Nedovoľte, aby vám obavy z obsahu cukru zabránili, vychutnať si chutné ovocie. Síce je sladké, no mnohé druhy ho obsahujú minimum. Ktoré si môžete vychutnať bez strachu, že z neho priberiete alebo vám vyletí cukor?
Pridaný a prírodný cukor sa pri diskusiách o výžive často zamieňajú, no nie je to to isté. Hoci ich telo metabolizuje rovnako, zdravotné účinky každého z nich sú výrazne odlišné. Prírodný cukor v ovocí obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty, vodu a vlákninu, teda všetky živiny podporujúce zdravie. Výskum tiež ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne jedia ovocie, majú znížené riziko určitých zdravotných stavov, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2. typu. Ak sa aj vy snažíte začleniť ho do svojho jedálnička a zároveň si sledujete hladinu cukru v krvi, podľa portálu health.com môžete tieto druhy bez obáv.
1. Grapefruit
Grapefruit je tropické citrusové ovocie nabité živinami. Podľa štúdie v časopise Advances in Nutrition je silným zdrojom naringínu, polyfenolu spojeného so zníženým krvným tlakom a inzulínovou rezistenciou. Polovičná porcia grapefruitu navyše obsahuje 13 percent denného vitamínu A nevyhnutného pre celkové zdravie. Podporuje zdravé videnie a imunitné funkcie, pomáha pri tvorbe kolagénu a podporuje pevnosť kostí.
2. Černice
Černice sú bohaté na antokyány, polyfenoly zodpovedné za červené, modré a fialové odtiene. Výskum naznačuje, že ich konzumácia pozitívne ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.
3. Jahody
Okrem nízkeho obsahu cukru sú živiny v jahodách spojené so zlepšením kardiovaskulárnych rizikových faktorov. Polyfenoly, vláknina, vitamíny a minerály, ktoré sa v nich nachádzajú, prispievajú k zdraviu srdca. Znižujú hladiny c-reaktívneho proteínu a lipoproteínov s nízkou hustotou a celkový cholesterol.
4. Kiwi
Má nízky obsah cukru a navyše zatočí so zápchou, vďaka obsahu rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tie zmäkčujú a dodávajú objem stolici, čím uľahčujú jej priechod. Metaanalýza z roku 2022 zaznamenala aj zlepšenie symptómov súvisiacich so syndrómom dráždivého čreva, ako je bolesť brucha a napätie.
5. Guava
Obsahuje značné množstvo vitamínu C, dokonca štyrikrát viac ako pomaranče. Je to silný antioxidant, ktorý zmierňuje symptómy bežného prechladnutia.
6. Maliny
Maliny sú bohatým zdrojom vlákniny a polyfenolov, ktoré majú pozitívny vplyv na vstrebávanie cukru v tele, zabraňujú vzniku chronických ochorení. Ich konzumácia znižuje v tele zápal, čo je kľúčový prispievateľ k nástupu chronických stavov, ako je diabetes 2.
7. Marhule
Popíjanie nápojov nie je jediný spôsob, ako zostať hydratovaný, k hydratácii prispieva aj konzumácia ovocia s vysokým obsahom vody. Marhule jej obsahujú približne 86 percent, vďaka čomu sú výživné a hydratačné. Hydratácia premasťuje a chráni kĺby a tkanivá, odstraňuje odpad z tela a pomáha regulovať telesnú teplotu. Dehydratácia je spojená so zdravotnými stavmi, ako sú gastrointestinálne poruchy.
8. Paradajky
Hoci sa paradajky často považujú za zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Lykopén je karotenoid, ktorý im dodáva oranžovú a červenú farbu. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením. Znižuje tiež riziko rakoviny prostaty.
9. Citróny
Citróny sú nabité flavonoidmi, prírodnými zlúčeninami s blahodarnými zdravotnými účinkami. Ovplyvňujú mnohé aspekty metabolizmu, najmä to, ako telo reguluje glukózu a tuk. Chránia pred poškodením buniek a teda aj pred chronickými ochoreniami.
10. Avokádo
Konzumácia jedného avokáda denne znižuje telesnú hmotnosť. Má vysoký obsah antioxidantov a jeho konzumácia má protizápalové účinky. Ak ním nahradíte nasýtené tuky, znížite hladinu triglyceridov a aj cholesterol.