Pre mnohých sú najlepšie také jedlá, pri ktorých sa kombinujú rôzne chute a textúry. Pozor však na určité dvojice, ktoré by mohli spôsobiť zmätok v tráviacom systéme. Reč je o pároch, ktoré tvorí mlieko.
Ktoré potraviny podľa food.ndtv.com nie je vhodné kombinovať s mliekom:
-
Potraviny s vysokým obsahom bielkovín
Ak by ste spojili mlieko s proteínovou zložkou, môže to zaťažiť váš žalúdok, spôsobiť problémy a zároveň viesť k priberaniu. Podľa odborníka na výživu Anshula Jaibharata kombinácia mliečnych a bielkovinových potravín vyvolá ťažkosti s trávením. Naopak, pozitívny účinok to má na ľudí, ktorí si budujú svalovú hmotu a u detí na podporu rastu.
-
Ryby a mäso
Tieto potraviny sú prirodzene horké a mlieko má zase chladivý účinok. Táto kombinácia môže spôsobiť chemickú nerovnováhu v tele a poškodiť zdravie.
„Nemali by sa spolu konzumovať dve zložky s bielkovinami,“ upozorňuje odborníčka na výživu Shilpa Arorová z Delhi.
-
Citrusy
Je známe, že do mlieka sa pridáva citrónová šťava, aby sa zrazilo a premenilo na syr. Toto je účinok pridávania citrusových potravín do mlieka. Chcete, aby sa niečo také dialo aj vo vašom žalúdku?
„Citrusy, kyslé potraviny a zložky bohaté na vitamín C by sa nemali konzumovať s mliekom,“ varuje Arorová.
-
Vybrané druhy ovocia
Všeobecne je ovocie najbežnejším druhom jedla, ktoré pridávame do mlieka. Odborníci na zdravie však varujú pred používaním akéhokoľvek ovocia. Napríklad banánový koktail vôbec nie je vhodný nápoj pre zdravie.
Odborníčka na tradičnú medicínu Dr. Surya Bhagwatiová vysvetľuje: "Mlieko je druh živočíšnej bielkoviny a je známe, že spôsobuje problémy s trávením a kyslosťou, keď sa konzumuje s rôznymi druhmi ovocia. Banán s mliekom dokážu spôsobiť kašeľ a prechladnutie."
Ovocie, ktoré je bezpečné konzumovať, je sladké a maslovejšie. Patria sem napr. mango, datle, figy a avokádo.