To, že sú nabité vitamínom C, antioxidantmi, minerálmi a vitamínmi, je známa vec. V citrónoch sa však ukrýva oveľa viac. Čo ste o nich možno netušili?
Citróny sú ovocie často používané ako prísada do veľkého množstva jedál. Zvýrazňujú chute a dodávajú pokrmom špeciálny nádych. Mnoho ľudí ich odšťavuje a pridáva do vody, ktorú pijú. Takto obohatená má podľa nich väčší zdravotný potenciál. Patria do rodiny citrusov, svoju popularitu získali už v 13. storočí. Citrónovník pochádza z Ázie a rodí po celý rok, takže plody ľahko nájdete na akomkoľvek trhu. Sú nabité vitamínom C, organickými kyselinami a flavonoidmi, uvádza portál steptohealth.com. Obsahujú tiež rozpustnú vlákninu ako pektín a ak sú zaradené do jedálnička, znižujú oxidačný stres.
Výhody citrónu pre telo
1. Vysoký zdroj vitamínu C
Citrusové plody sú nabité vitamínom C. Ide o dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky tela pred predčasným starnutím a degeneráciou. Okrem toho znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, bežného prechladnutia a chrípky.
2. Zlepšujú vzhľad vašej pokožky
Vitamíny, ktoré sa v ňom nachádzajú, redukujú vznik vrások a škvŕn, ktoré vznikajú výsledkom nadmerného slnenia. Citrónová šťava pomáha telu absorbovať viac vody, takže pokožka je viac hydratovaná.
3. Prispievajú k chudnutiu
Zloženie citrónov napomáha metabolizmu tukov. Spolu s vyváženou stravou a pravidelným cvičením tak pomáhajú schudnúť. Flavanoly, ktoré sa v nich nachádzajú, prispievajú k liečbe obezity a iných metabolických porúch.
4. Podporujú trávenie
Mnoho ľudí pije citrónovú šťavu ako preháňadlo alebo ako preventívne opatrenie pri zápche. Okrem toho toto ovocie reguluje trávenie a pomáha telu lepšie fungovať.
5. Dodajú svieži dych
Ak budete jesť citróny po každom jedle, váš dych bude svieži a jemný. Odstraňujú totiž akýkoľvek pretrvávajúci zápach z úst.
Ako vybrať tie najlepšie
Možno ste už aj vy mali problém nájsť v obchode šťavnatý citrón, ktorý by vám ponúkol všetky výhody, ktoré od neho očakávate. Nie vždy sa vám to ale podarilo. Keď sa budete držať týchto rád, nájdete ten správny:
- Vyberte si ťažké citróny, pretože obsahujú viac minerálov a cukru. Tie, ktoré majú hrubšiu šupku, sú ľahšie, majú menej šťavy, minerálov a chuti.
- Kontrolujte farbu, žlté citróny bývajú sladšie.
- Kupujte tie s hladkou kožou posiate vlnkami, sú šťavnatejšie.
Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako si vychutnať citrónovú šťavu a všetky sú zdraviu prospešné. Výhodou je, že vlastnosti citrónov sa prípravou takmer nemenia. Zachovávajú si vitamíny a minerály bez ohľadu na spôsob varenia.
Iné spôsoby využitia citrónu
- Pridáva sa do varenej ryže, aby sa nelepila.
- Prekrojený v chladničke pohlcuje nepríjemne pachy.
- Vyčistí škvrny.
- Pridáva sa do zvlhčovača vzduchu, spríjemňuje arómu.
- Dezinfikuje rany.
- Zaberá na záhu.
- Ničí obličkové kamene.
- Pomáha pri astme.
- Má diuretický účinok.
- Podporuje zdravie kostí a kĺbov.