Sú známe svojou chuťou umami a mäsovou textúrou. Skvele sa hodia k mäsu, do cestovín, polievky či praženice. Huby shiitake sú cenené nielen pre kulinárske využitie, ale aj pre potenciálne zdravotné prínosy. Aké sú výhody ich konzumácie?
Shiitake (Lentinula edodes) sú obľúbené jedlé huby, ktoré pochádzajú z Ázie, najmä z Japonska a Číny. Majú nízky obsah kalórií, sú plné vlákniny, vitamínov a minerálov, ako sú draslík a vápnik, píše sa na healthshots.com. Posilňujú imunitu a podporujú zdravie srdca. Iba 100 gramov húb obsahuje:
- 89,7 gramov vody
- 2,24 g bielkovín
- 2,5 gramu vlákniny
- 304 mg draslíka
- 2 mg vápnika
- 20 mg horčíka
- 0,293 mg vitamínu B6
- 5,7 mikrogramov selénu
Prečo by mali byť súčasťou vášho jedálnička?
1. Posilňujú imunitný systém
„Huby shiitake obsahujú polysacharidy, najmä lentinán, ktorý stimuluje imunitný systém,” konštatovala pre healthshots.com dietologička Ramya B. Vďaka nim môže telo bojovať proti infekciám a chorobám.
2. Chránia srdce
Tieto huby majú antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. O tých je dobre známe, že bývajú spúšťačom rakoviny a srdcových chorôb. Sú tiež bohaté na zlúčeniny ako eritadenín, steroly a beta-glukány, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú hromadeniu plaku v tepnách, čím prispievajú k lepšiemu kardiovaskulárnemu zdraviu.
3. Poskytujú antioxidačnú ochranu
Huby Shiitake sú nabité antioxidantmi vrátane selénu a polyfenolov. „Bojujú s oxidačným stresom a znižujú zápal," poznamenala Ramya B.
4. Podporujú zdravie kostí
Huba Shiitake môže generovať vitamín D, keď je vystavená ultrafialovým lúčom. Ten je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a zdravie kostí, pomáha tiež predchádzať stavom, ako je osteoporóza.
5. Pomáhajú pri prevencii rakoviny
Shiitake majú protirakovinové vlastnosti. Je to vďaka obsahu lentinánu, ktorý bráni rastu rakovinových buniek a zároveň posilňuje schopnosť imunitného systému bojovať proti nádorom.
6. Prispievajú k zdraviu čriev
Tieto huby obsahujú vlákninu a prebiotiká, ktoré vyživujú prospešné baktérie v čreve. „Zlepšujú trávenie a zároveň podporujú zdravý črevný mikrobióm, znižujú riziko porúch trávenia,“ uviedla dietologička.
7. Sú dobré na chudnutie
Huby shiitake sú prospešné pri chudnutí. Sto gramov húb shiitake poskytuje iba 34 kalórií. Sú nízkokalorické a zároveň majú vysoký obsah vlákniny, takže zasýtia na dlhší čas.
8. Môžu byť prospešné pre pokožku
Sú naplnené antioxidantmi, ako je selén, ktorý chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a UV žiarením. „Prítomnosť kyseliny kojovej v hubách shiitake zas znižuje hyperpigmentáciu,“ povedala pre healthshots.com Ramya B.
Aké sú vedľajšie účinky húb shiitake?
- Môžu spôsobiť vyrážku. Tento stav je však zriedkavý a je spôsobený konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne upravených húb.
- Nadmerná konzumácia môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, ako sú nadúvanie, plynatosť alebo hnačka.
- Obsahujú prírodné riedidlo krvi, čo môže zvýšiť riziko krvácania, najmä u jedincov užívajúcich antikoagulačné lieky.