Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Vďaka tomuto ovociu schudnete, predídete infekcii a... konečne sa vyprázdnite

(Zdroj: GettyImages)

Ovocie, ktoré vyniká vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantmi. Jeho konzumácia znižuje riziko chronických ochorení, krvný tlak, posilňuje imunitu. Ak máte radi citrusové plody, je najvyšší čas, aby ste ochutnali kumkvat.

Najstaršie zmienky o tomto ovocí pochádzajú z 12. storočia z Číny. V tej dobe boli kumkvaty široko oceňované, symbolizovali totiž bohatstvo. Dnes sa pestujú v mnohých regiónoch so subtropickým alebo tropickým podnebím, vrátane Argentíny, Brazílie, Kalifornie, Floridy, Japonska, Stredomoria, Austrálie a Južnej Afriky.

Zdravotné výhody  kumkvatu

Kumkvat, tiež známy ako čínska mandarínka, sa konzumuje so šupkou, čo zaisťuje vyšší príjem flavonoidov a antioxidačných zlúčenín. Tieto znižujú riziko vzniku infekcií a v prípade, že sa rozvinú, rýchlejší a slabší priebeh ochorenia. Je naplnený vlákninou, ktorá podporuje zdravie čriev a správne vyprázdňovanie sa. Prispieva tiež k znižovaniu váhy. Vláknina totiž prechádza telom nestrávená, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a zasýti na dlhší čas. Pridanie kumkvatu do jedálnička je teda jednoduchý spôsob, ako obmedziť chute a podporiť chudnutie. Fytochemikálie, ktoré sa v tomto ovocí nachádzajú, neutralizujú tvorbu voľných radikálov a ich následné hromadenie v tkanivách tela. Ukázalo sa, že tento účinok súvisí s nižším výskytom chronických chorôb, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a rôzne druhy rakoviny. Kumkvat je tiež nabitý kyselinou listovou. Táto živina je obzvlášť dôležitá počas tehotenstva.

Výživová hodnota

Približne 100 gramov kumkvatu (5 malých plodov) obsahuje:

- 71 kalórií

- 15,9 g sacharidov

- 6,5 g vlákniny

- 1,9 g bielkovín

- 0 mg cholesterolu

- 43,9 mg vitamínu C

- 62 mg vápnika

- 186 mg draslíka

Ako jesť kumkvaty

Kumkvat je jediné citrusové ovocie, ktoré netreba šúpať, je sa v celku. Má sladkú chuť s určitými kyslými nuansami, dužina je, naopak, horká. Spoločne ale chutia dokonale. Pred ich konzumáciou ich treba opláchnuť, aby sa zmyli nečistoty.

Spôsoby konzumácie

Toto ovocie môžete pridať do ovocných šalátov alebo dokonca do koktailov. Kumkvaty môžete aj odšťaviť a popíjať ako osviežujúci nápoj. Mnoho ľudí si ich pridáva do smoothies, čím zlepšujú ich nutričnú hodnotu a robia z nich drink nabitý zdravím. Niektorí z nich dokonca vyrábajú aj džem. Ten má svoju charakteristickú sladkú chuť s kyslým nádychom.

Uchovávanie

Kumkvat odkladajte na chladné a suché miesto. Nikdy ho neuskladňujte na priamom slnečnom svetle, ovocie na ňom rýchlo dozrieva, stráca nutričné vlastnosti a začína plesnieť. Niektorí ľudia ich dávajú do chladničky, aby predĺžili ich trvanlivosť. Môžu však zostať aj pri izbovej teplote a dajú sa aj zmraziť.

Výhody kumkvatu

- je bohatý na antioxidanty

- podporuje zdravie tráviaceho traktu

- pomáha pri chudnutí

- znižuje riziko vzniku rakoviny

- posilňuje imunitu

Možné riziká

Hoci je konzumácia pre väčšinu ľudí bezpečná, niekedy sa môže objaviť alergická reakcia. Ak po ich zjedení spozorujete akékoľvek príznaky potravinovej alergie, ako sú žihľavka, začervenanie, svrbenie alebo opuch, okamžite ich prestaňte jesť. Kumkvaty sú preplnené vlákninou. Aj keď je to z hľadiska zdravia určite prospešné, jej priveľký príjem môže viesť k nežiadúcim vedľajším účinkom, ako sú nadúvanie, kŕče a hnačka, píše sa na steptohealth.com.

Viac o téme: CitrusyKumkvatVlakninaKumquat
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9