Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbené OBČERSTVENIE pohne s ČÍSLAMI krvného tlaku k HORŠIEMU: Hypertenzia na počkanie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O prospešnosti rýb na ľudský organizmus neexistujú žiadne pochybnosti. Avšak len v tom prípade, ak si nevyberiete inú formu, ktorá je často populárna v zahraničí.

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je predchodcom vážnych zdravotných problémov, ako je infarkt a mŕtvica. Ide o vážny stav, ktorý môže naštartovať rad ďaľších zdravotných komplikácií. Vplývajú naň rôzne faktory, hlavne životný štýl a s tým súvisiaca strava. Napríklad ryby sa považujú za zdravú potravinu plnú omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre ľudské telo. Určitý druh rýb však môže mať opačný účinok a zvýšiť hypertenziu, ako upozorňuje express.co.uk.

Problém pre cievy

Hoci sa váš kardiovaskulárny systém môže "radovať" z konzumácie lososa alebo makrely, záleží na spôsobe prípravy rýb. Podľa Blood Pressure UK môžu sušené ryby vystaviť cievy vyššiemu riziku vzniku vysokého krvného tlaku. Ide o veľmi obľúbené občerstvenie v rôznych príchutiach a veľkostiach. 

Metóda konzervácie sušením odstraňuje vodu z rýb, čím sa predlžuje ich trvanlivosť. Predpokladá sa, že väčšina sušených rybích produktov obsahuje bielkoviny a zároveň zachováva nízky obsah tuku. Sušené mäso však obsahuje aj potenciálne škodlivú zložku pre ľudí s vysokým krvným tlakom a tou je soľ. Podľa Blood Pressure UK má sušená ryba „obzvlášť vysoký obsah soli“, čo znamená, že by ste sa jej mali „snažiť vyhnúť“ alebo nájsť alternatívu s nižším obsahom sodíka!

Soľ ako nepriateľ

Soľ, ktorá sa považuje za jednu z najväčších príčin hypertenzie, pramení zo zadržiavania vody. Bežné korenie prinúti vaše telo zadržiavať vodu, čím sa vám do krvi dostane viac vody a navyše sa zvyšuje tlak na tepny – to je ideálny ''recept'' na hypertenziu.

Obľúbené OBČERSTVENIE pohne s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, ak už zápasíte s vysokým krvným tlakom, soľ môže tento problém ešte viac zhoršiť. Príliš veľa soli môže viesť k ďalším zdravotným problémom, od spomínaných srdcových chorôb až po mŕtvicu. Znížiť príjem bežného korenenia je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako znížiť hypertenziu, odporúča Blood Pressure UK. Dokonca už v priebehu niekoľkých týždňov môžete zvrátiť nebezpečný stav.

Aby ste získali kontrolu nad príjmom soli, organizácia odporúča viac študovať etikety so zložením na jednotlivých výrobkoch. Vyhnite sa tým s vysokým obsahom soli, čo je 1,5 gramu alebo viac na 100 gramov jedla. Národná zdravotná služba (NHS) dodáva, že by ste nemali prijať viac ako šesť gramov soli denne, čo predstavuje 2,4 gramu sodíka.

Môžu pomôcť krvnému tlaku

Hoci sušené ryby nie sú byť príliš šetrné k vašim cievam, ryby celkovo nie sú až také zlé. Naopak, tučné ryby, ako je makrela, losos a sardinky, by podľa výskumu mohli pomôcť chrániť vaše srdce a mozog pred chorobami. Obsah omega-3 mastných kyselín v čerstvom rybom mäse môže dokonca udržať váš krvný tlak pod kontrolou, vysvetľuje British Heart Foundation (BHF).

BHF hovorí: „Kombinácia mastných rýb ako súčasť tradičnej stravy v stredomorskom štýle je najlepšiou šancou ako odvrátiť chorobu.‘‘

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVysoký krvný tlakSušené ryby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9