Často sú prehliadané v prospech čerstvého ovocia, no v skutočnosti poskytujú pohodlnú a stabilnú alternatívu k zdravým doplnkom stravy. Sú lahodné, zlepšujú trávenie aj zdravie srdca, navyše sú skvelým zdrojom antioxidantov.
Hoci sú drobné, patria medzi najzdravšie občerstvenie na svete. Sú bohatým zdrojom medi, železa, vitamínu B, C a E. Nabijú človeka energiou a uľavia od zápchy. Zlepšujú stav pamäte a podporujú aj dobrý a kvalitný spánok.
Výživový obsah
Približne 1/4 šálky hrozienok obsahuje:
-120 kalórií
- 0 g tuku
- 10 mg sodíka
- 32 g sacharidov
- 1 g bielkovín
Výhody hrozienok
1. Podporujú zdravé priberanie.
„Konzumáciu sušeného ovocia ako sú hrozienka vždy odporúčam svojim klientom, ktorí sa snažia zdravo pribrať,“ konštatovala pre portál eatthis.com dietologička Destini Moodyová. Tí, ktorí sa podľa nej snažia nabrať svalovú hmotu tým, že jedia vysokokalorické jedlá ako pizza či šišky, si len zbytočne poškodzujú zdravie. Okrem toho, že sú nezdravé, nemajú takmer žiadnu nutričnú hodnotu.
2. Dodávajú energiu.
Hrozienka sú plné prírodných cukrov a uhľohydrátov. Z jednej štúdie vyplynulo, že tie, ktoré sú sušené na slnku, sú cenovo výhodnou alternatívou, ako rýchly zdroj energie pred vytrvalostným cvičením.
3. Sú dobrým zdrojom antioxidantov.
Štúdie ukazujú, že hrozienka sú bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu. „Fenoly, ktoré sa v nich nachádzajú, znižujú chronický zápal, ktorý spôsobuje niektoré druhy rakoviny, cukrovku a srdcové choroby,“ poznamenala Moodyová. Majú tiež antimikrobiálne účinky, pomáhajú telu bojovať s infekčnými chorobami.
4. Sú bohaté na horčík.
Sú tiež vynikajúcim zdrojom horčíka, životne dôležitého minerálu. Podieľa sa na funkciách nervového systému, produkcii energie v bunkách, zvyšuje inzulínovú citlivosť.
5. Sú ľahko prenosné.
„Hrozienka sú skvelé občerstvenie, ľahko prenosné bez potreby chladenia a s dlhou trvanlivosťou,“ uviedla pre eatthis.com Moodyová. Podľa nej zostávajú čerstvé až šesť mesiacov.
6. Regulujú hladinu cukru v krvi.
Napriek prirodzenému obsahu cukru, majú mierny glykemický index a pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Potraviny, ktoré ho majú nízky, sa trávia pomalšie, čo vedie k postupnému zvyšovaniu, ktoré je zdraviu prospešnejšie.
7. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny.
Hrozienka sú dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny, obsahujú 0,2 gramu na 2 polievkové lyžice. Spája sa s lepším trávením a pravidelným vyprázdňovaním. „Je zdravá nielen pre srdce, ale aj pre črevá,“ povedala Moodyová.
8. Používa sa ako prírodné sladidlo.
Hrozienka sú podceňované prírodné sladidlo. Je to oveľa zdravšia alternatíva rafinovaných cukrov v mnohých pochutinách a jedlách. Pridajte ich do ovsených vločiek, chleba, muffinov a šalátov, aby ste dodali jedlu viac sladkosti a získali sýtejšie jedlo bez škodlivých cukrov.
Menopauza vás nedostane: Týchto pár zmien vo vašom jedálničku ZMENÍ úplne VŠETKO!
Potenciálne nevýhody
1. Hrozienka sú kalorické.
Hrozienka sú kalorické, približne 120 kalórií na 1/4 šálky, čo môže viesť k priberaniu na váhe, ak ich jete pravidelne a príliš veľa. „Ak si dávate pozor na svoju váhu, dajte radšej prednosť čerstvému hroznu,“ radí dietologička.
2. Obsahujú siričitany.
Podľa štúdie z roku 2019 sú niektoré hrozienka ošetrené siričitanmi, aby si zachovali farbu a predĺžila sa ich trvanlivosť. To však môže byť škodlivé, pretože môžu spôsobiť nežiaduce reakcie u ľudí s citlivosťou na potraviny.
3. Majú vysoký obsah cukru.
Hrozienka obsahuje 60 percent cukru. „Ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť, že hladina toho vášho prudko vyletí nahor, preto si ich doprajte s mierou,“ radí pre eatthis.com Moodyová.