Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môže vám PRÁŠOK zo superpotravín pomôcť? Experiment ukázal PRAVDU, čo ROBÍ s telom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Superpotraviny sú už dlhé roky ospevované do nebies. Dokážu však to isté aj rôzne proteíny či prášky z výťažkov z rastlín? Nie je to ďaleko od pravdy, no netreba sa na ne spoliehať.

Pravdepodobne už každý počul o výraze "superpotravina". O čo vlastne ide?

„Superpotraviny sú bohaté na živiny, nabité vitamínmi, minerálmi a inými prospešnými látkami,“ vysvetľuje Joanna Wenová, certifikovaná koučka na chudnutie s titulom v odbore biologického inžinierstva. "Zistilo sa, že poskytujú množstvo zdravotných výhod a znižujú riziko chorôb, ako sú srdcové choroby, cukrovka, Alzheimerova choroba a dokonca aj niektoré typy rakoviny," hovorí odborníčka.

Sýta vďaka bielkovinám

Medzi superpotraviny patria napr. čučoriedky, brokolica a cesnak. O ich účinkoch sa chcela presvedčiť jedna reportérka, ktorá týždeň konzumovala jedlá, ktoré patria do tejto skupiny potravín, ako píše thehealthy.com. Súčasťou jej experimentu bola pevná strava, no snažila sa taktiež zapojiť viac práškov zo superpotravín. Dnešný trh ponúka množstvo rôznych práškov, ktoré sľubujú zdraviu prospešné účinky. Napr. riasa chlorella sa považuje za superpotravinu, pričom je úplne bežné, ak ju nájdete v obchodoch vo forme prášku.

Reportérka sa priznala, že si nevedela predstaviť jesť iné jedlá, než tie v pevnom stave. Tentokrát boli v prevažnej väčšine súčasťou jej jedálnička rôzne prášky a proteíny. Bola však prekvapená, že ju zmesy koktejlov, ktoré vyskúšala, celkom dosť zasýtili. Pripravovala si ich s rastlinným mliekom a pridaným mrazeným ovocím. Konkrétne použila hrachovo-proteínové mlieko pre jeho krémovosť a ďalších osem gramov bielkovín. Hoci už samotné koktejly obsahovali dostatok proteínov. 

Skutočná superpotravina by mala mať vysoký obsah bielkovín, vyváženú zmes vitamínov, minerálov a prebiotickej vlákniny pre zdravý mikrobióm,“ povedal Jeffrey Bland, chemik, ktorý sa venuje výskumu starých plodín a superpotravín. 

Etiketa napovie veľa

Podľa neho treba hľadať také prášky či proteíny, ktoré podporujú imunitný systém, zdravie mozgu a obsahujú fytochemikálie. Jednou z nich je napr. D-chiro-inozitol (DCI), molekula spojená s výhodami, ktoré môžu zlepšiť spôsob, akým telo riadi inzulín a cukor v krvi. Treba si vždy preštudovať etiketu od výrobku. Aj informácie o tom, koľko kalórií obsahuje 1-2 odmerky, sú dôležité. Oceníte tiež obsah inulínu, čo je prebiotická vláknina, ktorá sa nachádza v čakanke, jeruzalemskom artičoku a ďalších potravinách. Primárnou výhodou inulínu je jeho silná schopnosť podporovať zdravie čriev a zasýtiť.

Nutričná špecialistka Jen Dreischová vysvetľuje, že to, čo robí inulín jedinečným ako formu vlákniny, je fakt, že sa dá rozložiť a stráviť len čiastočne, takže zvyšok slúži ako potrava pre prospešné baktérie.

Môže vám PRÁŠOK zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Inulín zvyšuje počet dobrých druhov baktérií v našom hrubom čreve a zároveň výrazne znižuje škodlivé baktérie," hovorí Dreischová a dodáva, že inulín je rozpustná vláknina, takže pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Svoj týždeň superpotravín začala reportérka hneď po tom, čo sa objavila správa, že erytritol, obľúbené sladidlo s nulovým obsahom kalórií, súvisí so srdcovým infarktom a mŕtvicou. Všímajte si, či ho neobsahuje výrobok, ktorý užívate!

Buďte opatrní

Počas týždňa plného superpotravín bola zvedavá, či aj pri superpotravinách si treba dávať pozor na ich množstvo. Preto sa na to spýtala odborníkov.

Príliš veľa čohokoľvek vás môže dostať do problémov,“ radí BreAnna Guanová, naturopatická lekárka v Bostone.

Serena Poonová, certifikovaná výživová poradkyňa a šéfkuchárka celebrít dodáva, že treba byť obozretný pri tom, koľko vlákniny prijmete. Príliš veľa tejto látky, ktorá sa inak považuje za prospešnú, by mohlo v tele vyvolať zažívacie ťažkosti. Týka sa to aj ovocia a zeleniny. 

"Pri práškoch a doplnkoch sa odporúča opatrnosť, pretože tieto živiny sú často v inej forme, ako potravina v celku a príliš veľa vitamínov môže byť nebezpečné," varuje Poonová.

Prášok by mal byť len doplnkom

Praktická lekárka Stacie J. Stephensonová pripomína, že existuje množstvo liečivých bylín a korenín, ktoré sa taktiež považujú za superpotraviny. 

"Nie všetky uspokoja chuť do jedla, ale sú dobré pre telo," hovorí doktorka. "Kurkumou alebo kimchi sa nenasýtite, ale prisypať si žltú koreninu do polievky alebo prihodiť trochu kimchi do šalátu môže byť dobrý spôsob, ako začleniť superpotraviny do stravy pre väčšiu spokojnosť, ako aj výživu.”

Doktorka a všetci odborníci sa zhodujú, že pridanie superpotravín do stravy, či už vo forme práškov alebo prostredníctvom celozrnných potravín, je múdry krok.

„Šalát s farebnou zeleninou a lososom alebo cícerom bude nutrične uspokojivejší ako kúsok feferónovej pizze,“ radí Stephensonová. "Superpotraviny nemusia byť práve tým, po čom by ste túžili, ale živiny, ktoré obsahujú, sú presne to, čo vaše telo potrebuje."

Dbajte však hlavne na to, aby prášky netvorili prevažnú väčšinu vášho jedálnička. Potraviny v pevnom stave by mali byť na prvom mieste. 

Viac o téme: ZdravieJedloSuperpotraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9