Zdravotné PROBLÉMY z AVOKÁDA: Pozor na takéto SKLADOVANIE ovocia, podporuje rast BAKTÉRIÍ

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-08 12:00:00

Keďže zdražovanie potravín núti siahať ľudí hlbšie do peňaženky, je pochopiteľné, že sa mnohí snažia, aby jedlo vydržalo čo najdlhšie. Nie je to však dobré za každú cenu. Inak sa vám to môže nepríjemne vypomstiť.

Existujú rôzne spôsoby skladovania ovocia, ktoré sa postarajú o ich dlhšiu životnosť. Niektoré z nich sú však len sľuby, kvôli ktorým jedlo skončí predčasne v koši. V posledných týždňoch koluje po internete trik, ktorý sa postará o čerstvé avokádo ešte niekoľko dní po jeho kúpe. Odborníci však zdvíhajú varovný prst!

Riziko baktérií

Najnovší trend na sociálnej sieti TikTok, označený za "geniálny", nabáda ľudí, aby avokádo ponorili do vody. Zástancovia tejto metódy tvrdia, že to spomaľuje proces oxidácie a účinne bráni predčasnému dozrievaniu obľúbeného ovocia, píše sa na dailymail.co.uk. Takýto spôsob skladovania však v skutočnosti vytvára ideálne prostredie pre rozvoj nebezpečných baktérií. Podľa Pink Storage Cardiff sa na povrchu ovocia môžu nachádzať patogény ako listéria a salmonela. Obe spôsobujú vážne ochorenie a hnačku.

Scott Evans z PSC dodal: „Keď sme sa dozvedeli o trende, videli sme, že ľudia tento trik používajú a že im to funguje. Ponorenie avokáda do vody spomalí oxidačný proces, ktorý spôsobí, že avokádo prezreje. Aj keď tento trik udrží avokádo dlhšie čerstvé, nemali by ste sa na to spoliehať, pretože je nebezpečný. Keď ponoríte avokádo do vody, vytvoríte prostredie, ktoré umožní ľudským patogénom, ako je listéria a salmonela, aby sa im darilo."

Registrovaný dietológ Dr Duane Mellor z Aston University v Birminghame taktiež neodporúča, aby ľudia nasledovali tento trend.

"Ak ovocie skladujete vo vode, je pravdepodobné, že len zvýšite riziko týchto baktérií, ktoré sa môžu vyskytovať na šupke ovocia,"  vystríha odborník.

Dezinfekcia nepomôže

Listerióza je vážny stav, ktorý je spôsobený konzumáciou potravín, obsahujúcich baktérie listérie. Najväčšiu hrozbu predstavuje pre dojčatá, tehotné ženy, osoby nad 65 rokov a kohokoľvek s oslabeným imunitným systémom.

Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) vo Veľkej Británii sa baktérie zvyčajne týkajú jedál pripravenými na konzumáciu. Odborník na výživu Toby King varoval, že ani dôkladné umytie ovocia pred vložením do vody nezabráni šíreniu baktérií.

„Niektorí veria, že je možné vydezinfikovať povrch ovocia a tým ho zbavia škodlivých patogénov. Listéria však môže preniknúť do dužiny avokáda. Dezinfekcia v tomto prípade nepomôže," varuje nutričný špecialista Toby King. 

Ak chcete, aby avokádo vydržalo dlhšie, je lepšie ho zabaliť do potravinovej fólie, kôstku nechať vo vnútri ovocia alebo ho uložiť s nakrájanou cibuľou, radia odborníci.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia avokádo

2023-03-08 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia