Nenápadné OVOCIE, ktoré zhoršuje BOLESTI hlavy: PREČ so zdravou potravinou
Máločo vie odrovnať človeka tak, ako bolesti hlavy alebo migrény. Vtedy si treba dávať pozor na stravu, ktorá môže stav ešte zhoršiť. Overte si, či na tanieri nemáte tichého nepriateľa v podobe tohto ovocia.
Avokádo sa stalo symbolom zdravej výživy vďaka množstvu prospešných živín, ktoré sa v ňom ukrývajú. Je cenený pre svoj obsah mononenasýtených tukov a ďalších prospešných výživných látok, ktoré majú zdravotné prínosy pre ľudské telo.
„Avokádo je zdrojom tuku, prospešného pre srdce,“ potvrdzuje dietológ Toby Smithson, MS, RDN, CDE. "Neobsahuje cholesterol a nasýtené tuky. Štúdie preukázali súvislosť s konzumáciou dobrého typu tuku (nenasýteného) v avokáde so zvýšením hladiny dobrého cholesterolu (HDL)."
Čítajte tiež: 5 jasných SIGNÁLOV, že vám ZLYHÁVAJÚ obličky: Štvorka vás ŠOKUJE!
Migréna z ovocia
Málokto však vie, že toto zdravé ovocie môže mať aj svoju odvrátenú stránku. Obzvlášť nevhodné je pre tých, ktorí bojujú s bolesťami hlavy alebo migrénami. Hoci je avokádo bohaté na horčík, u mnohých môže vyvolať a podporiť bolesti hlavy, ako spomína dailymail.co.uk.
Ovocie je zdrojom aminokyseliny tyrozínu, ktorá sa v tele prirodzene rozkladá na tyramín. Podľa WebMD pomáha látka mozgu a nervovému systému k normálnej funkcii. Väčšina ľudí dokáže chemikáliu stráviť bez problémov, avšak niekedy môže mať telo ťažkosti s rozkladom látky, čo vyvoláva u človeka migrény. Zvyčajne je to u tých osôb, ktoré majú nedostatok enzýmu monoaminooxidázy (MAO), čo môže byť spôsobené ich genetickou výbavou alebo, ak užívajú určité antidepresíva a proces rozkladu je tak narušený.
Aj štúdie potvrdzujú, že tyramín v avokáde sa spája s vyvolávaním migrén, keďže chemikália vo vysokých hladinách môže spustiť bolesti hlavy a zvýšiť krvný tlak. The National Headache Foundation poznamenáva, že avokádo je jednou z potravín, ktoré sa majú „užívať opatrne“, ak ste náchylní na bolesti hlavy.
Ktoré potraviny NIE?
Ľudia s nízkou hladinou monoaminooxidázy v tele, teda tí, ktorí sú citliví na tyramín, môžu mať vo svojom systéme príliš veľa látky, ak jedia potraviny s jej vysokým obsahom. Okrem zrelého a prezretého avokáda dokonca aj prezreté banány môžu obsahovať vysoké množstvo tyramínu. To však nie je všetko.
Zaujme vás: Zaskočili vás bolesti PRSNÍKOV? Odborník prezradil, kedy treba ZBYSTRIEŤ!
"Vyhnite sa avokádu, malinám, slivkám, figám a sušenému ovociu, ak máte sklony k migréne," hovorí Dr Vernon Rowe, praktický neurológ a zakladateľ Rowe Institute of Neurology, pre neededforhealth.com.
Fotogaléria
ovocie migréna avokádo bolesti hlavy