte na kocky a vložte do mixéra. Zmiešajte ich spolu s pohárom vody. Keď je nápoj dobre premiešaný, vypite ho čo najrýchlejšie. Môžete si dopriať až dva poháre denne.
Šťava z mrkvy, špenátu a zeleru
Mrkva je skvelým zdrojom karoténov. Táto kombinácia zeleniny je ideálna, keď si chcete vychutnať osviežujúci nápoj, ktorý nie je príliš sladký, ale ani príliš horký.
Ingrediencie
- 5 mrkiev
- 1 stonkový zeler
- jedna hrsť špenátu
- 1 pohár vody
Všetky ingrediencie dobre umyte, nakrájajte na kocky, prilejte vodu a poriadne pomixujte. Nápoj popíjajte čerstvý.