Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pevné kosti, chudnutie, dobrý cholesterol a nie rakovine: Všetko vďaka úplne obyčajnej potravine!

(Zdroj: GettyImages)

Má vysoký obsah bielkovín, je plný antioxidantov. Jeho konzumácia bojuje so zápalom, chráni srdce, kosti, znižuje hladinu cukru v krvi. Dôvodov, prečo zaradiť cícer do jedálnička, je ešte viac.

Pochádza z Indie a radíme ho medzi strukoviny. Má maslovoorieškovú chuť a jeho príprava nie je náročná. Robí sa z neho hummus, falafel, pridáva sa aj do šalátov. Obľubu získal vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni ako náhrada mäsa, píše sa na eatthis.com. Neobsahuje lepok, takže konzumácia cíceru je vhodná aj pre celiatikov. Prečo by ste ho mali jesť aj vy?

Výživa cíceru

Len jedna šálka cíceru ponúka telu takmer 15 gramov bielkovín, viac ako 12 gramov vlákniny, 4 gramy tuku a to všetko len pri 270 kalóriách. Stručne povedané, je elektrárňou živín a jeho konzumácia naozaj zdraviu prospieva.

Výhody jedenia cíceru

1. Pomáha pri trávení

Vláknina je nevyhnutnou súčasťou trávenia, no niektorí ľudia trpia jej nedostatkom. Našťastie, v cíceri ho nájdeme dostatok. Zlepšuje pohyb čriev a uľahčuje vyprázdňovanie.

2. Zasýti

Jedna šálka vareného cíceru obsahuje 12,5 gramov vlákniny a 14,5 gramov bielkovín. Sú to dve živiny, po ktorých sa človek cíti sýto na dlhší čas. Potláčajú tiež hormóny hladu a znižujú chuť do jedla.

3. Hladina cholesterolu pod kontrolou

Vysoký cholesterol prispieva k vzniku srdcových ochorení, mŕtvice, k obezite a iným závažným ochoreniam. Cícer je však nabitý vlákninou, o ktorej je známe, že ho znižuje, čím chráni srdce.

4. Znižuje riziko rakoviny

Ak telo dostáva potrebné živiny, vitamíny a minerály, je schopné bojovať s vírusmi, baktériami a inými chorobami. Keď človek navyše konzumuje cícer, organizmus produkuje butyrát, mastnú kyselinu s krátkym reťazcom. Tá dokáže bojovať s chorými a umierajúcimi bunkami, znižuje tiež riziko kolorektálneho karcinómu.

5. Pevnejšie kosti

Cícer je nabitý vlákninou, horčíkom a vápnikom, rovnako ako mnoho iných strukovín. Vďaka ním sú kosti silnejšie a zdravšie. Podľa jednej štúdie, horčík zabraňuje strate kostnej hmoty.

Ďalšie výhody cíceru

- znižuje hladinu cukru v krvi
- podporuje duševné zdravie
- vyživuje pokožku
- zmierňuje príznaky menopauzy
- bojuje s vypadávaním vlasov
- znižuje zápal

Možné riziká

Môžete to prehnať s kalóriami a tukom

Keďže je cícer zdravý, možno si myslíte, že ho môžete zjesť koľko chcete. No nie je to tak. Aj keď je zdrojom bielkovín, vlákniny a mnohých užitočných živín, môže sa zmeniť na kalorickú bombu. Najmä vtedy, keď ho jete v podobe hummusu a falafelu. Tieto pokrmy totiž majú vysoký obsah kalórií a tuku.

Ohroziť vás môže botulizmus

Aj keď je riziko nákazy botulizmom z konzervovaného cíceru nízke, táto možnosť stále existuje. Stáva sa to najmä vtedy, keď niekto konzervuje jedlo doma a tento proces nie je vykonaný správne. Toto závažné ochorenie je zriedkavé a spôsobujú ho baktérie, ktoré narúšajú nervový systém.

Viac o téme: StrukovinyBielkovinyBotulizmusVlakninaCicer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9