Kde sú lieky neúčinné, pomôže MED: Prírodná potravina ŠOKUJE svojimi účinkami na PĽÚCA

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-13 06:00:00

Údajne ide o sľubný liek na pľúcne infekcie. Opäť ďalší dôkaz, prečo by mal byť med súčasťou každej kuchyne. Príroda ukazuje svoju silu!

Už po tisícročia ľudia používali med pre jeho antimikrobiálne vlastnosti. Len nedávno ich "dobehla" veda, ktorá preukázala, že môže pomôcť pri liečbe jednej z z najagresívnejších a voči liekom najodolnejších infekcií pľúc, ako sa píše na sciencealert.com. Týka sa to však medu mānuka, ktorý pochádza z Austrálie a Nového Zélandu. Výskum bol publikovaný v Microbiology.

Čítajte tiež: 5 bežných kuchynských OLEJOV, ktoré môžu zhoršiť ZRAK: Urýchlia progresiu OCHORENIA

"Použitie potenciálnej liečby kombinujúcej amikacín a med mānuka je veľkým prísľubom, čo sa týka liečenia pľúcnych infekcií," hovorí mikrobiologička Victoria Nolanová z Aston University.

Agresívna baktéria

Pacienti s už existujúcimi pľúcnymi ochoreniami, ako je cystická fibróza, sú obzvlášť zraniteľní voči baktérii Mycobacterium abscessus, ktorá je vzdialene príbuzná s tuberkulózou. Liečba tejto baktérie v pľúcach je sčasti komplikovaná, pretože existuje niekoľko kmeňov, z ktorých všetky sú odolné voči rôznym liekom. Zahŕňa 12 mesiacov antimikrobiálnej chemoterapie spolu s kokteilom antibiotických liekov, vrátane amikacínu, ktoré majú závažné vedľajšie účinky.

Aj keď pacienti vydržia nežiadúce účinky ako nevoľnosť, vracanie, potenciálnej strate sluchu, poškodeniu pečene a zníženiu počtu bielych krviniek a krvných zložiek podieľajúcich sa na zrážaní krvi, pri dodržiavaní liečby je miera úspešnosti liečby stále len maximálne do 50 percent. Táto nepríjemná, agresívna baktéria môže tiež spôsobiť pretrvávajúce infekcie kože a mäkkých tkanív a infikovať akýkoľvek orgán v našom tele.

Včely vytvárajú med mānuka z nektáru stromov Leptospermum, ktoré pochádzajú z Austrálie, Nového Zélandu a juhovýchodnej Ázie. Kvety mānuka majú vo svojom nektáre glycerónové cukry, ktoré po premene na med pomaly reagujú na metylglyoxal (MGO). MGO, ktorý sa nenachádza v iných medoch, sa spája s antimikrobiálnymi vlastnosťami.

Zabráni vedľajším účinkom lieku

Nolanová a kolegovia testovali rôzne koncentrácie tohto medu proti baktériám v tkanivových kultúrach. Všetky použité kmene M. abscessus boli odobraté od 16 pacientov infikovaných cystickou fibrózou alebo bronchiektáziou a všetky boli rezistentné na liečbu antibiotikami prvej línie.

Zatiaľ čo všetky liečby súvisiace s mānukou boli schopné zničiť M. abscessus, med bol účinnejší v prípade, ak bol MGO izolovaný. To naznačuje, že iné aktívne zložky v mede môžu pomôcť prekonať mechanizmy rezistencie baktérií voči liekom. Vedci odporúčajú detailnejšie preskúmanie týchto zložiek.

Nolanová a tím tiež testovali rozprašovanie medu mānuka – jeho premenu na hmlu, ktorá sa dá inhalovať. Použili ho spolu s jedným z antibiotík, amikacínom, v laboratórnych modeloch ľudských pľúc. Zistili, že spolu s medom drasticky znížila množstvo amikacínu potrebného na úspešnú liečbu zo 16 mikrogramov na mililiter na iba 2 mikrogramy na mililiter. To by výrazne znížilo nepríjemné vedľajšie účinky lieku!

„Kombináciou úplne prírodnej zložky, ako je mānuka med, s amikacínom, jedným z najdôležitejších, no toxických liekov používaných na liečbu Mycobacterium abscessus, sme našli spôsob, ako potenciálne zabiť tieto baktérie s osemkrát menším množstvom lieku ako predtým,“ vysvetľuje mikrobiológ z Aston University Jonathan Cox. "To má potenciál výrazne znížiť stratu sluchu spojenú s amikacínom a výrazne zlepšiť kvalitu života mnohých pacientov - najmä tých s cystickou fibrózou."

Zaujme vás: Zubná PASTA nemusí byť zakaždým ÚČINNÁ: V tomto prípade chrup NEOCHRÁNI!

Vedci dúfajú, že ich objav čoskoro postúpi do klinických skúšok. Medy mānuka aj ostatné už boli vyvinuté tak, aby sa dali použiť na lekárske účely, napr.  vo forme rozprašovačov na liečbu astmy u králikov, takže už majú sľubné dobré výsledky, čo sa týka ich bezpečnosti. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie med pľúca infekcia

2022-09-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia