Neodmietajte KÁVU s MLIEKOM: Podľa odborníka ide o KOMBINÁCIU s týmto ÚČINKOM na telo

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-31 13:00:00

Hoci sa za posledné roky hovorilo o nie práve najlepšej dvojke, vyzerá to tak, že by mohla mať opačný efekt! Keď sa spojí kofeínový nápoj s mliekom, vznikne explózia látok, ktorá prospieva ľudskému telu.

Podľa novej štúdie Kodanskej univerzity by ste nemali zabúdať na mlieko do kávy. Kombinácia bielkovín a antioxidantov totiž zdvojnásobuje protizápalové vlastnosti v imunitných bunkách. Štúdia bola práve publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Reakcia polyfenolov s inými látkami

Keď baktérie, vírusy a iné cudzie látky vstúpia do tela, náš imunitný systém zareaguje nasadením bielych krviniek a chemických látok, ktoré nás ochránia, ako sa píše na eurekalert.org. Táto reakcia, bežne známa ako zápal, sa vyskytuje aj pri preťažení šliach a svalov a je charakteristická u chorôb, ako je napr. reumatoidná artritída.

Antioxidanty známe ako polyfenoly sa nachádzajú v ľudskom tele, rastlinách, ovocí a zelenine. Táto skupina antioxidantov sa používa aj v potravinárskom priemysle na spomalenie oxidácie a zhoršovania kvality potravín, čím sa zabráni nepríjemným príchutiam a žltnutiu. Polyfenoly sú tiež známe ako zdravé pre ľudí, pretože pomáhajú znižovať oxidačný stres v tele, ktorý spôsobuje zápal.

O polyfenoloch však zostáva veľa neznámeho. Relatívne málo štúdií skúmalo, čo sa stane, keď polyfenoly reagujú s inými molekulami, ako sú bielkoviny primiešané do potravín, ktoré potom konzumujeme. V novej štúdii sa výskumníci z Katedry potravinárstva v spolupráci s výskumníkmi z Katedry veterinárnych a živočíšnych vied na Kodanskej univerzite pozreli na to, ako sa polyfenoly správajú v kombinácii s aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín. 

"V štúdii ukazujeme, že keď polyfenol reaguje s aminokyselinou, zvyšuje sa jeho inhibičný účinok na zápal v imunitných bunkách. Tento kokteil by mohol priaznivo pôsobiť aj na zápaly u ľudí. Dúfame, že získame finančné prostriedky na výskum, ktoré nám umožnia študovať účinok na ľuďoch,“ hovorí profesorka Marianne Nissen Lundová z Katedry potravinárstva, ktorá štúdiu viedla.

Dvakrát lepšie v boji proti zápalu

Na skúmanie protizápalového účinku kombinácie polyfenolov s proteínmi vedci aplikovali umelý zápal na imunitné bunky. Niektoré z buniek dostali rôzne dávky polyfenolov, ktoré reagovali s aminokyselinou, zatiaľ čo iné dostali len polyfenoly. Kontrolná skupina nedostala nič.

Vedci zistili, že imunitné bunky ošetrené kombináciou polyfenolov a aminokyselín boli dvakrát účinnejšie v boji proti zápalu ako bunky, do ktorých boli pridané iba polyfenoly.

"Je zaujímavý spozorovaný protizápalový účinok pri bunkových experimentoch. Ďalším krokom bude štúdium účinkov na zvieratách," hovorí docent Andrew Williams z Katedry veterinárnych a živočíšnych vied na Fakulte zdravotníctva a lekárskych vied, ktorý je tiež hlavným autorom štúdie.

Kombinácia ktorých potravín zabráni zápalu? 

Predchádzajúce štúdie vedcov ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v mäsových výrobkoch, mlieku a pive. V ďalšej novej štúdii testovali, či sa molekuly na seba viažu aj v kávovom nápoji s mliekom. Kávové zrná sú naplnené polyfenolmi, zatiaľ čo mlieko je bohaté na bielkoviny.

"Náš výsledok ukazuje, že k reakcii medzi polyfenolmi a proteínmi dochádza aj v niektorých kávových nápojoch s mliekom, ktoré sme študovali. K reakcii dochádza tak rýchlo, že je ťažké sa jej vyhnúť v ktorejkoľvek z potravín, ktoré sme študovali doteraz,“ hovorí Marianne Nissen Lundová.

K reakcii a potenciálne priaznivému protizápalovému účinku by tak mohlo dôjsť aj pri kombinácii iných potravín zložených z bielkovín a ovocia či zeleniny.

„Viem si predstaviť, že niečo podobné sa stane napríklad v mäsovom jedle so zeleninou alebo smoothie, ak pridáte nejaké bielkoviny ako mlieko alebo jogurt,“ radí odborníčka.

Fakty o polyfenoloch

Polyfenoly majú niekoľko výhod. Aj preto teraz odborníci pracujú na tom, ako pridať do potravín správne množstvá týchto prospešných látok, aby sa dosiahla najlepšia kvalita. Nové výsledky výskumu sú sľubné aj v tomto kontexte.

Pretože ľudia nedokážu absorbovať toľko polyfenolov, mnohí výskumníci sa snažia prísť na to, ako polyfenoly dostať do štruktúr, ktoré by zlepšili ch vstrebávanie v ľudskom tele,“ vysvetľuje Marianne Nissen Lundová.

Informácie o polyfenoloch:

  • Polyfenoly sú skupinou prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov, ktoré sú dôležité pre človeka.
  • Chránia pred oxidáciou zdravých chemických látok a orgánov v našom tele, čímzabránia poškodeniu alebo zničeniu.

  • Polyfenoly sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, čaji, káve, červenom víne a pive.
  • Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sa polyfenoly používajú v potravinárskom priemysle na minimalizáciu oxidácie najmä tukov, ako aj zhoršenia kvality potravín, aby sa predišlo nepríjemným arómam a žltnutiu.

Fotogaléria


Tagy:
káva mlieko prevencia zápal choroby

2023-01-31 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia