ZRNIEČKAMI z ovocia proti NÁDOROM: Zacieli na najčastejšie diagnostikovaný KARCINÓM na svete

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-29 06:00:00

Exotické ovocie s množstvom zrniečok považujú mnohí stále za nezvyčajnú potravinu, ktorú nemajú každý deň na tanieri. Granátové jablko pritom "chutí" hlavne hrubému črevu, na ktoré má blahodarný účinok.

Kolorektálny karcinóm je celosvetovo tretím najčastejšie diagnostikovaným karcinómom. Šance na prežitie závisí od imunoskóre, ktoré sa vypočítava z hustoty buniek indukujúcich bunkovú smrť (CD8+ buniek) vo vnútri nádorov.

Posilnenie imunitnej odpovede

Nedávne štúdie ukázali, že koncentrované formy urolitínu A (UA), prírodného produktu z trávenia granátového jablka, vyvolávajú mitofágiu – rozklad starých alebo nadbytočných „bunkových elektrární“ známych ako mitochondrie, ako sa píše na medicalnewstoday.com. To zase podporuje tvorbu nových mitochondrií a spomaľuje progresiu chorôb súvisiacich s vekom.

Iné štúdie zase zistili, že UA má imunomodulačné účinky v bunkách, ktoré znižujú zápal spolu s bunkami, ktoré posilňujú imunitnú funkciu. Bližší výskum vplyvu UA na imunitné funkcie by mohlo viesť až k vývoju protinádorovej liečby. 

Vedci sa pozreli na účinky UA na kolorektálny karcinóm u myší. Zistili silnú ochrannú protinádorovú imunitu T-buniek u hlodavcov počas konzumácie potravy. Rovnaký výsledok nastal aj pri použití spolu s CAR-T bunkovou terapiou. Ide o liečbu, kedy sú T bunky – typ imunitnej bunky – zmenené tak, aby likvidovali rakovinové bunky. Štúdia sa objavila v časopise Immunity.

„Naše zistenia sú prekvapujúce, lebo sa zameriavame na imunitný systém, teda prirodzenú obranu proti rakovine, nie na nádorovú bunku,“ povedal Dominic Denk, lekár z Frankfurtskej univerzity a prvý autor štúdie.

Odborník zdôrazňuje, že v súčasnosti je liečebných a terapeutických prístupov u pacientov s kolorektálnym karcinómom stále nedostatok. Táto štúdia by mohla zlepšiť možnosti a zlepšiť kombinovanú terapiu s existujúcimi imunoterapiami. Mohlo by sa to týkať aj iných druhov rakovín. 

Ako vzniká UA?

„UA je metabolit ellagitanínov, ktoré sú typom polyfenolu. O nich je známe, že majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti,“ povedal Dr. Thomas M. Holland, lekár a vedec z Rush Institute for Healthy Aging, Rush University Medical Center. "Elagitaníny sa nachádzajú hlavne v granátových jablkách, ale tiež v jahodách, malinách a orechoch, najmä vo vlašských orechoch." 

Ako pokračuje, tieto potraviny taktiež obsahujú množstvo živín a bioaktívnych látok, ktoré sú všeobecne prospešné pre celkové zdravie. Ellagitaníny sú konvertované na UA črevnými baktériami. Človek teda musí mať neporušený črevný mikrobióm, aby k tomu vôbec mohlo dôjsť. 

Odhalí skoré nádorové bujnenie

Výskumníci poskytli v rámci štúdie myším modelom kolorektálneho karcinómu diétu obsahujúcu UA alebo kontrolnú diétu počas 18 týždňov. Zistili, že myši na diéte s UA zaznamenali významný pokles výskytu a veľkosti nádorov spolu s vyššou hladinou T buniek vo vnútornej výstelke hrubého čreva.

Z ďalších experimentov zistili, že pozitívne imunitné účinky UA neboli prítomné ani u myší bez zrelých T a B buniek, ani u myší ochudobnených o CD8+ T bunky. Pozitívne účinky UA sú závislé od prítomnosti určitých T buniek.

„Táto štúdia naznačuje, že okrem očakávaných všeobecných protizápalových vlastností, ktoré má UA, môže tiež umožniť väčšiu imunomoduláciu, pri ktorej telo dokáže odhaliť a zvládnuť skoré nádorové bujnenie v gastrointestinálnom trakte, ako je to pri kolorektálnom karcinóme,“ poznamenal. Dr Holland.

Je to jasné. Štúdia je ďalším dôkazom toho, že vyvážená strava vrátane rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú rôzne živiny a bioaktívne látky, je nielen prospešná pre celkové zdravie a dlhovekosť, ale má aj potenciál znížiť riziko infekcie a rakoviny.

Fotogaléria


Tagy:
granátové jablko zdravie rakovina prevencia kolorektálny karcinóm

2022-11-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia