Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po vode najviac konzumovaný NÁPOJ na svete znižuje ÚMRTNOSŤ: Stačia už 2 šálky denne!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď po ňom niekto siahne, zvyčajne z toho dôvodu, že potrebuje nakopnúť. Telo z neho však profituje oveľa viac, ako si myslíte. Na svedomí to majú polyfenoly, ktoré obsahuje.

Ide o čierny čaj, ktorý má vysokú zložku polyfenylov, vyskytujúcich sa v mnohých výrobkov z rastlín. Tieto antioxidanty dokážu chrániť pred mnohými druhmi rakovín, vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnym problémom a cukrovkou 2. typu.

Pôvod čierneho i zeleného čaju je z rovnakej rastliny -  Camellia sinensis. Rozdiel medzi nimi je v tom, ako sú spracované po zbere.  Oba sa pred sušením oberú, zvädnú, pomliaždia a zrolujú. Čierny čaj sa potom oxiduje tak, že sa nejaký čas vystaví vzduchu.

Čítajte tiež: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

Sú za tým polyfenoly

Niektorí vedci tvrdia, že zelený čaj má viac výhod pre zdravie človeka, iní naopak vyzdvihujú vlastnosti čierneho čaju. Tak či onak, zdá sa, že antioxidanty sú kľúčové. Jedna štúdia o návykoch u skoro pol milióna ľudí z biobanky Spojeného kráľovstvá podporila pitie práve čierneho čaju, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Podľa vedcov pitie dvoch a viacerých šálok čierneho čaju denne pomáha znížiť úmrtnosť na všetky príčiny smrti až o 12 percent! Štúdia sa objavila v časopise Annals of Internal Medicine. Polyfenoly, ktorými čierny čaj vyniká, sa nazývajú theaflavíny a thearubigíny. Štúdie potvrdili, že theaflavíny majú protizápalové, antimikrobiálne aj protirakovinové účinky. Majú taktiež schopnosť kontrolovať krvné lipidy.

Po vode najviac konzumovaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koľko čaju ľudia vypili?

Vzorka štúdie zahŕňala 498 043 mužov a žien vo veku 40 až 69 rokov. Všetci účastníci absolvovali fyzické vyšetrenia a poskytli vzorky krvi, moču a slín a zapísali sa do štúdie v rokoch 2006 až 2010.

Vyplnili základný dotazník o ich návykoch, čo sa týka pitia čaju. Účastníci zaznamenávali, koľko šálok čaju – v priemere – vypili každý deň a či svoj čaj pili veľmi horúci, horúci alebo teplý. Potom boli sledovaní počas 11,2 roka.

Výskumníci tiež zaznamenali údaje o strave, životnom štýle, zdraví, etnickom pôvode a sociálno-ekonomickom stave všetkých účastníkov. Upravili údaje o úmrtnosti, aby zohľadnili aj tieto faktory.

Takmer 85 % účastníkov uviedlo, že pije čaj, pričom 89 % dávalo prednosť čiernemu čaju. Väčšina z tých, ktorí pili čaj, si zvykli vychutnávať dve až päť šálok denne, pričom 19 % vypilo viac ako šesť šálok denne. Silní konzumenti čaju v štúdii boli väčšinou fajčiari, mali horší celkový zdravotný stav a jedli viac červeného a spracovaného mäsa, čo môže zvýšiť úmrtnosť.

Výsledky prekvapili

Počas sledovania zomrelo 29 783 ľudí. Vedci zistili, že riziko úmrtnosti zo všetkých príčin sa znížilo približne o 12 %, keď sa príjem čaju zvýšil na tri šálky denne. Ľudia, ktorí pili viac ako tri šálky čaju denne, nemali nižšie riziko úmrtnosti ako tí, ktorí pili množstvo medzi jednou a tromi šálkami.

Pridanie mlieka alebo cukru malo malý vplyv na pozorované výhody čierneho čaju. Podobne aj teplota čaju neovplyvnila riziko úmrtnosti. Tí, ktorí pili viac ako dve šálky čaju denne, mali nižšie riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby, ischemickú chorobu srdca a mŕtvicu. Vedci nenašli žiadnu súvislosť medzi rakovinou a úmrtím na respiračné ochorenia.

Po vode najviac konzumovaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na množstvo

Plusy má čierny aj vďaka kofeínu, ktorý však pri veľkom množstve môže spôsobiť nepriaznivé účinky. Menšia dávka však zlepšuje kognitívne funkcie a pomáha aj pri chudnutí. Naopak, viac ako 400 mg denne dokáže vyvolať triašku, nervozitu, pálenie záhy či vysoký krvný tlak.

Zaujme vás: Môžete OCHORIEŤ z odstátej VODY? Toto sa s ňou STANE, ak ju necháte celú noc na stolíku

Tri šálky priemerne obsahujú asi 180 mg kofeínu, čo je množstvo, ktoré by nemalo spôsobiť problémy tým, ktorí nie sú citliví na kofeín.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaČierny čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9