Správna príprava RYŽE: Ak ZABUDNETE na tento krok, hrozí TOXICITA a ZLÁ chuť

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-28 20:00:00

Ak to odignorujete, vznikne riziko, že spolu so zrnkami ryže zjete nielen stopové prvky jedovatého arzénu. Preto tento krok netreba rozhodne podceňovať.

Príprava ryže je nenáročná a rýchla. Najdôležitejším krokom podľa svetových kuchárov a odborníkov pozostáva aj z jej opláchnutia pred samotným varením. Tvrdia, že tak sa z nej zmijú kontaminanty, ťažké kovy, špinu a drobný hmyz, ktoré sa v nej môžu nachádzať, píše sa to na livestrong.com.

Hoci mnohé gazdinky to už dávno robia, málokto si uvedomuje, aké výhody má oplachovanie ryže:

1. Zbavíte sa kontaminantov a ťažkých kovov

Hlavný dôvod, prečo odborníci odporúčajú pred varením ryžu opláchnuť je ten, že môže byť zaťažená kontaminantmi a ťažkými kovmi. vysoký obsah arzénu, olova a kadmia, ktoré predstavujú vážne zdravotné riziká pre ľudí.

„Kontaminanty sa do rastlín ryže dostávajú zo znečistenej podzemnej vody, ktorá zaplavuje ryžové polia, takže hlavnou výhodou preplachovania ryže je zníženie rizika toxicity ťažkých kovov,“ tvrdí registrovaná dietologička Kimberly Gomerová.

2. Zmyjete z nej špinu a nečistoty

Kúpiť si šalát a zjesť ho bez toho, aby ste ho opláchli, nie je najlepší nápad. Z rovnakých dôvodov by ste nemali jesť neopláchnutú ryžu, keďže môže byť pokrytá nečistotami.

„Opláchnutím sa z nej odstránia veci, ktoré na tanieroch rozhodne nechceme, ako špina, prach, nečistoty, chemikálie a chrobáky,“ menovala Gomerová.

Podľa University of Maryland Extension sú zrná obzvlášť náchylné na kontamináciu nosatcami ryžovými, teda obilnými chrobákmi. Je to malý hmyz, ktorý dokáže nakaziť jedlo. Ak nájdete zamorené vrecko ryže, mali by ste ho čo najrýchlejšie vyhodiť a skontrolovať, či nepreliezli aj do iných potravín.

3. Zlepší sa chuť a textúra ryže

Ryža je bohatým zdrojom škrobu, čo môže pri varení viesť k hustým, gumovitým textúram. Podľa celebritnej šefkuchárky Kai Chaseovej tomu zabránite tak, že ryžu pred varením prepláchnete.

„Škrob v ryži spôsobuje, že zrná sú lepkavé. Premytím sa odstráni jeho prebytočná vrstva, čo má za následok nadýchanejšiu štruktúru a lepšiu chuť,“ tvrdí.

Nevýhoda oplachovania ryže

Keď opláchnete ťažké kovy v ryži, môžete sa tým zbaviť niektorých prospešných živín. Oplachovanie ryže vyplaví časť železa, folátu, tiamínu a niacínu.

„Nadmerné oplachovanie spôsobuje stratu živín, ako sú vitamíny B vrátane kyseliny listovej, železa, niacínu a tiamínu, ktoré sú rozpustné vo vode," vysvetlila registrovaná dietologička Bonnie Taub-Dixová.

Ako na to? 

Prepláchnutie ryže pred varením zaberie len pár minút navyše a nevyžaduje veľa pomôcok.

  • Nasypte ryžu do hlbokej misky
  • Zalejte ju vodou
  • Pomocou rúk premývajte ryžu
  • Zlejte vodu
  • Tento postup opakujte, kým voda nebude čistá

 

Hoci so sebou prináša i stratu spomínaných živín, napriek tomu sa väčšina odborníkov zhoduje, že je lepšie ryžu opláchnuť ako nechať tak. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia ryža

2022-11-28 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia