Patria medzi najobľúbenejšie pochúťky Japonska. Skvele chutia, ich konzumácia prospieva črevám a dokonca má pozitívny vplyv na celkovú pohodu. Reč bude o morských riasach s názvom Kelp.
Sú považované za superpotravinu. Kelp rastie v plytkej morskej vode. Ide o kľúčovú zložku dashi, teda polievkového vývaru, ktorý tvorí základ mnohých japonských jedál. Zvýrazňuje chuť mnohých pokrmov vďaka prítomnosti glutamínu, zdroja pikantnej chuti známej ako umami. V riasách nájdeme množstvo živín a bioaktívnych zlúčenín, ktoré majú zdravotné výhody, píše sa na healthshots.com. Sú naplnené jódom, vápnikom, železom a vitamínmi A a C. Prečo by sa mali stať súčasťou vášho jedálnička?
5 zdravotných výhod rias
1. Znižujú zápal
Kelp obsahuje prírodné zlúčeniny známe ako karotenoidy. Tie bojujú so zápalom, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami vrátane artritídy a Alzheimerovej choroby. Ide o silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
2. Regulujú funkciu štítnej žľazy
Kelp je prirodzeným zdrojom jódu, stopového minerálu nevyhnutného pre produkciu hormónov štítnej žľazy. Tá sa nachádza na krku, reguluje metabolizmus, rast a vývoj mozgu. Nedostatok jódu môže viesť k hypotyreóze, čo je stav, keď tento orgán neprodukuje dostatok hormónov. Konzumácia kelpu podporuje jeho funkciu.
3. Pomáhajú pri chudnutí
Kelp má nízky obsah kalórií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu je vynikajúcim doplnkom pri diétach. Podporuje pocity plnosti a sýtosti, znižuje chuť do jedla. Nejde však o magickú pilulku, ktorú keď zjete, schudnete. Pravidelné cvičenie a zdravá strava sú kľúčové pre udržanie zdravej váhy.
4. Podporujú zdravie kostí
Riasy obsahujú esenciálne minerály, ako sú vápnik a horčík. Vápnik je primárnym stavebným kameňom kostí, zatiaľ čo horčík hrá podpornú úlohu pri jeho vstrebávaní a správnom metabolizme. Zaradenie rias do jedálnička pomáha udržať hustotu kostí a znižuje riziko osteoporózy, poruchy charakterizovanej slabými a krehkými kosťami.
5. Zlepšujú kardiovaskulárne zdravie
Kelp je plný bioaktívnych zlúčenín nazývaných fukoidany. Tieto zlúčeniny majú potenciálne zdravotné výhody, najmä pokiaľ ide o kardiovaskulárne zdravie. Majú protizápalové a antikoagulačné vlastnosti, ktoré znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Soľ môže byť príčinou rozličných zdravotných problémov: POZOR, nachádza sa aj tu!
Majú riasy nejaké vedľajšie účinky?
Aj keď kelp ponúka rôzne zdravotné výhody, je dôležité vedieť aj o jeho potenciálnych vedľajších účinkoch. Čo hrozí?
1. Nadmerná spotreba jódu
Kelp má veľmi vysoký obsah jódu, ktorý je nevyhnutný pre funkciu štítnej žľazy, ale príliš veľa môže viesť k jej dysfunkcii. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť hypertyreózu (nadmernú činnosť) alebo hypotyreózu (nedostatočnú činnosť), najmä u jedincov citlivých na jód.
2. Znečistenie ťažkými kovmi
Riasy dokážu absorbovať ťažké kovy ako arzén, kadmium a olovo z oceánu. Ak však kelp pochádza z kontaminovanej vody, môže obsahovať škodlivé hladiny týchto kovov, ktoré môžu pri dlhodobej konzumácii predstavovať zdravotné riziká.
3. Tráviace problémy
Kelp je bohatý na vlákninu, ktorá je všeobecne prospešná pre trávenie, ale konzumácia príliš veľkého množstva v krátkom čase môže viesť k tráviacim ťažkostiam. Človeka môže potrápiť nadúvanie, plynatosť a žalúdočné kŕče.
4. Riedenie krvi
Riasa obsahuje fukoidan, zlúčeninu, ktorá môže mať vlastnosti na riedenie krvi. Aj keď to môže byť prospešné pre zdravie srdca, mohlo by to predstavovať riziko pre jednotlivcov užívajúcich lieky na riedenie krvi alebo ľudí s poruchami krvácania.
5. Alergické reakcie
Hoci je to zriedkavé, niektorí jedinci môžu mať alergiu na kelp alebo iné druhy morských rias. Príznaky alergickej reakcie môžu zahŕňať svrbenie, žihľavku, opuch, ťažkosti s dýchaním alebo v závažných prípadoch anafylaxiu.