Zabránia CHRADNUTIU svalov: Prečo by tieto SEMIENKA mali byť súčasťou vianočných dobrôt

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-18 15:00:00

Podporte svoje zdravie počas vianočných sviatkov, kedy sa stoly prehýbajú pod nánosom rôznych jedál. Telo to ocení, ak mu doprajete potravinu nabitú zdraviu prospešnými látkami. Prečo sú ľanové semienka vhodné počas Vianoc?

Ako sa počas života správame k svojmu telu ovplyvní to, ako budeme starnúť. Zdravý životný štýl zohráva veľkú úlohu pri zdravom starnutí a strava bohatá na živiny by mala byť prvoradá. Niektoré faktory sú mimo našej kontroly, ako napríklad genetika, ale to, čo vkladáme do úst, ovplyvniť vieme, píše sa na livestrong.com. Využite to vo svoj prospech aj cez vianočné sviatky, kedy telo zvyčajne nedostáva práve najvýživnejšie jedlá. 

 „Potraviny, ktoré jeme, ovplyvňujú, ako rýchlo naše orgány a telá starnú,“ konštatovala dietologička Dana Ellis Hunnesová.

Jednou z potravín na dlhovekosť sú ľanové semienka. Predstavujú bohatý zdroj zdravých tukov a iných prospešných živín. Môžete ich pridať do smoothies alebo nimi posypať šaláty. Hunnesová odporúča zjesť 1 až 2 polievkové lyžice denne, najlepšie v mletej forme.

„Takto sú pre tráviaci systém jednoduchšie stráviteľné a môžu poskytnúť viac živín ako celé ľanové semená,“ vysvetlila.

Toto sú podľa nej výhody konzumácie ľanových semienok:

1. Obsahujú živiny spojené s prevenciou chorôb

Typická západná strava má vysoký obsah tuku, sodíka, cukru a kalórií. Zvyšuje riziko obezity a chronických ochorení ako je diabetes typu 2.

„Vysoko spracované, nevýživné potraviny spôsobujú zápaly, kvôli ktorým telo starne rýchlejšie,“ uviedla Hunnesová.

Takéto jedlá spôsobujú oxidačný stres, ku ktorému dochádza pri nadbytku voľných radikálov poškodzujúcich bunky.

Na druhej strane konzumácia stravy bohatej na antioxidanty má opačný efekt. Tie totiž neutralizujú voľné radikály a zabraňujú im poškodzovať bunky a zvyšovať riziko nepriaznivých zdravotných stavov. Ľanové semienka sú obzvlášť bohaté na fytonutrienty, lignany, tokoferoly a kyselinu ferulovú. O všetkých je známe, že majú antioxidačné vlastnosti.

„Znižujú riziko chronických ochorení, typicky spojených so starnutím, ako je rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a ochorenie obličiek," vysvetlila Hunnesová.

Ako dodala, môžu za to práve lignany. Ľanové semienka ich obsahujú až o 800-krát viac ako iné rastlinné potraviny.

2. Majú vysoký obsah omega-3

Ľanové semienka majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé starnutie. Výskum preukázal, že majú protirakovinové, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

„Tí, ktorí jedia stravu bohatú na omega-3, majú nižšie riziko srdcových ochorení, problémov so srdcom a úmrtí súvisiacich so srdcovými chorobami,“ konštatovala Hunnesová.

Lignany v ľanových semienkach znižujú cholesterol a krvný tlak. Pomáhajú tiež zachytávať voľné radikály a znižujú zápal v mozgu. Omega-3 majú blahodarný vplyv na elasticitu pokožky.

„Takže, ak ich zaradíte do svojho jedálnička, podporíte zdravé starnutie kože,“ dodlala Hunnesová.

3. Sú plné bielkovín, ktoré podporujú zdravie svalov

Jednou z hlavných hrozieb pre starších ľudí je strata svalovej hmoty a sily. Sarkopénia, teda strata svalstva, súvisi s vekom a nastáva, keď svaly začnú atrofovať alebo chradnúť, čo vedie k zlej rovnováhe a slabosti. Našťastie, existuje jednoduchá pomoc, a to kombinácia cvičenia a stravy na podporu svalov. Proteín je kľúčovou živinou v boji proti prirodzenému úbytku svalovej hmoty.

„Ľanové semienka obsahujú až 30 percent bielkovín, preto je dobré, zaradiť ich do jedálnička,“ tvrdí Hunnesová.

Majú jemnú a orieškovú chuť, takže sú príjemným doplnkom k ovseným vločkám, smoothies, cereáliám či šalátom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia ľanové semienka

2022-12-18 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia