Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Oplatí sa jesť PARADAJKY? Obyčajná ZELENINA prekvapivo MENÍ zloženie ČRIEV

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Paradajky sú bohaté na antioxidant lykopén a ďalšie základné živiny, vďaka ktorým sú známe svojimi zdravotnými výhodami. Málokto však vie, dôsledky konzumácie paradajok sa prejavia na jednom telesnom orgáne.

V novej štúdii vedci skúmali účinky stravy bohatej na paradajky na črevný mikrobióm pomocou zvieracieho modelu, ako informuje medicalnewstoday.com.

Črevá k lepšiemu 

Výskumníci kŕmili ošípané stravou doplnenou paradajkami počas 14 dní a zistili, že rovnováha ich črevných baktérií sa posunula smerom k zdravšiemu a priaznivejšiemu profilu. Výsledky boli nedávno publikované v časopise Microbiology Spectrum.

Vedúca autorka štúdie Ph.D. Jessica Cooperstoneová, odborná asistentka na Katedre potravinovej vedy a technológie na Ohio State University v Columbuse, na začiatok poznamenala: „Konzumácia paradajok súvisí s rôznymi pozitívnymi vplyvmi na naše zdravie.“

Výskumníci použili 20 samcov prasiat, ktoré sa narodili v lete 2019 v OSU Swine Facility v Dubline, OH. Po odstavení od prasníc boli 1 týždeň kŕmené základnou stravou. Ďalej výskumníci náhodne pridelili 10 prasatám paradajkovú diétu pozostávajúcu z mrazom sušených paradajkových práškov pridaných do základnej stravy.

Zvyšných 10 prasiatok dostalo kontrolnú diétu pozostávajúcu zo základnej stravy upravenej tak, aby zodpovedala obsahu cukru, vlákniny a iných makroživín v paradajkovej diéte.

Oplatí sa jesť PARADAJKY?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Chceli sme sa uistiť, že dokážeme poskytnúť ošípaným konzistentný zdroj paradajok počas celej štúdie," povedala doktorka Cooperstoneová. „Keďže sa paradajky nedajú pestovať na poli v priebehu celého roka, sušenie v mrazničke slúži ako konzervačný krok,“ dodala.

Výskumníci analyzovali vzorky výkalov od všetkých ošípaných na začiatku experimentu, po 7 dňoch a potom znova po 14 dňoch. Pomocou špeciálnej techniky DNA vedci identifikovali baktérie. Sekvenovanie zistilo posun po 14 dňoch v pomere Bacillota („zlé“ baktérie) k Bacteroidota („dobré“ baktérie). Oba typy, známe ako phyla, obsahujú veľké množstvo baktérií, z ktorých niektoré môžu byť užitočné, ale nemusia.

Výskumníci tiež pozorovali väčšiu diverzitu baktérií vo vzorkách skupiny s paradajkami, čo môže naznačovať zdravší fenotyp. Aj keď sa diverzita považuje za užitočnú v črevnom mikrobióme, celkový vplyv nie je ešte úplne jasný.

Doktor Ashkan Farhadi, gastroenterológ z MemorialCare Orange Coast Medical Center vo Fountain Valley, ktorý nebol zapojený do štúdie, sa zaujímal, čo by sa stalo, ak by boli ošípané kŕmené obyčajnými paradajkami a nie paradajkovým práškom. Aj preto je nutná ešte ďalšia štúdia.

Prospeje aj ľudskému mikrobiómu

Doktor navyše poznamenal, že porovnania medzi akýmikoľvek dvoma rôznymi druhmi je ťažké.

„Všetci máme črevné baktérie, ale sú medzi nami totožné? Neexistujú žiadne rovnaké zárodky ani medzi dvoma jedincami alebo u jedného počas dvoch dní. Zárodky čriev sú také dynamické, že aj keď ste v strese 1 hodinu, zmenia sa,“ vysvetlil.

Hoci bol výskum vykonaný na ošípaných nie na ľuďoch, konzumácia paradajok môže rovnako prospieť aj ľudskému mikrobiómu. 

"Zisťujeme, ako konkrétne potraviny ovplyvňujú ľudské zdravie," povedala doktorka Cooperstoneová. „Predchádzajúce štúdie odhalili, že gastrointestinálny trakt ošípaných je podobný ľuďom. Iné výskumy zase prišli na to, že dve hlavné kmeňové baktérie v črevnom mikrobióme sú rovnaké medzi ošípanými a ľuďmi. Dúfame, že v budúcnosti presunieme naše skúšky na ľudí.“

Viac o téme: ZeleninaZdravieRajčinyParadajkyČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9