Nenápadné OVOCIE, ktoré zhoršuje BOLESTI hlavy: PREČ so zdravou potravinou

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-19 13:30:00

Máločo vie odrovnať človeka tak, ako bolesti hlavy alebo migrény. Vtedy si treba dávať pozor na stravu, ktorá môže stav ešte zhoršiť. Overte si, či na tanieri nemáte tichého nepriateľa v podobe tohto ovocia.

Avokádo sa stalo symbolom zdravej výživy vďaka množstvu prospešných živín, ktoré sa v ňom ukrývajú. Je cenený pre svoj  obsah mononenasýtených tukov a ďalších prospešných výživných látok, ktoré majú zdravotné prínosy pre ľudské telo.

Avokádo je zdrojom tuku, prospešného pre srdce,“ potvrdzuje dietológ Toby Smithson, MS, RDN, CDE. "Neobsahuje cholesterol a nasýtené tuky. Štúdie preukázali súvislosť s konzumáciou dobrého typu tuku (nenasýteného) v avokáde so zvýšením hladiny dobrého cholesterolu (HDL)." 

Čítajte tiež: 5 jasných SIGNÁLOV, že vám ZLYHÁVAJÚ obličky: Štvorka vás ŠOKUJE!

Migréna z ovocia

Málokto však vie, že toto zdravé ovocie môže mať aj svoju odvrátenú stránku. Obzvlášť nevhodné je pre tých, ktorí bojujú s bolesťami hlavy alebo migrénami. Hoci je avokádo bohaté na horčík, u mnohých môže vyvolať a podporiť bolesti hlavy, ako spomína dailymail.co.uk

Ovocie je zdrojom aminokyseliny tyrozínu, ktorá sa v tele prirodzene rozkladá na tyramín. Podľa WebMD pomáha látka mozgu a nervovému systému k normálnej funkcii. Väčšina ľudí dokáže chemikáliu stráviť bez problémov, avšak niekedy môže mať telo ťažkosti s rozkladom látky, čo vyvoláva u človeka migrény. Zvyčajne je to u tých osôb, ktoré majú nedostatok enzýmu monoaminooxidázy (MAO), čo môže byť spôsobené ich genetickou výbavou alebo, ak užívajú určité antidepresíva a proces rozkladu je tak narušený.

Aj štúdie potvrdzujú, že tyramín v avokáde sa spája s vyvolávaním migrén, keďže chemikália vo vysokých hladinách môže spustiť bolesti hlavy a zvýšiť krvný tlak. The National Headache Foundation poznamenáva, že avokádo je jednou z potravín, ktoré sa majú „užívať opatrne“, ak ste náchylní na bolesti hlavy.

Ktoré potraviny NIE?

Ľudia s nízkou hladinou monoaminooxidázy v tele, teda tí, ktorí sú citliví na tyramín, môžu mať vo svojom systéme príliš veľa látky, ak jedia potraviny s jej vysokým obsahom. Okrem zrelého a prezretého avokáda dokonca aj prezreté banány môžu obsahovať vysoké množstvo tyramínu. To však nie je všetko. 

Zaujme vás: Zaskočili vás bolesti PRSNÍKOV? Odborník prezradil, kedy treba ZBYSTRIEŤ!

"Vyhnite sa avokádu, malinám, slivkám, figám a sušenému ovociu, ak máte sklony k migréne," hovorí Dr Vernon Rowe, praktický neurológ a zakladateľ Rowe Institute of Neurology, pre neededforhealth.com.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie migréna avokádo bolesti hlavy

2022-08-19 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia