Ranná KOMBINÁCIA, na ktorú mnohí nedajú dopustiť: Prečo vás láka KÁVA s CIGARETOU!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-05 12:30:00

Hoci cereálie zaliate s mliekom môžu byť skvelým spôsobom, ako začať deň, mnoho ľudí každé ráno vstane z postele s vidinou dobrej kávy a cigarety. Čo robí kofeín a nikotín "dokonalým" párom?

Nový výskum tímu z Floridskej univerzity má odpoveď!

Vplyv na nikotínové receptory

Štúdia zistila, že určité chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v pražených kávových zrnách môžu pomôcť zmierniť účinky rannej túžby po nikotíne, ako sa píše na studyfinds.org. To však nie je všetko. Vďaka výskumu založenému na bunkách boli autori štúdie schopní identifikovať dve zlúčeniny kávy, ktoré zrejme priamo ovplyvňujú vysoko citlivé nikotínové receptory v mozgu. Pre každodenného fajčiara sú tieto receptory často precitlivené po dlhej noci strávenej bez nikotínu. Štúdia bola zverejnená v časopise Neuropharmacology.

Čítajte tiež: ZMENY na tele, ktoré sa SPUSTIA po ODMIETNUTÍ červeného mäsa: Ozve sa aj SRDCE

Zatiaľ čo tento objav ešte musí byť otestovaný na ľuďoch, Roger L. Papke, Ph.D., profesor farmakológie na UF College of Medicine, hovorí, že táto práca je veľkým krokom vpred v chápaní toho, ako kofeín a nikotín spolupracujú a ovplyvňujú nikotínové receptory.

„Mnoho ľudí má obľubuje v ranných hodinách kofeín. V káve sú však molekuly, ktoré môžu vysvetľovať, prečo fajčiari cigariet chcú kávu,“ poznamenáva Dr. Papke v správe.

Tím aplikoval roztok tmavo-praženej kávy na skupinu buniek, ktoré exprimujú konkrétny ľudský nikotínový receptor. Následné výsledky viedli výskumníkov k záveru, že špecifická organická chemická zlúčenina nachádzajúca sa v káve môže pomôcť pri obnove dysfunkcie nikotínových receptorov, ktorá spôsobuje túžbu po nikotíne u fajčiarov.

Kávou proti fajčeniu?

Okrem toho má Dr. Papke aj inú hypotézu. Podľa neho jedna kávová zmes - n-MP môže pomôcť obmedziť rannú túžbu po nikotíne. Dodáva, že ho spočiatku zaujala predstava, že väčšina denných fajčiarov zvyčajne ráno kombinuje tabak s kávou a večer zase tabak s alkoholom. V porovnaní s predchádzajúcim výskumom vplyvu alkoholu na nikotínové receptory sa vedci toľko nezameriavali na vplyv kávy.

„Mnoho ľudí túži ráno po káve kvôli kofeínu. Čo však robí káva s fajčiarom? Chceli sme vedieť, či sú v káve aj iné veci, ktoré ovplyvňujú nikotínové receptory v mozgu,“ uzatvára doktor Papke.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie cigarety fajčenie

2022-09-05 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia