TOP raňajky, ktoré zmenia ZLOŽENIE ľudského tela: Podľa odborníčky zlepšia BMI i percento TUKU

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-28 19:30:00

Nezáleží na tom, či máte radi praženicu alebo dávate prednosť volskému oku. Ak budete mať svoje obľúbené jedlo z vajíčok päť dní v týždni, ste na dobrej ceste zbaviť sa nepríjemnej pneumatiky na brušku. 

Tí, ktorí jedia vajcia takmer každý deň, sú štíhlejší! Hoci nejde o dôkaz toho, že vajcia sú magickým liekom, odborníci uviedli, že ich konzumácia vo väčšom množstve „môže viesť k zdravšiemu zloženiu tela“, ako informuje publicnewstime.com.

Čítajte tiež: SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

Vplyv vajíčok na telo

Španielski medici porovnávali telesné zloženie 355 univerzitných študentov, aby zistili, či má konzumácia vajec nejaký potenciálny vplyv. Všetci dospelí, zapojení do výskumu, ktorý bol zverejnený v Clinical Nutrition, mali 18-30 rokov. Zaznamenávala sa ich výška a hmotnosti, aby sa získalo skóre BMI a taktiež obvod pása. Účastníci boli rozdelení do skupín podľa toho, ako často jedli vajcia: menej ako raz týždenne, jeden- až štyrikrát a minimálne päťkrát. Nebolo však isté, akým spôsobom boli vajcia pripravené. 

Analýza ukázala, že tí, ktorí jedli túto potravinu aspoň päťkrát týždenne, mali výrazne nižšie BMI a percento tuku ako ostatné dve skupiny. Napríklad ich BMI bolo okolo 22,5 v porovnaní so skupinou ľudí, ktorí jedli len jedno vajíčko týždenne a mali 23,5. Po zohľadnení faktorov ako je vek a pohlavie, mali tí, ktorí jedli najmenej vajec, pomer obvodu pása a výšky tesne pod päť, v porovnaní s 0,45 v skupine jedákov vajec takmer denne. Nižšie skóre je lepšie.

Na svedomí to majú bielkoviny

Vedci tiež prostredníctvom dotazníkov o stravovaní zistili príjem bielkovín a kalórií u účastníkov. Analýzou sa prišlo na to, že výhody vajec pochádzajú výlučne z ich bielkovín. Proteín teda bol hlavným faktorom, ktorý spôsobil väčšie zmeny vo výsledkoch medzi skupinami. Jedno veľké vajce obsahuje približne 6 g bielkovín v porovnaní s približne 62 g v 250 g steaku.

Zaujme vás: NAJLEPŠIE sladkosti, ktoré sú OCHRANNÝM štítom KĹBOV: Kľúč k LIEČBE artritídy

Vedúca autorka Dr Miriam Garrido-Miguelová tvrdí, že konzumácia vajec viac ako päťkrát týždenne by sa mala odporúčať zdravšej populácii.

V časopise vedci napísali: „Za súvislosťou medzi konzumáciou vajec a zložením tela je príjem bielkovín. Vyššia spotreba vajec (5 a viac vajec/týždeň) môže viesť k zdravšiemu zloženiu tela, najmä vďaka vyššiemu príjmu bielkovín."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vajíčko chudnutie prevencia

2022-09-28 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia