Sú známe svojou sladkou, jemnou chuťou a textúrou. Naplnené vitamínmi, vlákninou a antioxidantmi, teda všetkým, čo telo potrebuje, aby bolo zdravé. Hrušky posilňujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a podporujú zdravia srdca.
Pochádzajú z Ázie, ale darí sa im všade, kde je mierne a teplé podnebie. Ich pestovanie sa preto stalo obľúbeným aj v našich končinách. Skvele chutia a sú nabité živinami, ktoré podporujú celkové zdravie, píše sa na healthshots.com. Stredne veľká hruška obsahuje:
- 101 kalórií
- 0,36 g bielkovín
- 15,2 g sacharidov
- 3,1 g vlákniny
- 116 mg draslíka
- 9 mg vápnika
- 4,3 mg vitamínu C
8 zdravotných výhod hrušiek
Majú protizápalové vlastnosti
Zápal je prirodzená imunitná odpoveď, ktorá pomáha bojovať s infekciami, toxínmi a inými patogénmi. Ak je ho však príliš veľa, môže byť spúšťačom zdravotných problémov, akými sú astma, rakovina, cukrovka 2. typu a Alzheimerova choroba. Hrušky sú bohaté na flavonoidové antioxidanty, ktoré zmierňujú zápal a znižujú riziko vzniku týchto chorôb.
Riadia hladinu cukru v krvi
Hrušky majú nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny, takže ich konzumácia je vhodná pre ľudí s cukrovkou. Výskum odhalil, že tí, ktorí konzumovali päť alebo viac hrušiek za týždeň, mali o 23 percent nižšie riziko vzniku tejto civilizačnej choroby. Je to aj vďaka obsahu flavonoidov.
Podporujú zdravie čriev
Vláknina je prospešná pre zdravie čriev a v hruškách jej nájdeme dostatok. Reguluje ich správny pohyb, odchod stolice a zlepšuje celkové zdravie tráviaceho traktu.
Znižujú vznik srdcových chorôb
Hrušky sú vynikajúce ovocie pre zdravie srdca vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov. Antokyány, ktoré sa v nich nachádzajú, chránia pred ochorením koronárnych artérií. Vláknina zas znižuje hladinu cholesterolu, draslík, ktorý v nich nájdeme, má pod kontrolou vysoký krvný tlak.
Pomáhajú schudnúť
Ak rozmýšľate, aké ovocie pridať do jedálnička, keď chudnete, vyberte si hrušky. Majú nízky obsah kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny, takže zasýtia na dlhší čas.
Regulujú krvný tlak
Vysoký krvný tlak a hypertenzia poškodzujú cievy a spôsobujú problémy so srdcom, mozgom, obličkami a očami. Konzumácia hrušiek znižuje toto riziko. Je to vďaka obsahu draslíka.
Podporujú zdravú pokožku
Ak bojujete s kožnými problémami, opäť vám pomôže hruška. Je totiž skvelým zdrojom antioxidantov a vitamínov, ktoré zaručia, že pokožka bude zdravá a žiarivá. Chránia kožu pred poškodením voľnými radikálmi.
Zvyšujú imunitu
Hruška je výživné ovocie s množstvom živín, ktoré posilňujú imunitu. Znižujú účinok voľných radikálov, o ktorých je známe, že poškodzujú zdravie. Vitamín C, ktorý sa v nej nachádza stimuluje tvorbu bielych krviniek, čo znižuje riziko vzniku rôznych chorôb.
Možné vedľajšie účinky
Konzumácia hrušiek je vo všeobecnosti bezpečná, ale v niektorých prípadoch môže ich jedenie spôsobiť problémy. Príliš veľa vlákniny v strave spôsobuje tráviace ťažkosti, ako sú plynatosť, hnačka alebo nadúvanie. Ich konzumovanie môže byť tiež spúšťačom alergie, ktorá sa prejavuje žihľavkou, svrbením, opuchom alebo ťažkosťami s dýchaním.