Ak ODIGNORUJETE toto pred konzumáciou CHIA SEMIENOK, môže sa vám to vypomstiť: Živý dôkaz!

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-08 06:00:00

Chia semienka sa považujú za jednu z najzdravších potravín na svete. Aby ste z nich pre svoje telo získali maximum, netreba zabudnúť jednu vec, ktorá by sa mala spraviť ešte pred jedením.

Chia semienka už dávno majú svoj booom za sebou. Dnes sa považujú za samozrejmosť v tej kuchyni, ktorá sa snaží isť "zdravou" cestou. Či už v smoothies alebo ako súčasť jogurtov so sladkým ovocím - možností, ako ich použiť, je neúrekom.

Niektorí odborníci upozorňujú, že pred ich konzumáciou je potrebné nezabudnúť na jednu vec. Mali by sa vopred namočiť. Mávnuť rukou nad týmto upozornením sa neodporúča, keďže existuje živý príklad toho, čo sa stane, ak to odignorujete. Správa bola publikovaná v The American Journal of Gastroenterology.

V roku 2014 sa objavil prípad 39-ročného muža, ktorý prišiel na pohotovosť so silnými bolesťami v hornej časti žalúdka a nemohol nič prehltnúť (vrátane vlastných slín), píše sa na iflscience.com. Ukázalo sa, že 12 hodín predtým, ako išiel k doktorom, prehltol lyžicu suchých chia semienok a hneď potom to zapil pohárom vody. 

Zablokovali pažerák

Chia semienka sú výživné drobné zrnká vlákniny a bielkovín a prinášajú mnoho úžasných zdravotných výhod. Okrem toho, že majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, mnohí ich berú ako spôsob, ako podporiť chudnutie a zároveň zlepšiť kontrolu glykémie a kardiovaskulárne zdravie.

Jednou z vlastností týchto semienok je fakt, že po pridaní do vody vytvoria hydrogélovú kapsulu, ktorá nakoniec absorbuje až 27-násobok svojej hmotnosti vo vode. Môže sa to považovať za benefit, čo sa týka chudnutia. Vďaka tejto ich vlastnosti sa totiž budete cítiť viac sýti. Lekári však zistili, že chia semienka vytvorili zhlukovanú gélovú hmotu, ktorá pôsobila ako blok. Inak povedané, po okamžitej konzumácii vody sa semienka zväčšili a následne zablokovali pažerák.

„Išlo o gél zo semien, ktorého konzistencia nebola ani tuhá, ani tekutá. Preto bolo veľmi ťažké odstrániť túto prekážku u pacienta. Spočiatku sme skúšali použiť endoskop pre dospelých. Snažili sme sa pretlačiť hmotu alebo gél chia semienok až do žalúdka," opisuje vedúca autorka Dr Rebecca Rawlová. 

Po mnohých pokusoch uvoľniť túto gélovú hmotu lekársky tím nakoniec použil novorodenecký gastroskop na vtlačenie malých množstiev gélu z chia semienok do žalúdka. Robili to až dovtedy, kým obrovská chia hmota nebola celá v žalúdku.

Najprv do tekutiny

Hoci ide o zriedkavý prípad a týka sa muža, ktorý mal dlhodobú anamnézu intermitentnej dysfágie (pocit sťaženého prechodu stravy cez pažerák) na tuhé látky, odporúča sa, aby ste nejedli suché semienka. Najlepšie je nechať ich pred konzumáciou úplne expandovať v nejakej tekutine a až potom si ich vychutnať. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia chia semienka

2023-06-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia