PLODNEJŠÍ po tomto NÁPOJI? Pozitívny vplyv na SPERMIE, muži by naň nemali zabúdať!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-01 06:00:00

Ak si chcú muži založiť rodinu, mohol by im k tomu dopomôcť jeden nápoj. Stačí si ho naliať trikrát týždenne a zvýši sa šanca na splodenie dieťaťa.

Vedci v Číne skúmali kvalitu spermií u takmer 1 400 mužoch. Výsledky ukázali, že muži, ktorí si vychutnávali šálku čaju, mali vyššiu koncentráciu a počet spermií. Tieto výhody boli spozorované u tých, ktorí pili nápoj tri dni v týždni. Odborníci si však nie sú istí, či by výsledky boli lepšie, ak by pili šálku čaju každý deň. Výskumníci z Hubei University vo Wu-chane, teda v meste, kde sa Covid objavil, dospeli k záveru, že „pitie čaju môže zlepšiť mužské reprodukčné zdravie“.

Čítajte tiež: ZÁHADA okolo ženskej EJAKULÁCIE by mohla byť rozlúštená: Čo sa skrýva za MOKRÝM orgazmom?

Lepšie reprodukčné zdravie vďaka čaju

Počet spermií sa za posledných niekoľko desaťročí znížil, čo vyvolalo varovania pred krízou mužskej plodnosti, ako sa píše na dailymail.co.uk. Veľkým problémom je hlavne tuk, ktorý podľa lekárov poškodzuje tuk. Preto sa nielen mužom, ktorí sa chcú stať otcami, odporúča vyvážené stravovanie a pravidelné cvičenie. Zdravé potraviny vrátane ovocia, zelenej listovej zeleniny a fazule, sú spojené s lepšou koncentráciou a pohyblivosťou spermií. Mnohé štúdie zamerané na plodnosť zase naznačili, že červené mäso, káva a sladké pochutiny môžu spôsobiť pokles kvality spermií.

Takmer 1 400 mužov v období od apríla 2017 do júla 2018 poskytli štyri vzorky. Všetci účastníci boli zdraví a testovaní ako potenciálni darcovia spermií v banke ľudských spermií v provincii Hubei v Číne. Výsledky publikované vo vedeckom časopise Chemosphere ukazujú, že 28 percent pilo čaj, zatiaľ čo 72 percent nie. Dobrovoľníci však neuviedli, aký druh čaju pili, či si doň pridali mlieko alebo cukor.

Výskum sa uskutočnil v Číne, kde je bežný zelený čaj, oolong a čierny čaj, pričom zvyčajne sa kombinuje len s vodou. V porovnaní s ľuďmi, ktorí nepijú čaj, tí, ktorí si dopriali šálku, mali vyššiu koncentráciu spermií (počet spermií na mililiter semena) a celkový počet spermií na ejakuláciu. Nízkou koncentráciou spermií sa myslí menej ako 15 miliónov spermií na mililiter semena, zatiaľ čo nízky počet spermií je niečo pod 39 miliónov spermií na ejakuláciu.

Vedci zistili, že tí, ktorí pili čaj aspoň tri dni v týždni, mali o päť percent vyšší počet spermií a o 0,4 percenta vyššiu koncentráciu. Avšak tí, ktorí pili čaj menej ako tri dni v týždni, nemali rovnaké výhody. Tím tiež zistil, že tí, ktorí si vychutnávali tento nápoj 10 a viac rokov, mali o 15,3 percent vyššiu koncentráciu spermií ako tí, ktorí čaj nepili.

Neexistovala však žiadna súvislosť medzi pitím čaju a pohyblivosťou a štruktúrou spermií – dva ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť mužskú plodnosť.

Vedci pod vedením Xia-ren Liu dospeli k záveru: "Naše zistenia poskytujú dôkazy, že pitie čaju môže zlepšiť mužské reprodukčné zdravie."

Výhody pitia čaju zrejme spočíva v polyfenoloch - zlúčeninách v nápoji, ktoré sú plné antioxidantov. Ako sa zistilo, tieto látky zvyšujú prežitie spermií.

Nízky počet spermií alebo ich koncentrácia môže sťažiť otehotnenie ženy, pričom tento problém sa týkla tretiny párov. Ak sa im nedarí ani po roku snaženia, muživ si môžu nechať skontrolovať spermie u svojho praktického lekára. Inou možnosťou sú domáce testy, ktoré možno kúpiť v lekárňach. Zdravotníci však varujú, že nemusia byť presné. 

Zaujme vás: Ako zastaviť CHRÁPANIE v priebehu pár SEKÚND: TRIK, vďaka ktorému sa konečne VYSPÍTE

Problém kvôli chemikáliam

Bohužiaľ, počet spermií u mužov má klesajúci trend. Preto majú odborníci na reprodukciu obavy, že situácia môže „ohroziť prežitie ľudí“. Doktorka Shanna Swanová, epidemiologička z Icahn School of Medicine na Mount Sinai v New Yorku, napísala prelomovú štúdiu z roku 2017, ktorá odhalila, že celosvetový počet spermií klesol za posledné štyri desaťročia o viac ako polovicu!

Varovala, že na vine sú „všade prítomné chemikálie“, ako sú ftaláty nachádzajúce sa v toaletných potrebách, obaloch potravín a detských hračkách. Tieto látky spôsobujú hormonálnu nerovnováhu, ktorá môže vyvolať „reprodukčný chaos“. Ako dodala Dr Swanová, faktory vrátane fajčenia a rastúca miera obezity môžu tiež zohrávať úlohu. 

Fotogaléria


Tagy:
čaj zdravie muži spermie plodnosť

2022-10-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia